因為一次免費擁抱,竟然識咗個做保險嘅女仔!(3)

807 回覆
378 Like 10 Dislike
在線上
覺得nana上左啊穎屋企先講個段野

nana都係比人hurt得好勁先會遇到呀穎
如果佢真係上左去發現呀穎講大話應該唔會仲咁好講到咁
除非佢去酒店都比個客上左啦
好奇一問點解主角冇其他朋友嘅?其實有返幾個中學識落真心朋友人生唔會咁灰暗...
(得罪講句20幾歲人一個交心朋友都冇一定係佢自己有問題)

同埋而家主角成魔論點就係要別人睇得起你,只要有財有權就得,但似乎佢衡量唔到自己身邊相熟/重視既人點睇佢先係最重要,所以我先問呢個問題。如果佢係有正常社交圈子,而唔係只有同事同埋兩個女朋友的話,想法應該會唔同好多(除非佢全部朋友上曬大學做曬醫生律師投行然後唔理佢個朋友啦

樓主唔好介意我咁問,我都好同意你好多論點同欣賞你文筆,純粹覺得就咁成魔有點兒牽強(當然可能係因為我自己冇類似經歷啦)

那有成魔
呃緊自己

別忘記南懷瑾講嘅三件事!自欺 欺人和被人欺

返工先,今晚加速到一個半chapter,然後就結局!
希望
好奇一問點解主角冇其他朋友嘅?其實有返幾個中學識落真心朋友人生唔會咁灰暗...

同埋而家主角成魔論點就係要別人睇得起你,只要有財有權就得,但似乎佢衡量唔到自己身邊相熟/重視既人點睇佢先係最重要,所以我先問呢個問題。如果佢係有正常社交圈子,而唔係只有同事同埋兩個女朋友的話,想法應該會唔同好多(除非佢全部朋友上曬大學做曬醫生律師投行然後唔理佢個朋友啦

樓主唔好介意我咁問,我都好同意你好多論點同欣賞你文筆,純粹覺得就咁成魔有點兒牽強(當然可能係因為我自己冇類似經歷啦)

那有成魔
呃緊自己

希望

我都開左工喇....
終於追到live啦
覺得nana上左啊穎屋企先講個段野

nana都係比人hurt得好勁先會遇到呀穎
如果佢真係上左去發現呀穎講大話應該唔會仲咁好講到咁
除非佢去酒店都比個客上左啦

如果大話都有得對沖

咁loyalty真係一文不值

那有成魔
呃緊自己

希望

好多謝樓主嘅小說令我每日返工放工來回香港去大埔超遠車程總算有個寄託。

純粹個人意見,曾經我遇過一個好靚亦好似nana性格嘅女友,但因為一個有錢女放棄左佢,hurt得佢好深,不過真係有報應,有錢女係花花世界點會安然對一個死窮撚,玩完試完貼地嘅愛情自然會走返去船P同蒲ga la,到頭黎我咩都得唔到重傷左一個好女仔...超內疚,唉....

之後明白名成利就係要靠自己先有意思,努力左好幾年又轉行又夜晚讀書,轉轉折折遇到好老細,係有左名利,但到而家人大左先發現自己失去左好多無法挽回嘅野...

一直睇都幻想緊自己就係男主,相信好多巴打都一樣會代入左,本來諗住藉樓主嘅文搵番初戀嘅青澀,令自己心入面好過d,但黎到而家多少覺得Nana好慘,有dd失望...亦令我對當年做嘅事更添罪疚感😭希望呢個故事有得good ending...
[quote][quote][quote][quote]
好多謝樓主嘅小說令我每日返工放工來回香港去大埔超遠車程總算有個寄託。

純粹個人意見,曾經我遇過一個好靚亦好似nana性格嘅女友,但因為一個有錢女放棄左佢,hurt得佢好深,不過真係有報應,有錢女係花花世界點會安然對一個死窮撚,玩完試完貼地嘅愛情自然會走返去船P同蒲ga la,到頭黎我咩都得唔到重傷左一個好女仔...超內疚,唉....

之後明白名成利就係要靠自己先有意思,努力左好幾年又轉行又夜晚讀書,轉轉折折遇到好老細,係有左名利,但到而家人大左先發現自己失去左好多無法挽回嘅野...

一直睇都幻想緊自己就係男主,相信好多巴打都一樣會代入左,本來諗住藉樓主嘅文搵番初戀嘅青澀,令自己心入面好過d,但黎到而家多少覺得Nana好慘,有dd失望...亦令我對當年做嘅事更添罪疚感😭希望呢個故事有得good ending...

你個遭遇同真人嘅男主角有啲似 但你應該慶幸個有錢女離開咗你 (唔想劇透)
lm
[quote][quote][quote][quote]

你個遭遇同真人嘅男主角有啲似 但你應該慶幸個有錢女離開咗你 (唔想劇透)

人總係矛盾同做錯野先黎後悔,其實個時跟本就唔愛個有錢女🤦🏻‍♂️最近睇番fb,見到個時比我放棄左嘅佢訂左婚...只能心裏祝福佢,百般滋味在心頭...
在線上

我拭去眼角殘留的淚珠,堆出笑臉裝作對一切懵然不知,走過去一眾煙伴面前說了聲「Hi」後,他們果然虛情假意的回應,連剛才對我冷嘲熱諷的人也變得熱情起來,可見人性和立場都是搖擺不定和虛假,他們的立場就是沒有立場,就算說中他們的心事,他們還是會反駁,甚至不停用一些沒有立場只是反對的字眼來掩飾內心的尷尬,那怕已經詞窮,他們還是依舊。

香港人或者世界的人就是如此,口中說否定,內心用上投機的心態,然後在有利的情況下轉換陣營,再站在一個假道德高地上繼續指控他人。

這是他們的堅持,因為假道德高地就像信仰,心態上和耶教的人是同出一轍,他們堅信心中的十字架,再把自己的十字架落地其他人身上,拒絕的人就是邪惡,不能大愛的就是魔鬼,只要信仰一旦被推倒,人便會崩潰,然後發瘋地咒罵說出真相的人,再找其他所謂神存在過的證據來反駁,千百年來還是如此。

「阿穎,我返上去啦!你仲食唔食煙?」

肥基對我打了一眼色,這個眼色的背後意思是叫我迴避一下,肥基還以為我對煙伴們的閒言閒語是一無所知,但在這個情況下我認為裝作一無所知比較幸福。

因為我寧願真的一無所知

「好呀。」

肥基撘著我的肩膊率先對我道歉,

「sorry呀,正話唔小心講咗你啲野俾班友知。」

我裝作訝異地笑問,

「哈,一定話我花心啦。」

肥基嘆了一聲,然後苦笑說道,

「人係好現實嘅,不過班友把口有幾臭你都知嫁啦。」

我還是假裝一無所知,

「係咩?唔係呀,我覺得佢地幾好。」

肥基無言以對,然後扯開別的話題,

「係呢,你女朋友今日七點?同佢個女同事?」

「係呀。」

「喂,個女同事正唔正?叫咩名?介紹下呀?」

「我唔知,因為我唔識佢啲同事呀,不過我諗你可以主動過去認識佢嘅。」

肥基一副色狼相地沉思了一陣,當我們回到店鋪後,肥基再把我拉進了廚房問道,

「喂,但講真啦,你同你條女打算點呀?無可能一直咁樣一拖二?你總要揀一個。」

二選一這回事從來都是世紀難題,那一刻我不知道日後的選擇是怎樣,但我寧願維持現狀,甚至昨晚的事情沒有發生過,可是我知道已經沒有回頭路,而且我的內心深處,好像為了得到這一種毫不實在的虛榮而自豪。

想著想著,我的嘴角不其然的微微上揚,肥基見狀說道,

「我知道從來愛情同麵包真係好難選擇,女人如是男人如是,如果我作為你嘅兄弟,我會同你講,保險妹會合適你,因為同佢一齊,你仲會係你自己!」

「做咩?你怕Selina玩我?」

「點會怕佢玩你呀,依家嘅佢點會玩到你,更何況我地呢啲窮人有咩俾人玩嘅價值呀?」
肥基的說話好像別有用意,好像洞悉了我的內心,嚴格而言,他比我更清楚自己的想法。

他再補上一句,

「同有錢女一齊,無錯,你會由基層搖身一變成為中層甚至爬得更高,但利益當前你就會無咗自己。」

可是,我討厭那個對所有事情口中說無所謂,實際上是無能為力的自己。

「哈,就保持真我又如何?結果咪就係咁,想出人頭地想做老闆嘅,靠手藝唔係無可能,係難啲囉!你應該明白我嘅意思。」

肥基的眼神有點慚愧的點頭,

「位置唔同,想法都會唔一樣。」

「先小人後君子嘅野,我明嘅。」

「阿穎,我原本嘅意思其實唔係咁,只係老闆聽完我提議,就加咗好多佢自己嘅說話落去咋。」

「算啦,佢點講都好,我無咩所謂!咁的確我係無錢,佢真係無理由俾機會我join埋一份。」

「但你有嘅係手藝,我教你嘅你都學識曬!唔好貶低自己。」

「你知你老闆即係你朋友係一個點樣嘅人嫁啦!佢講得無錯,有錢真係可以買起好多野,更何況係一門手藝?請個人有幾難?不過我唔覺得佢有問題,啲人唔鍾意佢係因為佢好仆街,呢種仆街只要你有錢,佢叫你契哥都仲得,但偏偏呢啲人比起班偽君子更加真誠。」
語末有一位同事走了進來打斷了我們的話柄,再對我說,

「你嘅貴賓到咗啦。」

我從廚房探頭出去,Nana二話不說對我微笑揮手,然後肥基滿心期待在廚房說,

「唔好再講啲傷感情嘅話題,我地出去望下有無靚女?」

肥基對Nana揮手示好後,我們再把視線轉移到她的同事身上,不知道是Nana太美顯得她的同事有點平凡,可是肥基對她的同事滿懷興趣,於是拉了我出去說一起招待貴賓。

Nana害羞地問道,

「會唔會阻住你地做野?」

我搖了搖頭,肥基在另一邊展開了攻勢,而Nana的同事只是和我說了一聲你好後,便沉醉在肥基180的身高和俊美不羈的外型,看起來Nana的同事十分受落,更在短短的對話期間交換了電話,肥基更成功邀約她的同事下班去把酒談歡。

我總是覺得,今晚過後肥基每個月需要供一份保險。

接著問了她們想吃甚麼後,我和肥基開始各自各忙,他走進廚房開始煮著晚餐,我一邊在樓面下單,一邊跑到水吧沖泡一些簡單的飲料,然而我留意到Nana的同事和Nana聊天的時候,眼神總會偷望著我,好像她們的話題是聊起了我。

於是我假裝走到門外派籌,再躲進一個較隱蔽的位置,剛好偷聽她們的悄悄話。

「講真呀,你呢個男朋友係幾靚仔,但真係得個樣,條件無邊個咁好!難怪你媽咪......」

「唔好提嗰個人得唔得?」

「但佢公事上幫你頂咗嗰條友喎,如果唔係佢跟埋去,嗰餐飯你俾個客食咗啦,嗰個客叫埋佢班下屬係咁灌你飲酒,嗰晚我擋都擋唔切。」

「喂,唔好再講得唔得?仲要喺呢度講?」

「但聽講你見完客之後,佢約咗你去飲野仲話送你返去喎,跟住聽講今日就送花上去你屋企俾你喎。」

「我唔會再信呢個男人係真心,而且我都無同佢飲野,仲有呀佢今朝揾人送花搞到我阿媽更加變本加厲,煩咗我成朝呀,所以我一起身就出咗去。」

「你阿媽就唔洗講啦,擺明賣囡,我諗如果佢後生幾十年呀,衝去溝你以前條仔。」

「哈,我諗都會。」

「係喎?咁跟住你地去邊呀?爆房,哈哈。」

「痴線!見過鬼仲唔怕黑,你唔係唔知佢以前點樣對我?」

「緊係知啦,不過男人需求大,你需求細嘛。」

「總之我就覺得佢係唔尊重我囉,話我滿足唔到佢,佢就出雞食女,咁都有得賴?仲有分手嗰陣仲做得唔夠絕咩?」

「雖然叫同事,但我地識咗咁多年,佢絕係絕咗啲,但我睇得佢應該好後悔喎,成日借啲意問我關於你嘅野。不過,你地真係無下場?」

「佢話去飲野,我同佢飲咗杯咖啡咋。」

「咖啡?」

「去Cafe呀!當多謝佢同埋解酒囉。。」

「咁佢都有送你返屋企?無車震咩?」

「低能!佢有送我返屋企,送到我樓下嘅時候,無啦啦俾佢錫咗一啖囉,嚇到我即刻話佢然後落車。」

「有無同你男朋友講?」

「緊係無啦,係你死都要喺度問,我至答你咋。」

「哦,你死啦!你呃你條仔。」

「有邊個人真係可以做到坦誠呀?每個人都有啲秘密,總會有啲唔想講嘅黑歷史嫁啦。」

「放心放心,唔見你男朋友!佢唔會知道啦,應該依家忙緊啦。」

「總之我就好後悔識咗嗰條友,只係逼不得已至要對住佢。」

「喂,唔係啦!不如試下同依家個男朋友一齊,但就拖住嗰條友!有著數喎。」

「你去死啦!」
聽著她們的對答,下意識的握緊了拳頭,然而有些事情還真的不要知曉比較好一點,原來每個人總會把某些秘密起來,包括Nana在內,沒有任何人可以做得出坦誠這兩個字。

但知曉秘密後並沒有任何黯然神傷,好像已經習慣了人與人之間的角力,更何況我沒有責怪Nana的資格,畢竟Nana只不過被前任偷吻了一啖而已,比起我直接和前任做了愛顯得雞毛蒜皮。

偷聽了Nana和同事的悄悄話後,我回去了本來的工作崗位,望著笑意盈盈的Nana,內心有一股內疚在翻湧著,而內疚的感覺剛好填滿了內心的空洞,教我難受非常,再望著震動了一下的手機,是Selina發給我的一道whatsapp;

「BB,我正話一個人喺尖沙咀行完街呀,好攰好悶呀!依家返屋企啦,你放工得閒先揾我啦,我唔想阻住你,不過唔知你幾時會得閒再上我度陪我呢?嘿。」

「揾日啦!做野先。」

一邊掩著所餘無幾的良知,另一邊任由良知的責備下回覆了這道Whatsapp,然後換來我的鼻頭一酸。

後悔?選擇了就不能回頭,禁果已經吃掉,財力和權力已經近在眼前。

然後望見Nana和她的同事拿起了手袋,再望著餐廳的掛鐘,原來不知不覺間已經十點。

肥基見狀從廚房跑了出來,對樓面說今天提早Last Order,然後望了我一眼喊道,

「阿穎你今日早啲收工,我轉頭都走去飲野,你換定衫先。」

「Okay。」

肥基這句話惹來其他同事不滿地瞪著我,可是由於這是半個老闆的命令,他們只好敢怒不敢言。

看到了吧?這麼細微的權力已經教人折服,更何況是連人心都可以收買的財力?

那一刻,我只好默然點頭,麻醉內心正在湧溢的內疚和良知的責備。

「傻佬,今日係咪好攰?」

話音剛落,Nana在她的同事面前整理著我的頭髮,輕輕撫著我的臉頰,在場的同事見狀把視線移開。

「唔攰呀,係呢,轉頭去邊呀?」

「今晚全晚都陪你,好唔好?」

「下?你唔怕你媽咪?」

「我同阿媽講咗話同Natalie返大陸按腳,今晚唔返去訓。」

現在才知道她的同事叫Natalie。

肥基換了衫後便跑了出來和我們走進了升降機;

「走得走得,阿穎同埋你女朋友一唔一齊去飲野。」

Natalie微笑說道,

「人地轉頭一齊返屋企訓覺。」

肥基風趣笑道,

「咁唔阻你地啦!聽日要請假記得whatsapp我,今晚唔好打俾我,知唔知?」

Natalie問道,

「點解唔打得俾你?」

「因為唔可以俾人打擾我地飲酒囉。」

「咦。」
我和Nana在升降機裡聽見後,不禁無奈地翻了白眼,升降機到達地面後,Natalie和肥基二人對我們說聲再見後,便來了一個箭步衝上了的士,看來他們二人確實很大需求,只是他們的需求各有不用,但他們可以從中各取所需。

我和Nana在街頭步上踱步,明明難得在自由沒有人監管的情況下靜靜地拍拖,但走的每一步卻有點膽戰心驚;

畢竟Selina這個女生絕不簡單,除非她真的傻了,否則我害怕她口中說回家,然後讓我放下戒心,再來一場街頭的巧遇。

Nana望著Sogo的門外,我們不其然想起當初告白時的心動,再沿著直路向前行便是初見的那條街道。

可是伴隨著心動,隨之而來是無盡的罪惡感,揮之不去的罪惡感讓我明暸,就算吃下了禁果並不代表忘卻了良知這回事。

Nana的溫柔就像我內心的良知,而Selina就像一頭不停在誘惑我的魔鬼,我接受了魔鬼的誘惑,從此以後害怕面對良知這回事,但該死的是良知會不停地呼喚著我,溫柔地待我,讓我因為良知而倍感罪疚。

我們一路走著,往事便從腦海浮現起來,彷彿回到了2月14日那個冷風澟澟的晚上,獨個人走在街頭,感受著一個人的淒冷,然後意外地得到一刻的溫柔,是意外的慰問,同時是兩個人在相濡以沫,卻在那一刻起發現自己不甘寂寞,然後發現內心有一個破洞,萌起了貪念,再開始漫無目的追求被填滿的感覺,接著開始過度地追求,為了得到至高無上的力量,我選擇了吃下了魔鬼給予的禁果,然而卻貪心地奢望伴隨著良心走下去。

「傻佬。」

「嗯?」

Nana望著我微微一笑,然後把我擁入懷中,再把我看待成一位小孩輕撫著我的頭,並在我耳邊笑道,

「我只係想好咁攬住你,就好似嗰日咁。」

我擁抱著Nana就像擁抱著自己的良知,而凝在眼眶的淚水徐徐地落下,再暗地裡說了一聲對不起。

那一個擁抱,就像良知的擁抱,期望把我拉回頭。

可是......

待續
究竟會唔會有個人出來屌醒男主
男主俾人烚唔係因為佢係好人
而係因為佢真係廢
有selina就有權力地位既想法真係好on9
你自己個人冇料入到上流社會咪又係俾人笑
到時仲難頂過nana老母
究竟會唔會有個人出來屌醒男主
男主俾人烚唔係因為佢係好人
而係因為佢真係
有selina就有權力地位既想法真係好on9
你自己個人冇料入到上流社會咪又係俾人笑
到時仲難頂過nana老母

我都好想走出去屌醒班假道德撚,如果人咁容易屌得醒就好

成個故不停強調男主角根本無諗過做好人,而係佢根本無本事做好人,但又無膽做壞人嫁啦
同埋而家其實唔需要一定做頂尖階層既,佢唔需要養家,唔需要養樓(已經有);打呢份工粗略估計10-20K左右,比著佢係新店做到慢慢做,加本身消費唔大絕對夠生活有凸。比起好多要養父母甚至細路妹、矮超貴租既人主角已經算係咁(更唔洗講有咁好既女朋友)

其實個故最中心嘅思想就係一個貪字,佢不停強調個心好似穿咗個洞,你估真係賣廣告玩中二病情節咩 只係有啲人好鍾意睇完篇文之後,用佢個腦去刪曬成個故寫緊嘅野,再拼湊佢記得嘅野就成為佢地心中嘅中二病情節,仲有Nana個未講完嘅恐怖故事呢?成個故圍繞嘅根本係一個貪字!巴打你已經睇透咗好多 每個人都有佢相應嘅七宗罪,不過由於佢係第一部曲,我未寫到咁透
男主個種性格其實代表咗大部分人
高不成低不就,想貪無本事,想過普通生活,唔甘心
將好多嘢都推落人同社會度,不停自怨自艾
有心要白手起家唔喺話易,但都唔會無可能,男主成日舉旗不定咁左右自己,真喺好難頂

有心要白手起家唔喺話易,但都唔會無可能,男主成日舉旗不定咁左右自己,真喺好難頂

終於有人開始講得出某啲重點啦 我發現啲正反評論開始高汁

想要又想做好人又怕上身但又唔撚話得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞