同居男友唔肯俾生活費

824 回覆
694 Like 4247 Dislike
睇樓主2019年第一個po同前度分手 2023/24就同現任移民 最少應該都拍咗一年 除非真係plan好哂未來大計 如果唔係咁快就移民應該都係衝動行事
靠「承諾」兩隻字建立嘅討論都可以嘈足成日
因為呢個靠承諾建立嘅協議係雙向。
如果條仔決定唔履行承諾,同時講清楚話自己唔會痴條女攞PR,咁就ok
但如果單方面唔履行承諾,但又要繼續痴PR,咁就係無恥freerider所為
有冇發覺你哋愈嚟愈多假設
其實憑常識都推斷到,基本上係加拿大stream A
真係好 新一年就有笑料
如果讀書係為左拎PR,就唔係自己事了
係香港就靠自己呀爸呀媽,
外國就想靠男朋友。
如果一開頭去之前男朋友話想好似係香港咁
各人處理自己開支,
睇你個樣都應該唔會想去讀書。
着數就淨係識攞,就人地係臨時水泡。
睇死你分更手。
你係我老婆?關你撚事咩戇鳩仔我哋好恩愛唔使你擔心

我係咩人唔影響承諾呢樣嘢做唔重要你可唔可以俾少少邏輯就算我係殺人犯,守信同埋承諾一樣都係重要,好心你啦,唔夠講就人身攻擊,低質到咁
唔係指呢樣 樓上都有啲留言有講到有好多其他野樓主係無提 但你們已經當正條仔係廢柴死癡爛癡
其實兩邊都有問題 不過原因樓上講左
你似未做過野多d,你話簽哂合約驚有官非都仲話,但其實跟唔足合約都係協商解決,兩方將就傾返黎解決,非合約更加既野最後做唔足更加多協商,好多野係傾返黎,我真係好少見係職場上因為有人所謂傾好左最後做唔足,而逼到對方埋牆角,辦公室政治因素本身憎你就例外

話咩傾好左就要一定做好做妥,現實根本唔會咁,職場現實咁多變化,priority又成日變,有時一開始傾時又可能understate實際難度,根本好多時一路做一路改,你連乜野情況要進要退都唔明,淨係揸住對方一開始講過既野然後一句「人無信不立」就想逼死人,你呢d真係on9又蝕底
你都美化得幾緊要你上面講嘅嘢啱,不過好明顯唔適用呢件事,想誤導人?樓主男友明明講咗話搞得掂,而家係完全搞唔掂,甚至係自把自為,完全冇話俾對方知自己搞唔掂,就自己決定辭職,同埋64分
現實上係絕對唔會,兩方面傾好咗,然後自己自把自為改,我就真係未聽過大家一齊合作,其中一方會唔同對方傾過之後自把自為,甚至誤導對方,然後另一方仲可以冇所謂

根本你由頭到尾都冇睇清楚件事本質究竟係咩
件事嘅本質就係樓主同佢男友都諗得移民太簡單太美好,以為靠讀書移民可以有好啲嘅生活過,捱過咗就無事。點知完全冇諗過原來外國工作文化係咁難適應,男友衰在唔夠理性去審視移民到底係咩一回事,而條女又大安旨意男友靠得住。好啦依家男友適應唔到,得兩個方法㗎姐,一係就一齊捱,一係就各行各路。男友唔夠愛樓主,唔想捱,樓主又嫌棄男友唔愛佢。
同意
其實講到錢,咩人都唔洗信,一定自己靠自己
今日好地地天日都可以分手
咁點解唔係呢個deal都過去?
環境又唔同咗wo
即係精神出問題都繼續做?做女朋友做到男朋友辛苦都照叫佢頂養自己?
又幾好笑
新deal重有咩criteria佢實冇講晒
唔通成年揾唔到工都照養?
咩叫應承咗唔做?
做女友唔係體諒而係責備唔守承諾
咁既關係分手算啦
我負責吃喝玩樂 你負責搵錢 樓主幾撚爽 幾識計數
幾十歲人連二手準備都冇
話養你你就真係兩手fing fing 等人養?
有咩事意外搵唔到工點算?
人地順風順水個時咪有理行到承諾
屌你老母有手有腳真係的起心肝等人養
好唔好撚意思呀你?做雞都落手落腳搵血汗錢
屌你老母另一半明顯出現低潮
第一時間你唔係關心睇可以點樣一齊捱過去
而係諗自己生活水平下降左?
有冇咁撚自私?
富就一齊享 難就你自己當

同你拍拖拖到簽合約咁真係慘
唔同左啲咩你講黎聽下
回流啦, 青春有限
讀完書搵左工同鬼仔一齊飛起男友就見過
咩呀,樓主求屌醒麻,屌唔醒咪屌到醒為止

算啦好嗎
咁都問得出
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞