由馬克斯主義,到Matrix三部曲,再到alphago

584 回覆
358 Like 19 Dislike
上面有巴打提到晌共產主義下,工人可以任意選擇職業,冇資本主義嘅異化———但呢個正正係另一個問題,就當共產世界好似你講咁理想,人人可以選擇職業,但問題係你只有自由選擇做咩,但你冇自由選擇咩都唔做,因為共產主義係assume左,勞動就係人搵人生意義同快樂,但無可否認,人係好勉惡勞,但反而資本主義框架下,有資本嘅人就可以選擇唔工作,所以有時候我覺得資本主義同共產主義最大嘅分歧在於資本主義確認人自私懶惰嘅查性,而共產主義則高估左人性美好嘅一面。

未讀過共產主義 但其實唔做野會有咩後果
人有和平已經可以好好發展,有和平已經係好大進步,因為和平係要無爭執,無爭執係要放棄利己私心

唔一定冇爭執
係個人層面只要互相包容體諒就得
係國家層面只要有共同制定的規則都得
好似聯合國呢d組織雖然冇咩實權
但我覺得已經避免左好多問題
人有和平已經可以好好發展,有和平已經係好大進步,因為和平係要無爭執,無爭執係要放棄利己私心

唔一定冇爭執

最緊要有制度和平解決紛爭

人與人,國與國嘅衝突絕對無可避免
即使大家都係利他主義都好,都會有理念分岐,國家再左膠都好,涉及政權存亡都唔會手軟
唔係資本家,係呢個社會基本上都人生已完啦。點同你講人性姐,屌一係跟rules一係quit game.跟唔跟都死仲要

香港極端新自由主義,睇下每日幾多人自殺。
唔係資本家,係呢個社會基本上都人生已完啦。點同你講人性姐,屌一係跟rules一係quit game.跟唔跟都死仲要

香港極端新自由主義,睇下每日幾多人自殺

咁仲叫唔叫自由

係咪現代社會過渡去後現代社會通病
人類創造既人造人
最後統治翻人類
視人類為賢者之石
呢個題材真係講到死都仲有
但宜家地球的確行緊呢條路
如果AI能夠將人類由勞動市場解放出嚟係好,但而家係新自由主義下嘅既得利益者,會係一個好大嘅阻力。

去到AI時代,如果唔行Universal Income,繼續行返而家嘅制度,會好多人跌落貧窮線,甚至餓死。

AI 都要睇去到乜 level

電腦自動捉棋,又係AI
Data mining 又係 AI
無人駕駛地鐵 又係AI
無人駕駛汽車和飛機 又係AI
中翻譯英,英翻中,又係AI

仲有又要睇AI準確度。
如中英文互翻譯能力,AI 英文程序 相等於 IELTS 5 分,8分,同9分,都差好遠。
樓主 我唔係好認同戰爭科技個點 討論下
好多高端科技同日常生活科技都係起源於戰爭 例如 最為人熟悉 既微波 無線電
所以唔可以咁武斷就話戰爭科技冇價值

我嘗試從樓主角度出發
你話成日一開電視見人類互相打黎打去好無謂
的確係
但若有日地球達致長久既和平
係地球既發展到咗頂
軍事科技只用黎征服/侵略 其他星球
或者防衛自己星球
咁好似又唔同講法
(雖然征服/侵略人地都唔係咩好事)

[url]人生的意義 https://lihkg.com/thread/173948/page/1?ref=ios - 分享自 LIHKG 討論區[/url]

呢排諗到樣野

我見政府會一時時咁審視社會既各方面情況去鼓勵人生育或節育

我諗返好似有d違背原始既人性
動物都係以生育為目的,為將自己既基因傳落去
但係宜家會因為科技、生存條件、社會因素、土地問題而唔生,
咁係咪即係其實人類最ideal 都係想不斷咁生育?

如果係既話,
咁最理想就係地球上所有男性既精子都可以發展做胚胎、成長,
土地方面就係霸佔呢個宇宙中所有既行星,當然唔係所有都適合住人,不過呢樣都係科技範疇問題,而我既前提係科技問題全部可以解決

就好似蟻巢咁,好撚多個"房",
每個"房"就係一個行星,
個大畫面就係蟻巢咁,蟻后一個大"房",
其他殖民人就係細房,
純純粹粹既開枝散葉

如果係既,咁我地係科技、道德、社會發展係咪向呢個方向呢?

我諗人類又好,微生物如細菌都好,都會控制自己人口,唔想俾佢太快增長或跌得太勁。細菌在人類體內又係例子。
我始終覺得要共產的話
資源點分配係好大問題
邊個有權決定點分配
用咩準則決定分配幾多資源比某個人
每個人都獲得1個單位的資源?
定係睇佢需要幾多資源再決定點分配

呢個issue令共產主義好易變得獨裁

因為好多資源分配問題好講及唔及時,民主制度太過無效率所以會解決唔到資源分配問題

所以再民主嘅共產主義最尾都係偏向獨裁,速度仲要比資本主義快好多添

獨裁唔係問題
只要肯定每一個領導者都係明君
同埋人民有足夠智慧

獨裁嘅性質就係令人走向腐敗同愚昧
有眾人之智慧不用,反而期望少數「自以為精英的建制」的智慧?

大部份人都係蠢,連初中都無能力讀好,你期望呢班人智慧?

關唔關愚民政策事?

我見好多地方都好普遍會用呢d手段去令自己個政權/社會穩定,例如瘋狂鼓勵人搵錢,瘋狂宣揚做順民就係一個公民既責任,唔好去理政治之類

例如呢
香港肯定係
中國都肯定係
但有冇其他國家的例子

北韓係

日本德川幕府時代都係

美國一直都係

其他唔知

其實如果唔係有愚民政策,宜家既人點止咁蠢,人類有文明發展到宜家,發展左幾千年,都仲係打仗、為錢自相殘殺

有幾時係人類共同發展過,進步過?

美國點愚民
接觸唔多唔係好清楚

美國如何控制中東便是一個例子,再用媒體描述自己成正義之師

俄國有類似行動,只係欠媒體輔助

美國中東行動似宗教戰爭多。
美國專針對伊斯蘭和無神論勢力。
其他唔會點搞。
目的解放伊斯蘭,俾基督教徒入去傳福音。
點解要自由。逼人信教唔道德,美國要打開中東福音大門。為主殉道。
我始終覺得要共產的話
資源點分配係好大問題
邊個有權決定點分配

因為好多資源分配問題好講及唔及時,民主制度太過無效率所以會解決唔到資源分配問題

所以再民主嘅共產主義最尾都係偏向獨裁,速度仲要比資本主義快好多添

獨裁唔係問題
同埋人民有足夠智慧

關唔關愚民政策事?

我見好多地方都好普遍會用呢d手段去令自己個政權/社會穩定,例如瘋狂鼓勵人搵錢,瘋狂宣揚做順民就係一個公民既責任,唔好去理政治之類

例如呢
香港肯定係
中國都肯定係
但有冇其他國家的例子

北韓係

日本德川幕府時代都係

美國一直都係

其他唔知

其實如果唔係有愚民政策,宜家既人點止咁蠢,人類有文明發展到宜家,發展左幾千年,都仲係打仗、為錢自相殘殺

美國點愚民
接觸唔多唔係好清楚

咁係愚人地的民姐

美國人自己都信,直到小布殊開始穿,互聯網興起,無法再一言堂

咁做對佢有咩好處

美國是以基督教為主的國家
明白現代基督教教義,就會明白佢點解要咁做。美國專幫以色列,可見一班。
我始終覺得要共產的話
資源點分配係好大問題
邊個有權決定點分配

獨裁唔係問題
同埋人民有足夠智慧

關唔關愚民政策事?

例如呢
香港肯定係
中國都肯定係
但有冇其他國家的例子

北韓係

日本德川幕府時代都係

美國一直都係

其他唔知

美國點愚民
接觸唔多唔係好清楚

俄國有類似行動,只係欠媒體輔助

美國中東行動似宗教戰爭多。
美國專針對伊斯蘭和無神論勢力。
其他唔會點搞。
目的解放伊斯蘭,俾基督教徒入去傳福音。
點解要自由。逼人信教唔道德,美國要打開中東福音大門。為主殉道。

順便拿埋石油,開放石油市場。

唔一定冇爭執

共產實現,經濟共享
社會一樣會有其他戰爭和衝突
大家會為左,因不同的

1 宗教
2 理念
3 價值觀
4 尊嚴及優越感
5 自卑感
6 情緒等

而發動戰爭或暴力衝突
會唔會以後人嘅成就決定於佢嘅AI強弱,有錢就永遠在上,窮人永遠含撚,反抗難度越嚟越高,最終變成一小撮人統治全人類
會唔會以後人嘅成就決定於佢嘅AI強弱,有錢就永遠在上,窮人永遠含撚,反抗難度越嚟越高,最終變成一小撮人統治全人類

宜家咪咁

宜家咪咁

而家都似架啦,我驚遲啲連讀書上流呢個幻想都會破裂
獨裁唔係問題
同埋人民有足夠智慧

獨裁/集權理講上行政效率高,可以短時間內富國強兵,小國更快有力抗衡大國,大國更快實力佔先機
一百人就有一百種生存方式,冇可能靠一兩個主義就可滿足所有人

出路係多元嘅,就算講到ai 嘅分配係幾咁有效,最後一定有人唔同意ai嘅分配
獨裁唔係問題
同埋人民有足夠智慧

獨裁/集權理講上行政效率高,可以短時間內富國強兵,小國更快有力抗衡大國,大國更快實力佔先機

所以只有危機嘅時候先好用囉

係和平時代,集權只會造成政權不穩
獨裁唔係問題
同埋人民有足夠智慧

如果視人類係一體咁發展呢?

和平唔係基本嫁咩?點解要討論戰爭時候係點、和平時候又係點,和平根本就係應份
獨裁唔係問題
同埋人民有足夠智慧

和平唔係基本嫁咩?點解要討論戰爭時候係點、和平時候又係點,和平根本就係應份

人類係無可能一體發展,加泰羅尼亞已經示範咗
獨裁唔係問題
同埋人民有足夠智慧

基因決定社會結構

人類嘅社會結構本來就同螞蟻蜜蜂嗰類重視集體嘅唔同。即使係以前強調民族嘅時代都有內部鬥爭,更何況而家興個人主義
垃圾社會,人性本惡啊。 Die young and save yourself
垃圾社會,人性本惡啊。 Die young and save yourself

又係harvey dent

真係好撚啱,好多人係咁
獨裁唔係問題
同埋人民有足夠智慧

基因決定社會結構

人類嘅社會結構本來就同螞蟻蜜蜂嗰類重視集體嘅唔同。即使係以前強調民族嘅時代都有內部鬥爭,更何況而家興個人主義

講起蜜蜂螞蟻
其實我有時會諗如果將一隻螞蟻由一個蟻群放入另一個新蟻群
究竟新蟻群會唔會接納佢

又係harvey dent

真係好撚啱,好多人係咁

各行各業既人都係咁,

再唔係既,有d堅持既,就晚年好撚坎坷
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞