同居男友唔肯俾生活費

824 回覆
694 Like 4247 Dislike
而家加拿大澳洲讀書就有pr
情侶去都係一個主力負責讀書
一個負責做野出主要開支
樓主你64同aa無分別
不如自己出埋個一成黎得更理直氣壯
咁aa完拎完身份條仔飛左佢呢
一句隨時間改變就可以講過唔算數,我諗冇人會想同你合作做任何嘢
如果冇能力承擔嘅,就唔好口輕輕,搞到對方失晒預算
仲有唔好以為讀書嗰個就係着數,你估讀書冇壓力?仲要返part-time,如果唔係樓主讀書可能根本攞唔到簽證
同埋呢啲唔係攞着數,呢啲嘢一早傾好,應承得對方咁就即係覺得呢個Offer係OK ,如果覺得蝕底就唔好口輕輕應承人哋,而家唔係邊個求邊個,係合作一齊完成一個目標
覺得蝕底咪唔好一開始應承人哋囉明明一開始係覺得OK有着數先應承,跟住發現自己蝕底就反口,做男人做到咁羞家
當初有人揸支槍逼佢男朋友應承?
其實我都好支持佢
因為華人公司真心仆街
但而家呢度job market咁差 競爭咁大
裸辭完都唔知會失業到何年何月
我就覺得搵到新工先辭職會好d

呢段都幾撚仆街
咁樣寫出黎
結論兩個都戇鳩 男嘅 冇十足把握點解要應承咁難達成嘅嘢 女嘅 一個負責讀書一個負責搵錢 呢句已經係戇鳩
一個讀書,一個負責搵錢好正常好多地方都係讀書簽證移民,其中一方可能已經過咗年齡限制,或者畢業時間限制,得返女仔嗰邊先可以攞到呢個簽證,身邊都有幾個朋友靠呢個簽證移民
正常都結咗婚先搞,唔知點解佢哋係未結婚就咁搞
建議樓主飛起條仔,然後搵屋企人幫手借錢讀埋個書,攞左PR再返黎搵過另一件高質嘅
你覺得正常咪正常 咁宜家互相埋怨又係咪正常?
你有冇睇清楚,第一個deal一早過去咗,後尾樓主男朋友辭職之前有另一個deal,而家佢男朋友做唔到個deal嘅承諾
環境變換咪轉左另一個deal咪就係如果你支持得住嘅話咪辭職,如果你真係支持唔住咁就唔好辭職
如果個男仔係死都要辭職,但係又覺得自己負擔唔到,咁咪唔好應承人囉而家攞支槍逼你應承?
講真應承左本來就好多野有變數
真係唔知咬住呢點有乜為
係啊 佢搞唔掂啦 咁點解決啊
伴侶就係共同面對
依家條仔唔掂竟然係俾人數臭而唔係分擔
心都寒撚埋

咁鍾意講合約精神
個deal本來就係不平等條約
dllm接受條約本身就唔公平

仲有男女之間講呢d肯定拉拉扯扯
唔通直接話唔撚得啊臭雞
迫撚到條仔死死氣應承之後再道德綁架
當初你咪直接話唔ok囉
cls
問題係你無幫手搵錢
讀書=無壓力+得閒
佢梗係唔gur你無努力返工
個男嘅唔可以做讀書嗰個,原因應該都係嗰幾個,過咗年齡限制/讀書渣/學歷滿足唔到要求
總而言之一個人當初應承得呢個合約,一定係覺得自己都會有合理嘅好處,應承完又反口,咁咪即係輸打贏要
所以拍拖啲承諾都要攞合約寫低
咪就係,大家傾好咗分工,先至攞錢出嚟,點知而家讀到一半,男人講過唔算數,財政負擔突然多咗咁多,真係多得佢唔少冇能力又要辭職,怕辛苦又要移民,根本係唔經大腦亂鳩咁嚟
共同面對,咁條仔offer到啲咩?
條仔唔係冇錢,佢話佢計過數係夠錢
車大炮吹水唔知你覺得係有料定無料?
無料咪認 又要吹到有料掯晒上身搞唔掂又要唔認柒
不過老實講唔分男女 你搵到人養你都係本事黎
可惜樓主就似乎無
我講嘅正常,下面已經解釋得好清楚,同互相埋怨根本冇關係
好多人讀書移民,就代表一方唔守承諾另一方唔可以有投訴?
講真,如果分手
條女有積蓄,繼續讀書然後移民,再搵第條仔
成功機會肯定高過
條仔搵第條女同居,生活費我六你四,然後再叫條女比佢痴攞PR
聽到我都R曬頭,讀書咪都係for自己,負責咗啲乜嘢

一開始就大安旨意咁要人畀生活費,點解咁好意思要

睇落冇影響就話支持,到人有經濟困難就千字文屌鳩人

明明搵咗份part time都係諗住繼續伸手問條仔要

不如依家分手睇下邊個返香港先
留學生伴侶可以得到 open work permit,
HD/degree 畢業香港人用 stream B 都可以申請 open work permit,
所以唔知男友係靠伴侶定係靠自己張沙紙
你嘅結論係男嘅應要付更大責任 明嘅
而我嘅結論係男女都戇鳩 首先 多人咁做 同件事本身戇唔戇鳩係冇關係 而係同兩個人嘅互信 契合程度 同了唔了解自己未來可能面對嘅處境有更大關係 喺兩個人冇呢啲基礎下做呢啲事咪戇鳩囉
Buy你頭一句
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞