由馬克斯主義,到Matrix三部曲,再到alphago

584 回覆
358 Like 19 Dislike
宏大政治舞台也一樣,朝鮮、韓國,本來是一家人,但因價值不合,弄到今天還是搞不定。並且國家之間還無法分居,即使無法相處,還必須緊挨著住一起,結果處處是擦槍走火的恐怖,一言不合就扔彈。隔壁鄰居也很緊張,神經高度緊繃,關注事態發展。

我們真的早已告別「自然狀態」進入「文明社會」?我們看到,「文明社會」之間,卻是如此野蠻,亨廷頓有個說法,「文明的衝突」。你好好約朋友在咖啡館聊天,突然,恐怖主義襲擊,你和你朋友的自然生命被屠戮。就在我們眼前,ISIS的殘忍,我們真的比狼跟狼彼此撕咬更文明嗎?

你看到一隻蘋果,還是被咬掉一口的蘋果,另一個人也看到這隻蘋果,你們都想要它,那麼怎麼辦呢?肌肉多的人、力氣大的人得之。(資料圖片)

一旦成為「無用之人」

另一方面,科技越來越進入爆炸性發展。只要不被物理殺死,人可以活的壽命即將遠遠超過幾千年來的認知。通過不斷換器官、生物醫學介入,差不多2050年左右,人——至少一部分人——可以活過200歲,乃至接近「不死」。這似乎是奇點時代的最大好消息,但如果人類仍然沒有發展出政治智慧,恐怕只有極少數人到時能長生不死。

這個社會的99%和1%,本來是社會性的不平等、共同體生活中的不平等,自然生命上並無不等。而「長生不死」的政治後果就是:因政治生活(bios)中的不平等,導致自然生命(zoē)的最後平等也被破除。以前99%的最大安慰是,你1%再風光、再跋扈,最後大家一樣要死。「王侯將相,終歸塵土」。但是,王侯將相現在倚靠共同體生活中的既有不平等,最終能讓自己不歸塵土,並且通過各種優生技術與介入,從一開始就對自身進行生物意義上的改進和煅鑄。於是,很快,1%和99%真的會從共同體意義的兩個不平等階層,變成生物學意義上兩種完全不同的人。而以前當我們是同一種人時,我們都沒有政治智慧看來安頓共同生活,二十世紀還有大規模的種族屠殺,現在當生物意義上變成兩種人後,如何共同生活?
http://pansci.test5.sinica.edu.tw/behavioral-ecology-shen-sheng-feng/

睇完呢個實驗,我覺得共產主義係資源豐足嘅情況下完全無可能,人性光輝嘅一面一般都只會係有危機嘅時候出現。

你要向野生動物學習嗎﹖
孔子人禽之辨講左幾千年。
西人反轉,要人類參考走獸
你唔覺得好有問題﹖
一直都係咁覺得,讀中學既時候讀到資本主義同共產主義,就已經覺得奇怪明明共產主義先可以做到自由、公平,資本主義只係包裝得好靚但會有好多問題。到依家出黎做野就完全體驗到
不過個陣既共產的確有好多問題好唔完善,但個人覺得其實都唔係一啲解決唔到既野

係囉
咁多共產國家都解決唔到囉

.

因為你用資本主義去睇共產。
人地係慢性進步,比較既均富(或者均貧)
你就用資本主義果一套「生產力」去度人。

共產國家其實係無失敗過,失敗都係因為美國破壞。
資本主義個哲學係痴的,教唔到所有人唔貪,所以要教所有人無限貪

錯啦,係引導人的貪念去做有建設性的野
例如你想食飯,都係因為餐廳老細貪你d錢,你先有飯食

睇現實就知係失敗了。
「引導人去做有建設性既野」
既「優點」只限於「手作仔」時代。

有左大企業,有左機器,個人貢獻同回報已經唔係簡單關係。
金融資本出現之後,更甚。
貪既人,不勞而獲。
近年重覺得「被動收入」好正常。
連勞動生產都無,又點會「做有建設性的野」﹖

你講既野無錯,但,佢歷史任務已完。
共產唔會比資本主義有更多自由wor

資本主義你都仲可以跟興趣揀職業, 唔係100%淨係睇錢, 例如之前咪有個9A由會計師走去揸巴士
但係共產之下你可以自由揀職業咩?

好似反而係於資本主義下 多數人有9A會做會計而唔係揸巴士 無論條友有幾鐘意揸巴士 亦即異化
共產主義就係想解決呢個問題 而共產好似亦無限制你從事嘅職業

咁邊個倒垃圾?
厭惡性行業邊個做?

從你呢兩句,我感到你的淺薄。

好多垃圾其實係不必然,資本主義下,商家同港府之流熱衷追求GDP嘅政府都樂見大眾多消費,甚至浪費。資源合理運用,又能夠有效回收的話,垃圾量其實可以大減。

倒垃圾被看低,本來就唔合理,明明就係好重要另嘅,對社會嘅重要性比d狗官同秒秒幾百萬上落嘅都要高,只係香港社會嚴重不公,好多人嘅價值觀好似只係識用錢去度人。

厭惡性行業點解會係咁厭惡呢,往往都係工作環境差、高度體力努動、工時過長咁,好大程度都同資本主義下利潤集中於資本家手中,而無充足資源去改善工作環境同工作條件。根本資本主義底下,工作往往都唔係以人為本,而係以資本家嘅利潤為本

即係共產社會的垃圾係唔臭既?咁死人化妝師、仵作呢?
我就唔信共產社會無厭惡性行業

假設有一個無親無故的人跌咗落海,搵返的時候屍體已經發脹發臭。你肯唔肯去撈返條屍返黎?我自己就膚淺d,一定唔肯啦。你解釋比我聽下共產社會點樣改善工作環境,令人肯去撈返條屍。

而家依d職業的工資高過其他職業都好難吸引人入行,在共產社會所有職業的回報都一樣,到時我們就等興趣係執屍體的人出現,咁先撈到條屍。咁真係會夠人用?

又或者其他高危職業都一樣。例如火災你就要等興趣係冒死衝入火場的人出現。

我想講嘅係,垃圾處理量本來可以少好多,好多厭惡性工作其實可以無咁厭惡

共產社會下,你唔願意去執屍,也不見得在資本主義社會,你會走去執屍

其實你可以睇闊d,一個人是否做一樣嘢,唔係淨係考慮物質回報同興趣。唔通你眼中現今嘅消防員純粹為錢,我諗絕大部分都唔係囉

資本主義社會只要人工夠高, 就會有人去做厭惡性工作
只要有足夠高嘅人工, 我絕對願意去做, 話唔定你都願意去做。

消防員當然唔係純粹為錢,同樣亦都唔係純粹為咗使命感。
試下所有消防員減人工,減到僅僅足夠維持生活所需。
睇下仲有幾多人肯做消防員?

資本主義社會中,厭惡性工作及危險工作人工高D係有原因。
就係為咗補償返厭惡性及風險。咁先吸引到人去做。

你可以話共產主義下的垃圾好少,咁屍體一定臭啦掛?入火場一定危險啦掛?
就算你點兜,都一定有些職業係辛苦/危險過另一些職業。

如果所有職業的回報一樣,人性一定會係揀份安全d/無咁辛苦的工,點解要去做份辛苦/危險的工?
唔靠金錢,咁靠興趣、靠使命感,或者你諗得好寬諗到靠其他野,但真係會足夠?

回報可以唔止物質回報。
如果果啲職業,比人覺得好神性,有高社會地位。
都一樣有人肯做。

我覺得你依然比資本主義個框框框住左黎討論。
唔會有乜討論到出黎。
我成日都話sociology應該要係compulsory

gender stereotypes
socialization
capitalism
了解下呢啲係咩嚟嘅 呢個社會已經少好多盲毛

先知先覺既人讀黎無用
後知後覺既人讀只會被人洗腦。
現時世界就好似marx 咁想像而發生

國家物質水平上升
會慢慢由資本主義過渡為福利主義
唔再因為你既能力如何而判斷你擁有幾多野
("國家提供福利"唔係貪婪既結果,反而係彰顯人性)

終於有人講﹐marx係講緊資本主義最後會演化成共產主義﹐歷史上嘅共產政權根本就係拔苗助長

不過我未諗通究竟依家嘅自動化浪潮會演化成點。事實上大集團又好個人又好好多都抱住殘民自肥嘅心態去發展所謂人工智能。究竟係咪真係會過渡成共產主義我真係唔敢肯定

我諗會係和平既方式,係談判出黎既結果。

我地已經俾neo-liberalism毒害良久唔少人覺得自己搵到錢完全因為自己叻﹐其他人佢死佢事最好差過自己﹐咁嘅心態係唔會和平到,唯有寄望呢類人唔會得到資源。但我反而諗會唔會到最後要打一場大戰?

馬克斯講既革命?

elon 似係想對抗貧窮,其實發展科技唔係問題
問題係你係純粹累積財富係想解決問題

華人全部前者,elon 就帶有強烈後者特質

始終歐美呢方面嘅思考真係進步好多。想人類過渡到去更好嘅社會唯有唔可以俾非歐美國家擁有影響世界趨勢嘅能力

最落後就係歐美。最先進係古中國。
歐美只係一個有先進工具既獸族。
到現今都係強調緊「競爭」
落後到傻
首先要響學校將「進化論」「食物鏈」(死返去生物學層面就好)「弱肉強食」「競爭力」依啲垃圾西式思想連根拻起先。如果唔係人類無救,有左強力人工智能只會更加自相殘殺,只係一個現代叢林。
首先要響學校將「進化論」「食物鏈」(死返去生物學層面就好)「弱肉強食」「競爭力」依啲垃圾西式思想連根拻起先。如果唔係人類無救,有左強力人工智能只會更加自相殘殺,只係一個現代叢林。

同意,人會無得昇華
尼采會唔會支持馬克斯?都係完美主義者

終於有人講﹐marx係講緊資本主義最後會演化成共產主義﹐歷史上嘅共產政權根本就係拔苗助長

不過我未諗通究竟依家嘅自動化浪潮會演化成點。事實上大集團又好個人又好好多都抱住殘民自肥嘅心態去發展所謂人工智能。究竟係咪真係會過渡成共產主義我真係唔敢肯定

我諗會係和平既方式,係談判出黎既結果。

我地已經俾neo-liberalism毒害良久唔少人覺得自己搵到錢完全因為自己叻﹐其他人佢死佢事最好差過自己﹐咁嘅心態係唔會和平到,唯有寄望呢類人唔會得到資源。但我反而諗會唔會到最後要打一場大戰?

馬克斯講既革命?

elon 似係想對抗貧窮,其實發展科技唔係問題
問題係你係純粹累積財富係想解決問題

華人全部前者,elon 就帶有強烈後者特質

始終歐美呢方面嘅思考真係進步好多。想人類過渡到去更好嘅社會唯有唔可以俾非歐美國家擁有影響世界趨勢嘅能力

最落後就係歐美。最先進係古中國。
歐美只係一個有先進工具既獸族。
到現今都係強調緊「競爭」
落後到傻

不過...
樓主離地到仆街

你睇下鴻海
已經掌握無人生產線技術
已經設左幾間無燈工廠 唔單止唔使人 連燈都唔使著
咁你覺得本身做個條流水線既工人點?ai幫佢地勞動資本家再將所得分番俾佢地?
事實就係俾人炒曬 如果你地抗爭或者變左社會不穩定因素 政府就會開始諗點樣消滅呢班多餘既低技術人口 減少消耗資源同穩定社會

根本唔會出現所謂解放勞動力 人類重獲自由呢種事
因為自私貪婪就係人類既本質 係有資本 生產資料既人眼中 你無利用價值時根本就唔該自覺消失 而唔係幫你尋求自由
樓主諗既美好世界就=現代版馬克思ff
而呢種ff千萬年後都唔會實現到
除非人類滅亡由其他物種統治世界
樓主離地到仆街

你睇下鴻海
已經掌握無人生產線技術
咁你覺得本身做個條流水線既工人點?ai幫佢地勞動資本家再將所得分番俾佢地?
事實就係俾人炒曬 如果你地抗爭或者變左社會不穩定因素 政府就會開始諗點樣消滅呢班多餘既低技術人口 減少消耗資源同穩定社會

因為自私貪婪就係人類既本質 係有資本 生產資料既人眼中 你無利用價值時根本就唔該自覺消失 而唔係幫你尋求自由

keep住描述宜家既情況

咁點進步_| ̄|
樓主離地到仆街

你睇下鴻海
已經掌握無人生產線技術

咁點進步_| ̄|

人類會一直進步 但人類既進步係為有資本既人群提供更好既人生
而唔係為左班奴隸
就好似咁多新醫療技術出現請問去公立班奴隸有享受到?奴隸只會做實驗試藥時先有機會接受
根本任何進步都唔係為全人類 只係為左有資本既人
ai都係 佢地係為左資本服務 唔係為奴隸
你連咁基本既邏輯都搞唔清就咪再FF咩馬克思主義啦
佢根本就係FF有日你同誠哥話你好慘一家大細無屋住誠哥就突然送職樓俾你地一樣咁on9
樓主離地到仆街

你睇下鴻海
已經掌握無人生產線技術

咁點進步_| ̄|

而唔係為左班奴隸
就好似咁多新醫療技術出現請問去公立班奴隸有享受到?奴隸只會做實驗試藥時先有機會接受
佢根本就係FF有日你同誠哥話你好慘一家大細無屋住誠哥就突然送職樓俾你地一樣咁on9

你都認同人天生有分奴隸同資本家?
樓主離地到仆街

你睇下鴻海
已經掌握無人生產線技術

咁點進步_| ̄|

而唔係為左班奴隸

你都認同人天生有分奴隸同資本家?

無話天生定左
但基本上除非你天賦異稟骨骼精奇
否則你父母有幾多資本你將來都會相差無幾
如果一個人父母係公屋階層無接受過高等教育亦都無資本手停口停一族
咁佢地仔女十之奇九都係繼承左上一代既奴隸階層
特例係港女後生時肯做雞樣又夠靚
咁就有機會上流至資本階級

巴打,我就係提出,呢個咁既制度戇撚鳩,我提出返一個我認為係正確既路,

你就話離地

你覺得呢

巴打,我就係提出,呢個咁既制度戇撚鳩,我提出返一個我認為係正確既路,

你就話離地

你覺得呢

但條路太離地...

你就話離地

你覺得呢

但條路太離地...

方向姐,方向都唔啱,咁行黎做乜
Marx對資本主義分析好透徹,
但係共產/社會主義唔係可行既解決方法.
Lm
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞