因為一次免費擁抱,竟然識咗個做保險嘅女仔!(3)

807 回覆
378 Like 10 Dislike
呢排好少突擊

突擊咁多做咩 等大家消化到先

btw,我開始愈來愈欣賞啲唔喜歡就負皮嘅人,因為佢地至少來得夠真
出文未

未住!等緊插圖

插圖師也辛苦喇

佢真係好累,佢睇到呢個post個心都攰埋

selina 一定係玩鳩你

selina 一定係玩鳩你

呢個我敢講,一個男人仆街起上嚟,女仔係一定唔會夠男人仆街,就算嗰個女仔本身都係一個玩家 因為女人以為理性嘅時候係最感性,男人以為女人會感性嘅時候,啲女人會同你講理性!但男人一用理性諗野嘅時候係最絕情,所以啲女人成日都話唔知啲男人諗咩

btw,早晨!
Live
成魔之路好正,有冇聽埋Juno既Poor U?首歌講天使與魔鬼既對話,同男主角個心態好吻合
其實我都幾討厭一腳踏兩船的人,就算男主依家對salina冇愛
Live
成魔之路好正,有冇聽埋Juno既Poor U?首歌講天使與魔鬼既對話,同男主角個心態好吻合

我緊係有啦
原來打風,我仲ON99咁叫醒屋企人去飲茶
我細佬仲話,飲咩茶呀,打風呀大佬

咁.....我都係出文算

Chapter 26 良知的擁抱

晨曦的微風緩緩的透過紗簾,一縷縷輕柔的風徐徐拂來,然後天際露出一抹皎潔的清輝,霞光從東方升起,有一股清脆的鳥語傳過我的耳邊,晨光透過了我的眼皮讓我漸漸地清醒過來,記得在朦朧間臉頰中感受過有一雙玲瓏的巧手在輕撫著我,質感是輕輕的、柔柔的。

當我張開雙眼的一刻,昨日的事情恍若如夢,可是果肉的甜美教我的內心在隱隱作動,就像真的把一顆禁果吃掉了,而且內心有一股無盡的滿足感和源源不絕的力量,這種快感是前所有的。心理上雖然得到滿足,但另一邊廂生理上整個人都累透了,而且置身於一處陌生的環境,掀起被窩一看發現自己赤裸身子,再檢查一下自己的後庭是否安好,幸而一切正常。

我左顧右盼著這間空無一人卻有點陌生的臥房,然後一股輕風吹起了床前的落地窗簾,眼眸裡盡收海景,而對岸如無意外便是港島。

難道這裡......是Selina在荃灣的住宅嗎?

想著想著的同時,伴隨著來電打破了我的思緒,望著Nana連絡人的頭像,我光著身子,望著遍地堆滿了我和Selina的衣服,猶豫了半响才按下接聽。

「喂,傻佬,起身未呀?」

「我.....」

「你岩岩訓醒?但你遲到啦喎。」

「係呀,琴日太攰唔知醒呀。」

「原來.....係咁!我以為你琴晚嬲咗我,唔覆我whatsapp。」

「傻啦,點會呢。」

話音剛落,Nana哽咽地說,

「咁就好啦!只要......你唔嬲我就好。」

「點會捨得嬲你呢,唔好喊啦!。」

「係呀,情人間總需要學識原諒對方,你做錯野,我都會原諒你。」

那一刻,就算Nana對我有所虧欠,我都怪不了她,因為......我也不好。

有一刻,我寧願Nana真的做過一些對不起我的事情,不是把我的過錯合理化,而是我寧願自我懲罰。

「講呢啲?你......依家返緊工?嗰邊咁靜嘅。」

「我喺......屋企呀,因為我今日都唔知醒,哈哈。」

「咁好啦,我依家整野先!今晚放工約傻婆你去食飯飲野?」

「嘻,緊係好啦!有傻佬喺我身邊同見到你就夠啦。」

「我點會離開你呢?」

「係喎,我今日7點同個女同事上去你度食野呀?」

「都得,無問題呀,留定兩個靚位俾你,叫肥基俾份靚安格斯你試下。」

「哈哈,真係對唔住呀,我以後真係唔會同個客去酒店食飯嫁啦,你唔好嬲我啦。」

「傻啦,你講到好似真係對唔住我咁嘅。」

「嘿,係喎!咁......我返工先啦。」

「好啦,今晚見。」

電話掛掉的一刻,我沒有時間思考內疚的事情,Selina已經從後擁抱著我,還對我柔聲說道,

「我煮咗早餐俾你食呀,同埋係浴室準備咗啲野俾你梳洗。」

我訝異地問道,

「你.....煮早餐?」

「係呀,不過唔準笑我煮得唔好。」

面對著Selina片刻的賢淑,但我沒有任何喜感,因為我不知如此應對,只好冷冷地說道,

「咁我唔食,我......去沖個涼跟住返工。」

話音未落,我拾起了地上的衣服走進浴室,任由冷水沖刷著我的身子,再望著浴鏡的自己,心裡不停想著,我到底做了甚麼?

腦海突然憶起昨晚在床上的瘋狂,把怒氣和烏氣得以抒發的快感,內心一邊有著無盡的滿足感,可是在滿足感的另一廂是一絲的愧疚,然後再望著鏡子中的自己,明明滿腦子是堆積如山的苦惱,可是表情是猙獰卻滿足的笑容。

我到底變成了一個怎樣的人?

你變成了一個將會擁有財力和權力的人,再耍點心計,用上你的愧疚變成一種冷漠,人是犯賤,對此更是既愛又恨,尤其是像Selina這股佔有慾強盛的人。

步出浴室的一刻,我望見穿著睡衣的Selina坐在床邊拿起我的手機,於是我立即衝上前把電話搶走接著對她怒吼,

「喂,你想點呀?」

Selina神色驚慌地答道,

「我無睇到入面啲野,你Lock咗。」

「嗯。」

「Wallpaper係你女朋友?」

「嗯。」

「幾靚女。」

「嗯。」

我檢查一下手機,果然她沒有看過手機的內容,然後她擁著我的大腿,就像小女孩依靠著父親般的模樣對我續道,

「其實我呷醋,但我知道我無資格。」

「嗯,知就好啦。」

「咁你當我係咩?」

「你自己覺得呢?」

「你當我係一夜情對象呀?」

「哈,呢個提議唔錯。」

Selina不屑地說,

「你就想。」

「我想嫁。」

對!我的確很想把昨晚的事定為黑歷史,然後我們從此提也不提。

我的冷淡竟然換來Selina的熱情,可謂多麼諷刺;

「我唔會要求啲咩,你想要咩我都會俾你,以前我對唔住你,我會補償返。」

我撫著她的臉頰笑道,

「聽住先,無咩信任可言。」

那張笑臉,那個動作,連我回想亦對此感到心寒。

Selina聽罷只好無奈地點頭,

「你會再揾我?」

「返工先。」

「下次煮飯俾你食呀?」

我冷冷地說,

「你學下點煮飯先,學識先再講。」

把上衣穿好後,我頭也不回準備離開之際,Selina再親了我的臉頰一下,

「我又要一個。」
我不情願地臉碰臉的當作是一個親吻,然後快步離開了Selina的住所,正踏出樓下大堂的一刻保安員把我叫停了,

「先生唔好意思呀,你.....幾樓幾室嫁?」

我思苦了一會答不出來,保安員見狀更加為難著我,可是又記不起Selina的地址,於是無奈地致電給她,直到Selina換了一件運動裝跑了下來,交代了一切後保安員便知難而退,Selina更借機二話不說擁著我的臂膀對保安員道著,

「呢個係我男朋友,以後見到佢上嚟唔好為難佢。」

「知道知道,唔好意思呀林生,唔好意思呀蘇小姐。」

望見保安員微微一躬的瞬間,我報以微微一笑,可是那道笑意是一聲嘲笑,同時是苦笑。

「咁既然落咗嚟,我去會所游陣水,游完Whatsapp你。」

「哦,好呀。」

離開之際,望著大堂的落地玻璃映照著自己的身影覺得很醜陋,想起自己的笑容總帶著一點猙獰,彷彿自己的身影伴隨著魔鬼的影子。

時間飛逝,今天工作總是有點神不定舍,肥基見狀把我拉進廚房好奇地慰問,

「阿穎,有心事?」

「下......無呀。」

「真係無?」

試探一下這個兄弟的真心亦無妨,於是我把重遇Selina甚至上床的事情仔細無遺的訴說出來,肥基聽過了後沒有任何反應,相反他憂心仲仲地說道,

「你怕唔怕呢條女係玩你?」

下意識想也不想地笑道,

「哈,玩我?我有咩條件俾佢玩?咩都無,最多咪俾佢飛咗我,唱衰我,仲好啦無手尾跟。」

肥基無奈地笑道,

「咁又係,以我地呢啲仆街嘅思維模式,呢個就係最好嘅結局。」

說罷,肥基便走了下去中場休息,我隨便編了一個籍口說晚點才去,然後從後跟隨著肥基的步伐,再走到後巷的暗角偷聽肥基和煙伴們的談話,果然......不出我所料。

Ada對肥基問道,

「阿穎最近點呀?好似怪怪地咁,今日直頭唔落嚟。」

肥基抽了一口煙點頭說,

「我都覺,今日佢成日都神不定舍,唉有心事啦佢。」

然後其他煙伴笑道,

「咩心事呀?其實佢係咪無面見我地?怕俾我地笑佢呀。」

「無錯呀,始終上次單野到依家我地都仲歷歷在目。」

「又或者可能同依家呢條女又有感情問題呢?」

「都有可能呀,佢條女咁正,仲要做保險喎,大把有錢佬出價想食想上啦,我有錢都想啦。」

肥基不屑地喊道,

「屌你老母,你講乜撚野呀,阿穎只係撞返佢之前條女.....」
肥基果然把所有事情訴說出來,可是怪不了他,他是為了維護我才把這些事公諸於世,世上總有些人是口直心快,而且很容易便把秘密說了出來,至少像肥基這類人是無心害人。

大概,他絕對是無心說我的是非,只不過到了是非人中便成了他們的八卦。

肥基打開了他們的話匣,像這樣「勁爆」的消息激起他們的熱烈討論;

不過現在覺得這些人很可愛,他們圍在一起高聲談及別人的是非,可是內心卻以為自己壓低了嗓子,外面的人是聽不到的。

「下?條有錢女真係揾返阿穎?仲送上門食埋呀?嘩,條友醒喎!發達啦佢,搞大條女個肚就真係嫁入豪門啦。」

「我就覺得佢會俾人玩啦,屌!條女咁撚有心機,屋企大把錢啦,點會無啦啦返去揾返阿穎?貪佢靚仔?貪佢窮呀?貪佢夠單純咩?」

「岩呀,睇死條女一定係玩佢啦!」

「頂你啦,講啲野聽到都覺得酸呀。講真,玩佢咩?你地唔係諗到阿穎咁有價值呀?」

「咪就係,不過呢條友仔真係有啲辦法,保險妹又溝到,有錢女又溝到,一定有佢啲心計嘅。」

肥基嘆了一口氣,

「我唔驚佢有心計識算人,唔驚佢俾人玩,因為俾人玩證明咗佢仲係善良!就算佢識算人都好,至少佢知道人地諗咩,自己諗咩?反而係驚佢不知不覺間玩緊兩個女人嘅感情,玩到無咗自己,只係為名為利為自己而追逐,就算真係入到豪門又點,真係快樂咩?」

Ada無奈地回答,

「但偏偏係呢啲人先做到有錢人。」

其他煙伴興高采烈地說道,

「屌,ON9!點會唔會俾人玩?」

「咁你答唔答得出個玩嘅價值係邊先?屌,唔好酸人啦。」

「喂,如果係咁,我地洗唔洗依家巴結定呢條友?將來有佢睇住,條路點都行得好啲呀。」

「有錢仲識人咩?我有錢都唔想話識你啦。」

「萬一佢真係同個有錢女結婚,條友就正啦,一邊有個有錢有樣嘅老婆,再攞個老婆啲錢養個保險妹,真係人生贏家。」

「我就話如果係咁嘅,佢就真係一個賤男。」

「你賤得起咩?人地玩起雙飛都得啦,你睇AV起雙飛囉。」

「岩呀,有錢就係任性嫁啦!唔好唔抵得人啦,扮咩清高呀,因為你無得庸俗。」

「挑,你覺得有錢女個老豆會俾個女嫁俾佢?」

「搞大個肚咪得囉,到時佢唔鍾意個女婿,但唔會討厭自己個外孫掛。」

「搞得大至得嫁!分分鐘個肚都唔係佢啦,條女有前科嫁。」

「講真呀,嫁到入豪門,我做便宜老豆都制呀,至少有著數!就算個老豆唔俾個女同佢一齊呀,都一定有啲著數俾啦,唔驚個女跟仔走咩,佢無面嫁。」

「屌,我就唔係咁啦。」

「扮咩看透呀你,酸就酸啦。」

聽吧!這就是在香港,你有財力和沒有財力的分別。

原來......有財力真的一切都可以被原諒,就算事情還未成真,至少那班人不敢再瞧不起你。

在眾人的討論聲中,我在他們身後的暗角仰天暗笑,然後再淌下一滴眼淚。

我希望我做錯了,但現實告訴我,我錯得是對的。

我鄙視你的熱心 我可憐你的純真
一生講究公允 但是那公允卻對你兇狠
正好相反的我 也可憐你的殘忍
(不必惻隠)
難道我細胞受損 不能如常地愛人
(我有我興奮)
或者當初飽遭欺壓 所以還是有不甘
(聽聽你口吻 多麼俗品)

多麼俗品 多麼神聖
你繼續你滿口的悲憫
(你繼續你滿腔的激憤)
但你的仇人(從不包容仇人)
可有 給你 飛吻
(致力 報復 殺生)
真的殘忍(你也真算笨)
就是有些人
試痛了你都要忍
(不知犠牲乃福份)
不必再望世界每日更好
世界每日在變暗

https://www.youtube.com/watch?v=O5fqPmHawVE

待續,等啲人起身再出
都係嗰句,睇住啲人唔鍾意同埋駁唔到人嬲嬲豬,然後靜靜雞放負評或者unlike就覺得好爽 可見呢個互動人性實驗真係好好玩
點解
好鐘意你寫得夠真實 加油呀 !出多d文俾我地睇
睇到好肉緊 男主呢個位好難抽身 不過就算nana知道左男主上左ex既事 應該都會原諒佢
Live

我緊係有啦

有冇發現我個username都係from佢其中一首歌既歌詞
起咗身啦
係文呀
舊情人如今已成炮友
醒啦醒啦 出文啦
越來越好睇 真係唔想咁快完

btw 樓主今朝睇到好滿足
加速
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞