同居男友唔肯俾生活費

824 回覆
694 Like 4247 Dislike
樓主bonus 當應份而家抵死啦
負責讀書
睇到第二句
貧賤夫妻百事哀
True
身邊都好多frd去加拿大讀書
真係燒積蓄
返左幾年工又好難過返果種寒窗苦讀帶娛樂既生活
總結係冇錢燒既咪鬼學人去讀書啦
燒自己錢都算仲要人養
一個唔該佢一到埗就掉低你就真係爽
咁小事都上黎講。
你自己就開心玩讀書,行緊easy mode。實有膈學同事溝緊你
分拉
男人一個人生活費可減至最低
條仔反口係唔岩,但佢而家冇野做喎
仲要而家讀書個個係你,得益個個係你
其實如果你冇男朋友,自己一個過去讀書
D洗費都係你自己負責番架啦,叫咩春
咩唔肯比生活費
講好啲 係唔肯幫你出埋生活費姐
人在異地果種壓力應該又真係唔同
同埋佢失業都用自己積蓄養埋樓主呢個promise真心on9
我唔知樓主用既態度去講呢樣野啦
但有時頂唔住就係頂唔住
總之就on9
咁佢講到「負責讀書」咁辛苦佢咁把炮嘛
所以我一開頭都話揀讀書拎pr 係佢個人取向無問題
但既然揀得讀書佢作為一個成年人 係咪都好應該負責出錢?

而且不嬲去外國讀書係好高成本㗎啦
中學出得去外國讀書嗰班有邊個唔係無家底?
讀書會無正職收入唔係咩不可預計嘅事嚟喎
移民揀呢條path之前無好好諗清楚㗎咩?
無錢就唔好學人去外國讀書啦
要讀都唔好旨意條仔養埋佢
如果無啦啦畀人飛咗咁點算?
另一半有錢就話放心佢出哂姐
呢個case好明顯唔係啦
難聽啲講句要男朋友貼哂啲生活費同做雞畀人包有咩分別

所以我都唔明點解女嘅傻吓傻吓要揀讀書而唔做嘢
男嘅又傻吓傻吓覺得條女讀書無收入就出埋生活費
大佬 雙方都有儲蓄㗎嘛!
兩個都天真嬌
又唔係問你些問你借
叫你出返自己果份都咁多野講
死臭雞以為啲錢可以種出黎 當初又自己支持條仔辭職 轉個撚頭又屌條仔唔比錢自己出去蒲 你條仔為錢煩緊你就出去玩 老奉要比錢你咩 拍拖共患難都唔撚識 分手啦臭雞 放你條仔一條生路
好明顯樓主係負責讀書攞pr, 跟住男朋友就痴樓主一齊申請pr 啦
所謂”講好咗” 等於 之前氹咗佢落搭
依家俾六成仲想點?
得啖笑,自己心入面就覺得自己女人應該比人養
冇諗過男方既壓力,男人鐘意充大頭?
咪又係傳媒/傳統價值觀洗腦,男人要養家
男人要做經濟支柱,男人請女人食飯好應該之類

而家男人工作有壓力頂唔順就比你講到佢不負責任,見過身邊朋友因為份工而患精神病,你逼佢返份閪工佢將來病左你係咪照顧一世?
其實你地兩個都無錢學咩人移民
喺香港 一個讀書 一個失業
都生存唔到啦

不過錢好快就燒哂 分手兩個就要返香港
這個承諾,是我們對未來願景的期望。
這一刻的承諾,都是真心的。

但,生活,總是充滿變化。

變化來了,當初的承諾可能都會變,我們都要接受。

但,絕不是代表,當初的都是假的。

那個女孩說要嫁給你,但多年後,我們因一些事不在一起了。
並不是說大家都沒承諾,那份願景,只是甜蜜時光的記印。

😏😏
做唔到認投 返工都係咁拉 我唔覺得有問題
攪完做唔掂起碼出左個心
屌你呀 上面有啲人叫佢返黎
咪撚返黎唔該
加拿大差唔多啦,沖奶茶都爭崩頭
有華人公司收留算好
但唔係金額問題
而係佢冇對自己講過嘅嘢負責任

臭閪 根本就係錢問題 又話咩心理健康都好重要,又要人負責哂,一齊分擔下都唔得,屌你老母 講到讀書老奉咁,叫你屋企人養你囉
完全中哂
樓主好明顯想條仔完全100%付出
乜嘢都比哂佢
但問題條仔現在遇到困難
身為另一半如果真心愛佢
好心就一齊度過啦
依家又要嫌三嫌四
正宗又要食屎又要嫌屎難食
我覺得啦,
最終自己對自己負責,自己使費自己俾
人地講咩/俾幾多都係bonus
即係佢又唔係你老豆,又無欠咗你,真係無咩責任養埋你,何況如果你老豆失業都要賣血100%全費養你?誇張d講,買咗10個hermus手袋都照俾?
我知樓主係合理使費,但失業就大家多啲睇諒啦
你話佢話計過夠你讀完書,會唔會其實係預俾60%加埋你自己都”補貼”下自己?
你哋係唔係定咗婚?一定同佢結婚先? 如果唔係,佢依家就算衰仔縮沙你唔可以怪佢(但可以因為咁分手)。
或者你調轉頭諗吓你同佢角色互換,佢”負責”讀書,你”負責”返工,你依家失業,你會唔會俾60%使費佢?如果你話會嘅話,咁你依家就當剩低個40%使費係俾佢囉。
不過老實講,如果冇咩大改變嘅話,你兩個又會好快因為其他事而斤斤計較,睇佢唔順眼,斷關係應該都唔會好長久,最遲你畢業(即係你負責完讀書之後)冇耐都會分手,所以最好都係大家AA制算啦,費事之後分手嗰陣啲數唔清唔楚仲難搞。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞