同居男友唔肯俾生活費

824 回覆
694 Like 4247 Dislike
違反承諾係唔啱
但你如果識共患難,都應該識自動波比少少幫下啦
大佬 你一齊生活你睇唔到佢唔掂既
睇番日日洗幾錢都知啦
都唔係叫你aa 啦 你自己洗既錢比番4成姐
咩一開頭移民講 去到個環境點同
你係要去到要人包哂所有野你先可以既
不如搵個第個肯既 早啲分手 唔係害人
成日拎住一開頭點
而家佢就出聲叫你幫 叫你比四成自己洗費都嘈
正係識享受男付出 叫你仲共患難都屌 唔好結婚啦 搵人包啦
男人點會信守承諾
大把丁克男人,人到早年反悔,搵後生女生仔
剩返另一半on99一個人
大圍都係幫到男人講說話「咁人會變架嘛」
出爾反爾仲大條道理
做雞就解決到o既問題冇需要開個POST討論

你意思樓主係雞
咁個男人做咩吹咁大?
你試吓講清楚呢啲條件,睇有冇白痴會過去捱世界?
留喺香港食好住好唔好?
婚都未結,講咁遠
我負責讀書 你老味你講出黎自己唔撚笑嫁?

又唔係要你養, 要你照顧返你自己姐, 咁樣都要公審?
3張幾野喇, 個D咩愛你一萬年, 養你一世既情話唔好再信啦好麻
屌 你無份享受既 咁快撚啲番香港 唔好移民
其實換個角度
你做男方 你都心理唔平衡
男人要面 話要養人
點知原來充大頭

一開始唔好充大頭咪無事囉
無咁大個頭就唔好戴咁大頂帽

佢哋到埗頭3個月都AA
返咗工之後條女都有part time
佢其實無真正「比哂」,佢返咗工一陣間only

如果無咩錢又咁衝動辭職,仲充大頭,可能都唔多適合長遠發展
你用比人包既心態對自己條仔
就係唔好怪人當你係雞
享受咗啲咩?點睇都係捱緊
兩個都唔多錢
你講嘅呢個問題的確係樓主唔啱我上面有講過嘅

我認同如果係一個好女仔樓主應該係條仔失業嗰陣,就要畀條落台階條仔,同佢講不如我畀埋一份啦之類嘅說話
樓主冇講我都有話佢貪錢

但呢單嘢男仔都有責任,錢銀佢應該一早諗好要點安排,佢未移民之前就應該要考慮到之後嘅情況,唔應該輕易許下一個咁嘅承諾,做唔到點解要應承?

之後移完民失業咗幾個月都仲唔講清楚?

我明白連登好多人一聽到港女加錢一定會屌到條女仆街,我都認為佢有問題,但問題係兩個都有

我特別屌條仔,只係將我自己嗰套套咗落去,屌大力咗咁解,但並唔係覺得條女無問題

咁之後拎pr唔係享受 你而家移民 去玩咩 你一齊做啲個決定 有事就男點解無諗清楚
當一個人要睇人面色靠人養 其實就差咁啲
唔好怪人俾唔夠tip你 唔係樣樣事都理所當然要順你意
男人俾哂錢係父權表現,應該AA喎
如果佢屋企事無大小都搵佢幫 家務生活都做好 條仔離唔開你就另計 唔係拎生活費一定唔得
一開頭就問佢付出左咩 又唔會覆
咁樣佢一下飛左你 你自己都要諗點算啦
咁你都話係兩個人嘅決定
條仔無錢 係話會返工賺錢,如果唔係條女都唔會應承去移民啦
唔好話移民咁遠

喺香港都搞唔撚掂 一個讀緊書 一個失業
人身
對呢d說話認真只會令自己辛苦 點都要有d保留
你當人係保母就唔好怪人講錢
又要每日煮幾餐,又要做晒家頭細務,仲要同你AA生活費
樓主諗清楚咁嘅人係咪可以過人世
究竟呢個男人係咪有承擔真係你自己先知
你估下萬一第時結婚生左小朋友, 佢會唔會都嫌份工辛苦要裸辭
定還是佢只係見到大家仲有少少錢剩先任性下?
呢樣要你自己諗

最理想當然係搵個肯捱又唔怕辛苦既拍擋啦
但移得去加拿大既, 我估你地兩個都係想work life balance
咁如果個男人辛苦都要頂落去既, 係咪無左移民過黎既意義呢?
樓主有講燒埋份積蓄都唔介意,你話淨係聽女方講,我又奇怪而家呢單嘢就係得女仔出嚟講嘢,其他人全部都唔係當時人,唔聽佢講聽邊個講

即係你可以話佢講大話,但如果唔信佢講嘅嘢其實冇嘢好講,因為啲資料可能都係錯嘅,咁傾嚟做乜

而家係要假設樓主講嘅嘢係真先有得討論喎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞