同居男友唔肯俾生活費

824 回覆
694 Like 4247 Dislike
你就讀書佢就捱生捱死
咁都仲話係一切面對困難
佢啲積蓄就要養埋你
你啲積蓄就一直自己袋住
真係好公平囉
一係做雞 一係分手 。
情況有變?你睇真啲啦,條仔喺失業幾個月之後都話仲夠錢供條女讀書,點樣迫死佢

同埋點解失咗業幾個月,樓主同佢傾佢仲叫樓主唔好膽心,點解唔叫樓主幫手?

佢唔係開頭話得,佢之後移完民失咗業幾個月之後都話得喎,唔得迫死佢,點解唔出聲?扮偉大但之後又縮細?

同埋我都有講條女係應該畀位條仔落台,咁先係好女朋友,但唔代表條仔無問題

拍拖應該有咩攤出嚟講
你當佢地係gay couple睇會公平啲
移民之前冇諗過失業點算架咩
講好咗比晒就比晒架啦
而家就係信咗你比晒先決定移民
點知比你撚咗一獲
我當初做留港撚唔好?
而家機票錢又蝕 學費又蝕 生活費又蝕
個標題係咪應該改做’同居男友唔肯俾埋我個份生活費’??
再扮女人就打柒你個假膠
呢種思維一齊住
唔知佢老友忍左幾耐
男友係同樓主傾辭職既時侯已經可以攤牌講明要分擔返費用
而唔係仲話自己負擔得起臨門先走數
同埋如果一開始覺得唔想養樓主
就唔會同意呢一個關係或者已經分手自己單拖走
每個人都有自由去揀接唔接受一件事
至少係呢件事上面係可以
男友選擇應承然後破壞承諾係事實
樓主鍾意分手返香港定分擔返生活費都係佢既選擇
而我只想圍繞我想講既論點爭辯
要繼續鬧人臭西鬧人個腦未發育既你請自便
唔滿意你咪分手
佢洗撚同你扮偉大咩

而家就係佢付出一切養你讀書 而家人地做你sugar daddy咩
都係果句 你自己覺得係女朋友 唔係比人包 咪幫下手囉
咩叫仲頂到 就應該比 咁之後係咪唔洗諗 自己洗咩錢都claim足哂 你咁心態同比人包有咩分別
你都幾撚廢
你話佢冇保障呀嘛,我咪問你佢要咩保障囉

講撚埋啲戇鳩嘢,咁條女又有咩嘢保障呀,假設條女去叫雞惹性病,傳染畀條女,咁條女係咪又可以有保障有賠償呀

係咪拍親拖都要保障呀,用過係條女身上嘅錢可以拎番先叫有保障呀

本來成單嘢就係條仔話要養條女,而家又話要保障,佢違反口頭承諾條女又有冇保障

想唔養埋條女唔應承咪得囉,保障

有人迫鳩佢咩
屌你呀
樓主pin this
讀完仲帶埋條仔移先講啦。婚都未結,AA好全理。
幾多人讀完書飛起人地。
你地呢段關係根本唔適宜一齊移民
雖然條仔係pk但都係你自招惡果
咁條仔做乜一開始唔講之後移民不如大家都負擔吓頭家,佢一開始咁講條女唔肯就係條女唔啱

到失咗業幾個月又唔講?

有壓力佢自己唔出聲?佢啞嫁?係佢自己叫條女唔洗擔心喎
走到外國仲要打華人工?

可想而知有幾廢
仲有佢邊有講過佢肯幫手 仲要人試過佢可以支持佢畢業先可以支持佢辭職 你聽女仔講就話乜野承諾 又正係聽女方講
老實講 男人講話養哂你 係咪做女朋友 想一世行落去 係咪應該分擔番啲野
你一句 佢應承嫁 你就覺得佢應份比哂 會唔會港女左少少
你試下一日男咁問番個女 唔比人屌到仆街
問題就係冇溝通
教人接受e啲收錢承諾
物化女人
咁而家係要靠樓主去讀書先可以,睇下學費邊個出,如果學費係樓主自己畀嘅話,咁佢男朋友畀生活費係好合理。
如果個男朋友覺得唔著數嘅咪唔好跟住過嚟囉。
我負責食飯佢負責埋單
我負責關心佢負責努力
我負責陪伴佢負責計劃

港女天性係咁
我諗你真係唔明白而家係佢男朋友靠留住先可以移民一個飛開佢都仲得。
其實個男人係搵到工後係真係有full pay過,冇存心呃樓主,可能佢應𠄘樓主會繼續full pay嗰一刻都冇諗過搵過份要咁耐,咁佢都好大壓力㗎

樓主個思維都幾得意,一開始知條仔想唔做時勁驚佢冇錢拎返屋企,好喇到條仔話會繼續full pay唔會搞到自己時就識講咁心理健康都好重要,到後嚟條仔做唔到喇搞到自己喇,就jer住條仔食言呢個位,好似失業人士心理質素又唔重要喇咁

樓主,如果你覺得呢個食言好影響關係,你可以選擇分手,雖然我覺得你唔會,因為有人俾6成好過冇,同一時間希望你諗下其實佢都好大壓力,問下自己願唔願意同佢一齊走過呢一個難關,願唔願意共同進退?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞