因為一次免費擁抱,竟然識咗個做保險嘅女仔!(3)

807 回覆
378 Like 10 Dislike
聽日先出 定係今晚出晒

今晚出曬,但我要執一執屋同餵貓先,煲水整雞肉,因為佢地唔餓得,嘈到我無法集中執下啲文!

我幫你睇住佢哋 你繼續寫
結婚果晚唱k歌之王之nana

第一次留言,點解要變到咁
NaNa

其實有無諗過,人嘅改變可以真係由其他人一手造成? 當時人怪不得別人,但其他人亦唔可以埋怨俾人改變嘅人。

講得好啱,人唔會無端端改變,都係由環境同他人造成
聽日先出 定係今晚出晒

今晚出曬,但我要執一執屋同餵貓先,煲水整雞肉,因為佢地唔餓得,嘈到我無法集中執下啲文!

結婚果晚唱k歌之王之nana

最後祝福
劇情進展快咗好多
男主角心態轉換得好急速,我覺得描寫多d佢心理有幾唔平衡會再帶出多d個種內心矛盾嘅感覺
劇情進展快咗好多
男主角心態轉換得好急速,我覺得描寫多d佢心理有幾唔平衡會再帶出多d個種內心矛盾嘅感覺

因為學壞只需三日就夠(其實我cut咗好多)畢竟呢度係連登,結果係我個inbox平均一日覆十幾個離地小寶寶,我已經好用心回覆,結果佢地都係要屌,我遲咗覆佢,佢就要話,你唔覆我即係你認你有錯啦,唔敢覆呀?
我覺得佢始終係有良知,感覺啦,但佢係pk仔呢個事實改變唔到,望住nana離開,係心痛的,但佢原來從來都只係愛自己,我睇唔透,或者我唔願意接受吧,但我還是會繼續睇落去的
劇情進展快咗好多

因為學壞只需三日就夠(其實我cut咗好多)畢竟呢度係連登,結果係我個inbox平均一日覆十幾個離地小寶寶,我已經好用心回覆,結果佢地都係要屌,我遲咗覆佢,佢就要話,你唔覆我即係你認你有錯啦,唔敢覆呀?

但其實我覺得佢壞,但起碼方法係正確的,我聽過一句說話,如果你身邊有資源,但唔用,咁先係浪費,但佢就失去左個好愛好愛佢的人
劇情進展快咗好多

但其實我覺得佢壞,但起碼方法係正確的,我聽過一句說話,如果你身邊有資源,但唔用,咁先係浪費,但佢就失去左個好愛好愛佢的人

總會有代價,只係佢負個代價係唔係你心中想佢得到嘅報應
劇情進展快咗好多

總會有代價,只係佢負個代價係唔係你心中想佢得到嘅報應

失去自己心目中嘅自己
其實依個結局都喺大部分人嘅寫照
讀U個陣滿腔熱忱(男主角真心咁愛人),
出到黎社會不停被同化埋沒(男主角身邊不停有人同事話佢知錢先喺一切)
到最後成為最唔想成為嘅個種人,為錢為工作,放棄所為理想,目標,夢(男主角金錢至上)
成個故事就喺社會嘅縮影
衰人終於嚟到大結局
如果我係nana, 我會大方祝福主角
深夜爆seed…
睇完再回想番我第二次拍拖其實同男主角差唔多....
之前我都仲會覺得係女方玩我,其實我自己都係一樣
其實都係為左自己 都係食左禁果 我完全明白個種心情
在線上

Final Chapter 好人的完美結局(下)

在正式簽約成為老闆後,望著自己曾經埋頭苦幹的地方,到今天成為這裡的老闆,往日討厭我的同事客氣地對我喚道林生的一刻,那種快感只能用上一個爽字來形容。

肥基拍著我的肩膊對我說道,

「Thank You Bro!」

肥基的一聲感激,我總是覺得有點虛假,不知道為何打從擁有了財力這回事,硬是認為身邊的人不夠真誠,開始對他們有著更強烈的戒心,連面對著Selina,快將結婚的妻子連說半句話也是步步為營。

我率先向肥基道別,再趁著中場休息的時間,再度下去偷聽煙伴們的談話,只是今天Ada不在了,而肥基則忙著到新店監督裝修;

「聽肥基講呢,阿穎結婚喎!今日仲入股埋佢以前間舖頭喎。」

「嘩,屌!真係好撚勵志,你老味靠老婆發達。」

「人地醒呀!捉住條女日扑夜扑無套中出,依家咪做有錢人囉。」

「做極咪又係做有錢人隻狗,睇佢有錢得幾耐。」

「鬼唔望佢老婆小産,一係結婚之後出去偷食,再同佢離婚,最睇唔過眼就係呢啲男人。」

「嘩,我真係無聽過咁撚酸嘅說話,講多次我想錄低佢。」

「咁其實佢都叻仔嘅,諗到點樣鹹魚翻身,仲要受得到條女出去偷食過,依家有錢又識得做啲小生意。」

「妖,有得靠老婆嘅話我都得啦,On9!」

「咪係,我就想睇佢咩都無曬會點。」

「唔好玩啦!人地依家輸極呀都有啲錢喺手呀,你呢?」

「唉!喂,食埋呢支煙返去做野先,就夠鐘啦。」

「唉屌,又要開工!真係羨慕阿穎。」

「係喎,佢結婚請唔請我地呀?」

「請你去?你邊位呀?」

「咪就係,講人情呀,你封得起咩?人地包咗間酒店去搞。」

果然這個世界是論成敗做英雄,不論他們的評價如何,還是改變不了心底裡的羨慕,換轉是別個的話,我深信結局還是一樣。

因為人的骨子裡都是如此醜陋,除了......

「老公!你俾咗張帖你之前女朋友未?」

「依家去俾。」

我站在尖沙咀,Nana的辦工大廈樓下,我的內心在掙札三條問題;

該如何把禮帖派到她手中?

她要是收到後,情緒失控我該如何是好?

見面的第一句說話,到底要該無賴才可以嬉皮笑臉的裝作若無其事,然後把喜帖遞到她面前?

說到底,我是面對不到Nana,同時......我的內心有一股罪疚感在作動。
毫不容易,我才把罪疚感克服,踏進辦公大廈的大堂後,我望著辦公大廈的垃圾桶,萌起了一個念頭。

我把禮帖狠狠地撕開,把它碎得難以貼回為止,把碎紙掉進垃圾桶後,我頭也不回便離開了這座教我渾身不自在的辦公大廈。

我知道這是我應該要做的事情,這是我唯一能夠可以讓她生活安好的選擇,雖然說不上保護,因為我曾經傷害了她,但我絕對難以效法像那些一邊推她進火坑,一邊假裝英雄的仆街。

這是......我唯一僅餘的半點良知,我不敢傷害,同時不敢打擾

踏出大廈後我致電給Selina說,

「老婆呀,俾咗佢啦。」

「下?真嫁?咁佢點呀?」

「扔咗張帖囉,哈哈。」

「都估到嫁啦,依家你返去舊屋執啲野過去我度啦,跟住唔好再周圍去啦!我煮咗飯。」

「好,拜拜。」

當我徐徐地離去的時候,掏出煙盒望著吸煙可導致陽萎的警告字眼,口中呢喃地說了一聲對不起,然後把香煙點著,吐出一口莫名的唏噓。

人還真是愛無病呻吟,明明現在到任何東西都應有盡有。

回去舊屋把行裝收拾好,實際上沒有任何東西收拾,畢竟現在穿的衣服、鞋甚至內褲,都是由Selina所購買的名牌,至於當日的舊衣服,我早早便把它們捐了出去,畢竟我不想對過去有任何留戀,包括衣服、包括這間屋,還有換了電話號碼。

當我離開那間舊屋,回眸已經空蕩蕩的屋裡,視線有點模擬,可是我不饒得自己落下半點淚水,於是狠下心腸把門關揖,意味著與過去那個狼狽不堪的我道別,然後頭也不回離開曾經住過的地方,恰巧天色漸已昏暗刮起一陣冷風澟澟的北風,我點起一根香煙,輕輕按著胸膛,內心並沒有任何滿足感,別說是被填滿的感覺,好像亦沒有任何改變。

而魔鬼的心聲我再聽不到,因為我已經活得像一頭魔鬼無異,只為慾望而活,只為滿足內心甚麼都可以賣掉。

大概,唯一改變了的是自己而已,可是我沒有錯。

踏著前路,望著地上自己的黑影,彷彿連倒影也長了魔鬼的角。

二零一二年十二月二十一日,其實我很想今天是世界末日,可是世界末日沒有來到便隨他喜歡吧,今天是我的婚禮,雖然內心毫無喜感,臉上的笑容反正是堆砌出來,雖然笑得有點累,不過戲份還是需要交足。

瞧著鏡子中的自己,縱使穿上禮服也覺得自己是一頭衣冠禽獸,可是比我更不擇手段的人在婚禮會場比比皆是,他們是站在這個社會的上層,而我從今天開始便要活在他們的目光中。

不難發現他們的思想十分單純,單純得只有互相爭名奪利而已,不會思考別的事情,只講求利益,不會給予任何情份,甚麼親情、友情、愛情都是一場秀,人前人後說話和嘴臉都是兩回事。

在錢醉金迷的地方,你只需要求假,假得像真便可以,因為在這裡真真假假並不重要。
站在今天的舞台上,我和Selina就像一對模特兒公仔,站在原地任人拍照和合照,給予適當的反應,聽著他們口中的「祝福」。

舞台的燈光把眾人的焦點落在我和Selina身上,某名人婚禮司儀打趣的說道,

「嗱,依家我地等一對新人訴說下心中情,俾啲掌聲先。」

有點......像海洋公園裡的海洋劇場,對嗎?

這是.....我所選擇的道路,就算哭泣也要掛上微笑的面具走下去。

Selina望著她的父親說道,

「首先好多Daddy俾機會我地可以有一個咁完美嘅婚禮,I Love You!」

從舞台下望著她的父親竟然哭了起來,偏偏她的哥哥並沒有到場,果然為了金錢,親情算不上甚麼,那怕是一對很要好的兄妹。

Selina含情默默地在舞台上對我道,

「老公,我任性過、做錯過,你都不離不棄咁喺我身邊!好多謝你願意娶我做你老婆。」

語末Selina感動得在台上哭了起來,但她的臉上掛著的是甜蜜的笑容。

司儀立即笑說,

「嘩,睇下幾感人!喂,新朗哥,講下你有咩感受呀,感唔感動?」

我拿咪高峰對著淚汪汪的Selina說道,然而我的內心想的不是和Selina一起的回憶,

「如果用一個形容詞去形容我,我會用無賴!多謝.....Selina你喺我最失意嘅時候出現喺我人生,多謝你同我渡過人生中最艱難嘅日子,放心!我好想好好照顧你,好好保護你......多謝你.......老婆。」

我的鼻頭一酸,Selina哽咽地說著我願意後,司儀立即說道,

「嘩,真係好感人!我地依家俾啲掌聲,由一對新人唱出佢地今晚嘅感受先-感激遇到你。」

話音剛落,歌曲的旋律便徐徐地響起,當然這是經過無數遍採排過的情節。

歌曲輕快的旋律,卻沒有任何教我愉悅的感覺,當我打量著Selina事先安排Nana的坐席,看著那個懸空的座位,內心隱隱作痛的唱著甜蜜的歌曲。

這是愛承諾用心戀愛

註定要和你同步飛身愛海

誰人是最愛 全程投入去愛

有你每日也精彩

永遠與你一起 日後都只愛你

永遠的心動每日也令我回味

珍惜就像調味 能維繫便銘記

愛你能教我幸福一世紀

Oh Baby, I love you, I love you everyday

永遠的心動每日也令我回味

珍惜就像調味 能維繫便銘記

愛你能教我幸福一世紀

感激遇到你

謝謝你......忘記你這件事,恐怕我用一生都不願意做。

一場婚宴的真人秀在觀眾的掌聲中完結,當我們離開舞台穿梭於群眾中,聽著所有人的祝福和讚賞;

「嗱,好好對我個世侄女啦。」

「嘩,新朗哥你講啲野好感人囉。」

「Selina,睇你應該真係無擇錯老公啦,你老公一望個樣就知怕老婆嫁啦,好男人呀。」

「咁識哄老婆,肯定係個好老公啦。」

一邊聆聽著眾人的祝福,一邊在眾人的歡呼聲和掌聲中暗自泣然,淚水盈著的雙眼,讓他們會以為我是感動流涕,包括Selina和她的父親,至於真相她們永遠不會明白。

從前,當我還是「爛好人」的時候,我所聽到的是眾人的奚落。

現在,當我選擇成為壞人的時候,把內在和外裝包在得完美無瑕的背後是滿腹心計,難得把內在的真心話說出,別人便會覺得像我這樣的人很真實,甚至會覺得我算不上太壞,在這條道路的沿途,我所聽到的是眾人的讚賞,成為公認的「好情人」、「好老公」和「好好先生」。

甚至有些認為我不擇手段的人,那些在我背後詛咒我的人,我根本不在乎,因為他們很善忘,不管我過去做錯過多少事也好,只要某天站在成功的舞台上,隨便在錢包中掏出數個零頭,他們便會覺得我是一個大慈善家,就算發達以後也不忘公益,他們喜歡和追捧的是偽善,他們接受不了真實和真相,因為他們會受不了。

面對眼中的所謂「榮譽」,可是我的內心仍然沒有任何滿足感。

等等.....就最後一次更新啦
專登睇埋個結局先訓....聽日仲要早起
好柒好睇 好入肉 有遺憾 曾經幻想有段真感情
跟住到比女方玩 再遇到第二條女 最後再揀番第一條女
全部都試過
睇完真係超內疚......人總係自私 將自己包裝到好人 站係道德高地上面屌人
但事實有得選擇, 自己可能都會同其他人一樣
明知會傷害人 仲會用D 爛好聽說話 講話其實為左佢好 離開就係最好選擇

thank you 樓主比左個好故事, 好多野諗 亦都比我知 有D 事冇話對與錯 只係站係個人立埸 為左目的 你可以做到幾盡 為左錢 可以賣埋尊嚴
屌人既咁做好仆街既同時,其實只係自己冇膽
nana
Nana
劇情進展快咗好多

哈哈
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞