冷氣討論 (11)

1001 回覆
3 Like 2 Dislike
依家個價唔係J個樣直接攻頂FTXM啦
Risora大陸賣緊八千人仔,松下SH2先六千幾:
https://consumer.panasonic.cn/product/air-conditioner/split-wall-mounted/sh2-series.html
冷氣唔一定越新款越好,可能越新越衰
你求慳電就有新買新。
如果新係日本/台灣款好似都唔錯,網上搵好多冷氣review 都係台灣人
細機25/35zsx, 50 zsx 如果上到63ZR 價又春秋少用直跳63zr.
台灣好多都係特供機台灣造,正常唔會出口,除非好似當年信興搶變頻窗口機市場入台版變頻冷暖窗口機嚟賣,依家都無乜理由要再入台版。
日立台版窗口機已經係變頻,仲係自家兩邊出風設計,但香港都唔入寧願搵格力ODM出變頻窗口機。
日版就更加唔使指意,香港市場細啲人又唔捨得買貴價冷氣人哋寧願供貨俾大陸都唔俾香港
打錯應該係制冷63zr 強過60zsx.
大金FTXD 點睇?
唔係啩.
極品你都楝得中.
原來依家啲機已經發展到自動加熱去濕防霉
咁見佢新嘛。我追post 睇大金大家都係推介fthm
其實有無邊個分體冷暖牌子型號係特別好?
我唔知你點追. Fthm 無話特別推.
泰國重工一早有
香港邊款機有出
Zsx, Zs, Zr
Fthm50, Ftxs50. 你唔怕易臭 二匹可以.
香港啲冷氣咁撚落後

咁多牌子都未有
有時消費者自己做成

曾經
Daikin Ftxr Ftxz (大金fans 居然唔買)
Hitachi rassx
Mitsubishi pah
九成機宜家頂吸風. 唔明佢講乜
天花到室內機頂7cm.
你有舊機,由天花到機厎幾多cm.

跟住機加最少5cm 便可.

我估你個裝師傅想射機.
大金賣到兩萬五搵鬼買咩
Mitsubishi PAH後繼咪就係LN囉
日立就算吧啦⋯⋯
日立一萬. 你知唔知人地勁係邊?
Pah 再熱,LN 都無
大金萬尾二萬.
但PAH有再熱除濕,LN反而無咗

睇到大陸都有Fujitsu Nocria 賣 香港珍寶就走去入啲唔知乜撚機返嚟
公平講你度左個位就知. 肯定左先.

你又問佢裝乜機,佢99 %話大金. 你話臭攪唔掂.

搵第二個裝買.
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞