同居男友唔肯俾生活費

824 回覆
694 Like 4247 Dislike
樓主生活開支幾多先?
餐餐ubereat fine dining high tea係咪都要男方硬食
定你餐餐牛奶麥皮 老麥 男方都只出6成
你負責讀書。。。 點解佢會接受你呢個"責任" 既?
負責讀書
已經有時光機?
個標題嚴重誤導
要改做同居男友唔肯幫我俾晒生活費
承諾有撚用,現實做唔到啊嘛 所以咪話當初無睇存款就信人

無話完全怪女方喎,但女方一字一句都好似當個男人擠牛奶咁係咁擠,完全怪晒男方我就覺得呢個關唔係雙向既愛
係有承諾問題
但一開始個協議都已經唔公平, 女既攞哂著數食住個男

男負責比哂100%生活費, 而女讀書之外係有時間去左做pt賺錢
即係女既每個月額外都有一筆私己錢自己用

女既當初支持裸辭當然唔係因為顧及男方心理健康咁偉大, 而係因為男既話會繼續包哂生活費, 自己唔洗額外付出共同承擔
其實原本都可能要預左一人一半,除非你好清楚佢家底係有
其實都唔止係冇口齒咁簡單,條仔直頭係冇履行過成個協議佢嗰部分,企圖free ride條女。

樓主三字頭,當佢條仔同佢差唔多歲數兼正常時間大學畢業,佢地行唔到加拿大stream B
英國BNO好少中年人去讀書,佢地最有可能係加拿大stream A或澳洲學生簽證,然後條仔以spouse身分跟住過黎。

咁樣,就講得通,點解樓主話佢負責讀書,條仔負責錢。
條女嘅責任係,認真讀書準時畢業,帶條仔攞PR。
而條仔嘅責任係,喺條女讀書期間負責各種生活洗費。

睇下條仔做過啲咩,黎到幾個月先搵到工,都算,但搞到條女都要燒自己積蓄。而條女返學之餘仲返part time幫補,其實都唔係咩大問題,情侶有時唔使計得咁盡。但承諾會繼續負責洗費,然後裸辭,然後反口唔比足錢,就好撚大問題。

已經唔係呢一刻反口唔比錢嘅問題,而係條仔冇打算履行成個協議,博條女心軟然後單方面履行佢嗰part,送PR比佢。

假設以上係啱,我嘅建議係,樓主要繼續同條仔用呢種方式生活都唔係唔得,但畢業後唔使急住sponsor PR比佢,睇佢到時表現再講。
回歸大灣區,宜家準備拆關口,拆左就可以24小時食海底撈
我覺得你冇錯 支持分手
死港女
起完底樓豬三十幾歲仲咁on9
如果唔公平,條仔一開始可以唔同意。
如果條仔係要靠條女讀書先移到民,條女唔單止唔係唔公平,仲係非常慷慨
標題係唔肯俾生活費 內文係只肯比大份(6成) ??????
佢男友返工大壓力
佢叫佢考慮清楚先唔撈
而唔係offer佢自己嘅出返少少錢
都唔係叫佢考慮清楚先promise
講到底撈唔撈都好錢都係要俾
佢男友先promise佢會搞得掂
我係咁諗
搵到先有用,不過搵到工就唔會有呢個post啦
臭閪點會有共患難Concept
我覺得個核心問題係
"佢仲要好理所當然咁話:「冇收入呀嘛,係咁㗎啦」"
如果樓主男友係好聲好氣同樓主講
呢段時間暫時辛苦你喇 搵到工會好好報答你
請你去旅行 會養返你乜乜柒柒
咁樓主唔會出POST 就算要出都係曬命POST
個男仔蠢左 應該自己負責讀書
我負責享受你負責任搵錢
男Working 女holiday
唔畀錢冇得屌,就咁簡單
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞