同居男友唔肯俾生活費

824 回覆
694 Like 4247 Dislike
感情問題一律分手處理
你無知得嚟幾好笑
無咩偉倫,不過連移民政策都唔清楚就喺度評論,話你戇鳩啫

繼續人生攻擊,同你啲廢柴都冇咩討論空間
我負責讀書佢負責搵錢係咪假膠post嚟
咁你做啲咩平時屋企家頭細務係咪你做
有冇一星期煮到十餐飯先
又未結婚 佢憑乜嘢燒錢養你讀書
初初到埗頭3個月佢未搵到工
所有開支我哋都AA

而家佢無工開咪繼續AA囉 比6成你有突啦

想知假如你讀書讀唔掂放棄 你係咪會賠返所有生活費比條仔
因為你負責讀書而佢負責搵錢
點解你會覺得可以攤大手板 生活費對方比哂
老奉要養你讀書?定靠你讀書先有留居權?

當初走之前就應該計好你學費包埋生活費 夠做先好走
唔係你畢業後搵唔到工 條仔養你過世咩
到時積蓄仲夠唔夠支撐都成問題

樓主一係分手 食宿自己搞掂
一係就承擔返一部分生活費
係咁㗎啦
我屌你老母啦
係對佢冇用,問題係佢應承咗樓主

唔想畀可以唔應承,應承咗就咪撚做唔到

佢話供樓主讀書,唔係樓主迫鳩佢
家貧百事哀
冇錢就係咁
性生活點? 井多少少再分析
係冇憑咩,但冇人叫佢應承做唔到可以一早講明要大家分擔,樓主唔肯條仔可以分手

但男人老狗應承咗條女就死都要做埋佢,唔係就一開始唔好應𠄘人基本原則誠信問題識唔識?
點解佢有責任養埋你
你死返嚟香港算啦
橫掂你咁嘅款喺外國都唔會撈得掂
勸你唔好曬錢曬時間
依家老馮養埋你㗎?負責讀書都講得出口
自私到爆 咁你讀完書係咪會負責曬所有支出
一句到尾 冇錢唔好學人去外國
我覺得你男朋友好慘 日子已經唔容易 仲要俾你呢啲臭閪拖累
你讀書佢搵錢養埋你?你讀書係你嘅事,你第時飛佢,佢有咩着數?
你兩個都係為自己諗嘅多
佢裸辭冇問題但弊在唔應該誇下海口話繼續負責使費
令你錯覺佢會繼續俾晒
你亦都唔應該大安指意
其實佢辭職再話繼續科家用時
你就要醒水隨時預備自己要貼

佢喺辭職嗰下已經應該要同你開家庭會議
講明呢段時間只能俾到6成家用
或傾下一係就大家再慳啲令呢6成錢可以當到8成用
男人好多時想懶係有擔戴
但就往往到埋單時望下荷包先發現理想與現實,唯有柒住縮沙

你兩個移民
一時間身邊冇晒親朋戚友support
係最容易大難臨頭各自飛
宜家呢單睇怕都聞到少少呢浸除
問題不在aa制
係在你兩個都唔夠坦誠同為對方著想
咁佢一開波就唔好咁口響包食住啦
去得外國本身都預半年搵唔到野做
你幫手負擔下唔係問題 但至少唔係老奉 起碼都要你agree左先啦
都係嗰句 做唔到當初就唔好應承人
咁佢一開始唔好話好啦係冇着數呀

但覺得有問題就直接講,唔好應𠄘咗人移完民先嚟反悔,咁大個人應該要知乜嘢係對自己講過嘅嘢負責,如果𠄘擔唔到個後果,就唔應該講

講完就死都要做埋佢,道理好簡單啫下話
有工開咪比哂 無工開比6成已經好比面啦。佢有佢難處你唔識睇諒? 捉住人地食言無限放大唔會對你地關係有好處,只會顯得你貪心自私
好聽就女人事實就累人
一早講明到時希望有能力可以幫吓手其實ok

大家講清楚冇問題,但係條仔講到自己孭哂在先,到啱啱移民冇嘢做嗰陣都話積蓄夠用叫樓主唔好擔心,之後就反口
你男朋友比哂生活費 佢都大壓力

你讀書唔準備定學費同生活費?

佢如果有返工full time出多啲都應該

但失業出返少啲囉 佢都要有後備錢

應該準備多少少錢先過去
你負責讀書呢句野真係幾好笑
不如掉返轉啦 叫你男友負責讀書你出晒100%
你讀唔讀書關人撚事咩 臭西
仲要擺條男上黎審判 你又比到咩條仔咁巴閉
傻西波台狗咁你就收嗲死返去體育台賭波玩膠啦 呢度關你西事咩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞