因為一次免費擁抱,竟然識咗個做保險嘅女仔!(3)

807 回覆
378 Like 10 Dislike
上個post 1001咗到今日先記得搵返個post
LM支持
Nana個晚既事都偷聽左 nana都內疚 驚
仲要聽到nana咁堅定唔受家人旁人影響同浪漫攻勢都要同佢一齊 一齊一段時間
一個玩左你咁多年既ex 冇實質金錢利益都可以ff到自己借佢有名利
恨名利恨傻左 以為自己好醒
貪心 以為爛命冇野輸 自卑到自大 不斷搵藉口合理化自己既錯
我都負過一個對我好好既ex 冇珍惜 拍左好耐
當分手後 先驚覺 個種內疚自責 係痛苦過比人傷害
希望阿穎回頭是岸(9成sad end)
支持樓主

咁如果有實際利益呢

有錢女唔憂做都無利益

正如個個笑陳山聰俾何xx飛咗,但實際上你覺得佢無撈過任何油水咩
在線上

Chapter 27 只愛你一次

Nana每一下溫柔的愛撫,就像良知的撫慰,慈父輕輕的責罵,明明現在的我應該是最幸福的人,可是我的內心並沒有任何滿足感,還是空蕩蕩的;

「傻佬,我地返去?」

我拭去淚水後,在皇室堡門前登上了一輛的士,望著Nana柔美的側美,然後她把頭靠在我的肩膊的那個瞬間,我知道自己變得無可救藥。

怎麼我會變成這樣?

每一次想當好人,可是沒有本事,只能夠成為一位「爛好人」。

每一次想當壞人,卻狠不下心腸,只能夠成為一位「平凡人」。

那是因為你還在迷惘,太過軟弱!你內心存有恐俱,卻心存僥倖,不停為自己找籍口,同時躲在暗角自憐傷口,你討厭別人對你的評價,縱然他們的說話真的十分難聽,同時你十分在乎他們的評價,你想讓他們閉嘴,想自己變得更強,你發現你的內心已經儼如一頭野獸,渴望鮮血但又不敢殺生,想得到Selina的東西,討點好處,卻不敢多耍心計,又放不了下溫柔的Nana,聽著其他旁觀的人說你會後悔等等廢話。

無論如何,人性是貪婪,每個人的內心都有一個破洞,要你們取捨的話,不論如何你們都會有所遺憾;

選擇Nana,你會忘不了Selina所給予的誘惑和希望。

選擇Selina,你會忘不了Nana給予你的溫柔和愛情。

每一個人都是無可救藥!

以你這樣的狀態,就算吃下一百顆禁果也下不定決心,想狠心敵不過良心,想回頭又受到了誘惑,只是活在幻想中的其中一位平凡人。

可憐的垃圾!

我不是!

怎麼了?說中了你的心事,面對不了嗎?不過人就是這樣,很容易便崩潰,強者永遠都不論到你們當上,就算指摘你們的人如是!因為你們的思想,想法和價值觀都是一個輪迴,從來只有三個選擇。

如果懂得看多一點的話,早已不是批評者或者被欺者,而是有能力選擇欺人戓自欺。

望出車窗外吧......

剛好的士到達了觀塘近apm的位置。

一片繁華,高樓林立對吧?

再想想這裡的地理位置?

雖然比不上中環,但地理位置上和港島的中心地區沒有多大分別。

你望望左手邊的APM?算得上是這裡的甲級寫字樓吧,再想想在APM背後的工業區,再望著右手邊的裕民坊,很大的落差,已經分了等級,對吧?

所有地方都像圍繞著APM而建成,讓我率先把這裡當作是世界的小縮影!

在裕民坊生活的是底層,他們每天在怨氣載道但不敢反抗,敢於反抗的,他們又會當作反抗的人是異類,就算人家在大喊,來!我們反抗吧!其他人還在袖手旁觀,他們的心態一邊是希望坐享其成,一邊是希望有好戲看,正所謂睇人仆街最快樂。

所以這裡注定永遠被APM俯眺,而在工業區工作的人是努力上游的中層,他們每天都期盼著走進APM那幢甲級寫字樓,甚至走得更遠更遠,但他們不會理會在裕民坊生活的底層。
而你......就是躲在裕民坊暗角呻吟求變的人,一邊指摘別人,一邊受人指摘,直到某天你受不了這裡的人,你想衝出去,你一直跑一直跑,跑到APM的工業區力爭上游,最終你發現這裡的人根本沒有分別,還是互相欺負,還讓你見識了人心這回事,沒有對錯,只有強弱,隱善揚惡,你開始不甘原地踏步,開始懂得貪婪,領悟了得到力量的快感,接下來你再受不了這個地方,你覺得逃離這個地方走到APM後,居高臨下再也聽不到閒言閒語,雖然思想上沒有錯,因為人只是仰望勝利者,但你的心態還是裕民坊暗角的自己,只是稍為有點進步。

你再一直跑,跑到迷路,因為找不到方向,然後有人把地圖給了你,你知道了如何前去,可是你猶豫了因為你害怕跑到APM這個地方,然而你發現這裡和你格格不入,你還未裝備好自己,心態有所改變,但外觀和行事還是很幼稚,內心還留戀在工業區的半點美好,聽著工業區的人說三道四,還希望在APM遇到挫敗時找個避風港,現在的你就好像......

你看!

我的視線留意到一位婆婆,她的外套是千瘡百孔全是補丁,而婆婆虛弱不已地坐在一角,沒有人理會她,任由她歇在這裡,感覺上有點淒涼。

現在的你,就像這位婆婆!很淒涼,沒有人憐憫,也許她活該也許她身不由己,但是人就是用雙眼看東西,婆婆就是一位既值得人同情又活該嘲笑的弱者。

她到達了APM,累得沒有力氣,累得走不進去享受空調,還在想有沒有人帶你進去拯救你,又怕受不了APM的空調,會感冒的等等籍口,希望有人拯救,不敢說出口,不敢給眼神,更迴避人家的視線,然後再找託辭,埋怨這裡的環境,埋怨這裡的人!

望這繁榮的城市,在繁榮的暗角有很多人活著,有人走了出去,用自己雙腳,也亦會有閒言閒語,說他只是幸運,有人走了出去,靠別人的引領,同樣有閒言閒語,說他只是借助別人的力量。

管他媽的閒言閒語!有空說閒言閒語的都是「活在暗角的強者」而已,走到了終點就是勝利者。

這個地方是有病,但有病的不是社會,而是人心,包括你、包括那些指摘你的人。

既然你改變不了,就好好的遵守遊戲規則,你改變不了人家的想法,但你可以塞住他們的口,用你的能力,用你的方法,完成最高的道德標準,接下來就再沒有人管你,再有人說你,你就有能力去笑他們只是妒忌你而已。

你還想當婆婆嗎?

我......我不要!

那你便他媽的給我狠狠地下一次決心,既然吃了禁果,下定了便再不要回頭,不要心慈手軟,不要猶豫不決,想得到的便去拿去競爭!

你想得到力量,便不要被放在眼前的力量迷惑,只是一味讚嘆它的威力,一天拿不到手的,一天都不屬於你,想得到的話,便用盡你的心思和心計,把它塞進你那個惋如黑洞的內心,不過凡事總有代價,只是......既然選擇就別問代價。

既然進了APM,就很容易得感冒,但你寧願在汗流浹背的工業區焗得感冒了,還是在享受空調的情況下惹得了感冒?

既然拿了地圖,擁有一條不是每個人都走得到的捷徑,便順從本意的走進去吧,既然有時間想會不會感冒,會不會受不了,倒不如花點心思,花點時間心機,去追求你想要的力量,把這種力量完全佔有。

當不了強者,就是弱者。成功不了的,就是失敗,沒有其他理由。

那一刻,我皺著眉頭,緊握了雙拳,望著半躺在APM門外的婆婆,然後Nana望著神色有點不妥的我問道,

「你有無事呀?」

我堆出笑意答道,

「無事呀。」

Nana有點錯愕地瞪大雙眼,再坐直了身子,接著嘆了一聲過後,我望著鏡子中反射的自己,發現自己再掩藏不了猙獰的笑容,剛好的士便到達了目的地。

待續
一打開連登就有得睇 正
sad ending prepared
男主個種性格其實代表咗大部分人
高不成低不就,想貪無本事,想過普通生活,唔甘心
將好多嘢都推落人同社會度,不停自怨自艾
有心要白手起家唔喺話易,但都唔會無可能,男主成日舉旗不定咁左右自己,真喺好難頂

想要又想做好人又怕上身但又唔撚話得

所以佢開始想做壞人又屌佢 你個立場呢 巴打你啲反方評論不嬲都唔低汁有立場嫁喎!

[上網睇文勿認真]
作為一個你寫乜我都受既讀者
膠穎佢好人屎(or衝擊未夠大將佢逐出自欺comfort zone果陣)正常會爆屌佢立糯
去到咁上下就會聖人
覺得唉佢都是傻豬 投射左自己落去

正常!巴打如果可以試下多啲用唔同觀點去分析一件事(但唔好變咗做離地撚同埋變咗做假道德撚),你嘅思路會比其他人睇得更透。

希望
穿梳於兩極個感覺其實相當痛苦
好似兩個自己互相否定咁

我只知道呢d絕非持平
所作既決定只係放棄自己咁解

唔係要忍 係個心要靜
合體!
男主個種性格其實代表咗大部分人
高不成低不就,想貪無本事,想過普通生活,唔甘心
將好多嘢都推落人同社會度,不停自怨自艾
有心要白手起家唔喺話易,但都唔會無可能,男主成日舉旗不定咁左右自己,真喺好難頂

想要又想做好人又怕上身但又唔撚話得

所以佢開始想做壞人又屌佢 你個立場呢 巴打你啲反方評論不嬲都唔低汁有立場嫁喎!

[上網睇文勿認真]
作為一個你寫乜我都受既讀者
膠穎佢好人屎(or衝擊未夠大將佢逐出自欺comfort zone果陣)正常會爆屌佢立糯
去到咁上下就會聖人
覺得唉佢都是傻豬 投射左自己落去

正常!巴打如果可以試下多啲用唔同觀點去分析一件事(但唔好變咗做離地撚同埋變咗做假道德撚),你嘅思路會比其他人睇得更透。

希望
穿梳於兩極個感覺其實相當痛苦
好似兩個自己互相否定咁

我只知道呢d絕非持平
所作既決定只係放棄自己咁解

唔係要忍 係個心要靜

寫呢個故我穿梳兩極咗一個月!
仲要聽到nana咁堅定唔受家人旁人影響同浪漫攻勢都要同佢一齊 一齊一段時間
一個玩左你咁多年既ex 冇實質金錢利益都可以ff到自己借佢有名利
支持樓主

咁如果有實際利益呢

當出現實際利益要失去nana 先知最重視既唔係利益 人類 當你以為內心追求既最重要 但最重要其實一直就在身邊
唔到失去唔會後悔
阿穎當破裂一刻又可以賴nana老母 為左得到佢老母認同先咁做
賴人 不懂反省既人 自以為是 先最可悲
支持樓主

咁如果有實際利益呢

當出現實際利益要失去nana 先知最重視既唔係利益 人類 當你以為內心追求既最重要 但最重要其實一直就在身邊
唔到失去唔會後悔
阿穎當破裂一刻又可以賴nana老母 為左得到佢老母認同先咁做

咁就等佢兩邊都冇哂
支持樓主

咁如果有實際利益呢

唔到失去唔會後悔

巴打我明白你有代入同埋經歷過苦痛!

你講嘅其實係普通嘅人性,平均十個有至少八個人係呢啲人,而且呢個你講嘅道理,幸福一直在身邊論,你同一個老人家講佢一定會認同你,但你同一個年輕人講,佢未必會認同,因為佢仲有好多年要活,佢唔追求心中所想,難道你要佢尋求內心嘅平靜咩,你要佢知足?你要佢活在當下?佢一定唔會滿足!

根據我所知日日掛在口邊講呢個論點嘅人,其實係一班好有錢嘅人講起!正如好耐之前十九才子寫過嘅一篇文章,有異曲同工之處!

http://hk.apple.nextmedia.com/supplement/columnist/art/20060812/6212071

利申咗個立場:我好討厭香港嘅奴化思考教育,而且不難發現呢種植入係無處不在。

btw如果真係有實際利益,咁男主角仲係唔係一個你評論嘅人呢?你只係答咗我一個價值觀咋喎。

題外話,我都有一個傷害過嘅人,但有時候巴打你原諒唔到自己係人之常情,每個人心底都一個唔敢提起嘅名字,不過......唔好因為原諒唔到自己而去忘記諒解其他人!因為咁樣係好無奈,咁樣都係三個循環之中 
[quote][quote]

咁就等佢兩邊都冇哂

你地口中嘅好人同壞人,其實個界線係咩?壞人唔一定係壞,好人唔一定係真實,咁你地點去分別?

係佢對我好,佢就係好人呀?定係我睇佢順眼,我覺得佢唔低B唔中二,佢就係壞人?
鋼鍊成日講「等價交換」想要有金錢同權力就要用你的天使換成魔鬼,想帶兩副假面具做人只會高不成低不就,要做壞人就要壞到盡,要做好人就要想方法變回從前的自己
現實中大把呢d所謂成魔之人,萬惡皆因金錢權力,除非你心中有堅定又不能動搖既信念(我到而家都未遇過呢種人),否則都會一世受呢2樣野影響,這就是現實

所謂好人壞人,每個人定義都唔同,因為各人道德觀念個條界線都唔同,總之做咩都總有人唔滿意啦,唉
鋼鍊成日講「等價交換」想要有金錢同權力就要用你的天使換成魔鬼,想帶兩副假面具做人只會高不成低不就,要做壞人就要壞到盡,要做好人就要想方法變回從前的自己

無錯,我以前有個前輩講過,你貪10萬同貪100億,被發現都係坐監同身敗名裂,緊係貪100億啦
做壞人都要全心全意盡力做
成個故好似自己既人生
唔覺意代入曬
[quote][quote]

咁就等佢兩邊都冇哂

你地口中嘅好人同壞人,其實個界線係咩?壞人唔一定係壞,好人唔一定係真實,咁你地點去分別?

係佢對我好,佢就係好人呀?定係我睇佢順眼,我覺得佢唔低B唔中二,佢就係壞人?

其實係想睇佢兩邊冇哂會點
自己會想做所謂既好人定壞人
今次呢個故要有返咁上下人生經歷睇,先可感受到主角嘅感受。

快啲出文
支持樓主

咁如果有實際利益呢

唔到失去唔會後悔

巴打我明白你有代入同埋經歷過苦痛!

你講嘅其實係普通嘅人性,平均十個有至少八個人係呢啲人,而且呢個你講嘅道理,幸福一直在身邊論,你同一個老人家講佢一定會認同你,但你同一個年輕人講,佢未必會認同,因為佢仲有好多年要活,佢唔追求心中所想,難道你要佢尋求內心嘅平靜咩,你要佢知足?你要佢活在當下?佢一定唔會滿足!

根據我所知日日掛在口邊講呢個論點嘅人,其實係一班好有錢嘅人講起!正如好耐之前十九才子寫過嘅一篇文章,有異曲同工之處!

http://hk.apple.nextmedia.com/supplement/columnist/art/20060812/6212071

利申咗個立場:我好討厭香港嘅奴化思考教育,而且不難發現呢種植入係無處不在。

btw如果真係有實際利益,咁男主角仲係唔係一個你評論嘅人呢?你只係答咗我一個價值觀咋喎。

題外話,我都有一個傷害過嘅人,但有時候巴打你原諒唔到自己係人之常情,每個人心底都一個唔敢提起嘅名字,不過......唔好因為原諒唔到自己而去忘記諒解其他人!因為咁樣係好無奈,咁樣都係三個循環之中 

巴打你寫得太有共嗚 因為我都諗緊改變自己 但當逼自己改變又係唔係原來既我 同主角一樣咁矛盾
以我個人角度當然想佢回頭 以旁人角度其實佢無錯
好似有50萬 有人一鋪大細 有人會儲起 每個決定都有利有弊 無絕對對錯
甚少留言又1999 sorry
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞