因為一次免費擁抱,竟然識咗個做保險嘅女仔!(3)

807 回覆
378 Like 10 Dislike
樓主
你又講左重點啦
我宜家唔拍拖其中一個原因都係個 錢 字
我覺得呢個故有兩個截然不同嘅風格
前半part行溫馨甜蜜風格 因為一無所知係最幸福,正如港豬
後半part行惡魔內心風格真正嘅惡魔大家好似都仲未睇得清
後半part睇到有虐心嘅感覺因為虐人心靈嘅竟然係路人嘅說話
唯有寄望nana可以拯救返主角, 有個bbq結局
越溫柔同軟弱既人越重其他人感受
亦越易care人地點講點諗
自己問後係最辛苦果個
我自己都感同身受
慶幸自己冇主角咁大負擔同女朋友屋企人唔mean
既然個黑洞令自己咁憤怒同自悲就唯有將呢種力擺係工作上面
向肥基主動啲學野
宜家其實好難為nana真係。
愈睇愈想哭 性格同主角差唔多 比較軟弱d 唔太鍾意同人嘈 同埋冇咩上進心

只係比主角好 係睇化左唔想再拍拖害人 同埋唔使再受人指指點點

係會寂寞 但沒法了 我在香港吧 沒錢沒材能 學咩同人拍拖
愈睇愈想哭 性格同主角差唔多 比較軟弱d 唔太鍾意同人嘈 同埋冇咩上進心

只係比主角好 係睇化左唔想再拍拖害人 同埋唔使再受人指指點點

係會寂寞 但沒法了 我在香港吧 沒錢沒材能 學咩同人拍拖

same here

拍拖唔洗好耐,女仔會覺得同你無將來,一鳩飛左你
社會上總有一堆人中意咩都踩人一餐
以踩別人從而得到優越感
實際只係似一堆垃圾既廢人

我覺得男主唔黑化去努力學藝都唔係壞事
起碼有努力過 只不過咁樣個故仔唔好睇

點解總係要話主角黑化呢?

佢都有學藝呀,仲學曬添,咁結果係咩?有無任何改變?
在線上
在線上
以踩別人從而得到優越感

其實如果唔用黑化,都係會講主角應該將會變得偏激敏感,開始自我為主。

而呢個變化無論係咩因素刺激到主角都好(作者應該想表達係主角比身邊既人同事不斷刺激下,再將負面能量放大而想改變),都同主角一開始較溫和或內斂既性格比較有對比,所以我自己先覺得黑化左。

其實我都唔係想表達主角變左壞人定痴左線(因為主角都未開始做衰野),只係睇到有d肉緊先留個言

10號波中等你出文
以踩別人從而得到優越感

其實如果唔用黑化,都係會講主角應該將會變得偏激敏感,開始自我為主。

而呢個變化無論係咩因素刺激到主角都好(作者應該想表達係主角比身邊既人同事不斷刺激下,再將負面能量放大而想改變),都同主角一開始較溫和或內斂既性格比較有對比,所以我自己先覺得黑化左。

其實我都唔係想表達主角變左壞人定痴左線(因為主角都未開始做衰野),只係睇到有d肉緊先留個言

10號波中等你出文

其實主角都想做壞人,但想做好人又無本事,想做壞人又壞唔透

但開始會......
十號風波下出文

Chapter 24 誘惑 (下)

清醒過來擦擦雙眼,發現自己的左手緊緊握著手機,再按進了面書一看,沒有發怖過任何動態更新,好像沒有讚好過任何帖子,剛好Nana便發了一道whatsapp過來,

Nana:「沖完涼啦,我準備訓覺啦,你呢?」

我:「我都準備訓啦,早抖。」

Nana:「早抖啦。」

Nana的一聲晚安過後,換來了濃濃沉睡,一覺醒來不知道是自己真的醒來還是變得更加迷惘?

那天以後,我恢復了正常的工作,勤力的程度連肥基也感到訝異,面對那班虛偽的煙伴,我決定把虛偽的面具戴到底,跟他們依舊有說有笑,縱然內心的怒火在熊熊燒起,我的表情沒有任何改變,還是從容地面對。

我把家裡的鎖匙交給了Nana,她有空便到我的家收拾一下,簡直是現代賢妻良母的代表。

可是我既沒有滿足的感覺,亦沒有任何幸福的暖意因此而流竄,恰似Nana成為了我的習慣,對她只有一份無奈的內疚,彷彿給不了當初最好的自己去愛她。

至於她的母親阻礙我們交往的行動愈來愈強烈,例如命令孝順的Nana回家晚飯或者用上身體 不適做籍口,而Nana亦只好無奈地順從。

一天又徐徐的過,我還是對困著我的籠牢感到不滿,可是我現在懂得把眼神和感受藏得更好。

今天下班過後,百年難得一見的老闆竟然來到,差點連他的模樣也忘掉了,現在看來只是一位樣貌平凡,快將步入中年的男人,另一邊廂肥基取了一罐啤酒遞到我面前;

「阿穎,老闆有說話要同你傾兩句。」

話音剛落,老闆便開口對我說道,

「係呀,講兩句我就走嫁啦,唔阻你放工,你知啦,無OT錢嫁。」

我點頭答道,

「Okay!」

「就係咁嘅,我聽肥基講呢,佢有教你野嘅。」

「係。」

老闆點著了一根煙,雖然在店鋪內嚴禁吸煙這條規則是他訂,不過這裡他是最大,因此所有規則都可以無視;
他抽了一口後對我說道,

「你都知我地遲下會開分店嫁啦,不過先小人後君子。」

「係......」

「如果你會去新店幫手呢,我都無任歡迎嘅,咁到時人工再傾啦。」

「嗯嗯。」

「但如果你會期望做得好,鋪頭揾到錢,咩開國功臣有股份有錢分呢,就對唔住啦,係唔會有嘅。」

他續道,

「不過呢,當俾個機會大家!你有錢嘅,可以自己俾錢入股,前題係你有錢的話!你預十萬至二十萬不等啦,再假如你有能力再出多啲,俾個大股東你做或者俾你做埋老闆又點話姐,哈哈。」

語末,老闆不禁放聲失笑,他總是覺得自己的幽默感十足,而且笑聲的背後是無盡的挖苦。

然後他再補上一句,

「希望你唔好介意我講到咁直啦!因為好多餐廳老闆都怕廚房嘅,始終佢地恃住有門手藝,但我就唔怕嘅,人力資源呢,我就深信有錢就一定請得到嘅,無話邊個無邊個唔得。」

我望著面有難色的肥基一眼,我知道有些說話真的很難聽,不過總好過某些虛情假意的話。

我明白到,就算學會一門手藝作用亦不大,畢竟在有錢人眼中,你只是一頭替他賺錢的獵犬,隨時可以替換,因為他們的財力可以駕馭你的能力,而你的能力亦未必換得到他的財力,在形勢比人弱的環境下,只好乖乖地折服。

「我明白。」

老闆對我噴了一口煙,

「嗯,你明白就最好啦。」

語末他對肥基使了一個眼色,然後望著大門的方向喃喃道著,

「唉,返去先,出一出嚟都覺得好攰。」

果然這個世上攝服一切的力量,只有財力!
這種力量,我很想得到,可是愈想得到的同時,思緒卻愈見迷惘,因為這種力量不是你想要,想追求或者通過努力便能輕易地得到。

肥基有點尷尬,然後坐下來對我道著,

「你知你老闆嫁啦,講啲野不嬲都咁難聽,總之你信我,有我肥基喺度一日,我一定會睇住你。」

「唉,咁......現實我係無錢,同埋佢怕我會要求索取更多,而先小人後君子都正常嘅。」

接著我故意試探的補上一句,

「你做老闆你都會啦。」

肥基無奈地嘆一口氣,再報以一聲苦笑,然後再把話題扯開,

「最近你做野係勤力咗好多,不過總係覺得你正常到有啲啲怪......你係咪又有感情問題?」

正常得有點怪?難道我的偽裝還未夠好嗎?不過自己的事還是不要說太多,畢竟人心隔肚皮。

而且我深信那個人前不說人的道理,所以還是保護一下自己比較好。

「我會有咩事呢?」

肥基聽罷眼神猶疑了半秒,再把手中的啤酒一飲而盡。

大概,肥基對我也會使心計,對我的說話會經過腦袋思考,不會完全信任,那怕他是傳授我畢生絕學的師傅,人性就是如此。

每個人都在計算,那怕你不計算別人,也不能避免別人的內心另有盤算,只是過去的我太傻,現在的我已經看懂了這回事。

「阿穎,今晚我會喺鋪頭訓,你照舊鎖返門就得。」

我點了點頭,肥基再對我說一句,

「Take Care呀,Bro!」

我笑了一笑便把店鋪的大門鎖上,離開店鋪的一刻,內心的怒火再也壓抑不住,氣得揮拳打在牆上。

所謂的朋友、兄弟、煙伴根本不過如此,說不定這是肥基和老闆早已預演的一場戲。

也罷,總有一天我不要再受這樣的氣。

待續,我累了!要休息
在線上
出多篇好冇呀
在線上
好慘啊
Gogogo 出多幾篇!
在線上
其實係咪男主始終太天真

我覺得咁多個人講既野特別個老細真係算明白

係個19伯冇仆街得濟
都係 唔好了解人太清楚 最後辛苦一定係自己 主角就係人板

大家心有自己 但對外嘻嘻哈哈就最好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞