由馬克斯主義,到Matrix三部曲,再到alphago

584 回覆
358 Like 19 Dislike
留明
一直都係咁覺得,讀中學既時候讀到資本主義同共產主義,就已經覺得奇怪明明共產主義先可以做到自由、公平,資本主義只係包裝得好靚但會有好多問題。到依家出黎做野就完全體驗到
不過個陣既共產的確有好多問題好唔完善,但個人覺得其實都唔係一啲解決唔到既野
我唔明點解唔可以將生產生存嘅交哂比ai做
而人類則以享受嘅形式生活
我唔明點解唔可以將生產生存嘅交哂比ai做
而人類則以享受嘅形式生活

因為D大人物搞緊呢D野
宗教上腦都係人類其中一樣好on9既事
例子多不勝數 十字軍東征 到ISIS
現今科技足夠地球上既人食好住好
一直都係咁覺得,讀中學既時候讀到資本主義同共產主義,就已經覺得奇怪明明共產主義先可以做到自由、公平,資本主義只係包裝得好靚但會有好多問題。到依家出黎做野就完全體驗到
不過個陣既共產的確有好多問題好唔完善,但個人覺得其實都唔係一啲解決唔到既野

係囉
咁多共產國家都解決唔到囉

係囉

主義同現實係兩回事黎
無論係資本同共產。
共產因為唔色實所以可以好抽離咁討論,亦知道過去共產政權所實行既並唔係真正既共產思想。

但其實資本主義都係一樣,號稱最大資本國美帝其實根本就唔係行緊資本主義。
反而北歐會比較近似。
美帝更加貼近新自由主義。

資本主義既原意係在於自由地公平競爭,但依家一早已經失去公平呢隻字。
以致依家出現咁多資本主義變種出黎。

the freer the market ,the freer the people
大國行唔到資本主義
因為要養住一堆廢人
以美帝為例 黑人hispanic latino
生產力都比白人低
更加唔洗講黑人咬老綜仲要四圍搞事

仲有全球化
跨國企業富可敵國
最頂層嘅jews控制哂成個市場
政府越來越需要插手
已經唔再free啦

馬克斯只係紙上談兵
階級並唔係源頭
種族先係
好撚好彩樓主做唔到d咩大人物
唔係就真係死撚緊
困住樓主依d痴線佬係連登就岩嫁啦

室友

呢啲垃圾真係害群之馬
乜嘢內容都無淨係識人身攻擊

係囉

馬克思主義嘅弱點係沒有了解人性,想所有人都維持同其他人一樣level 係冇可能,突出自己係基因使然,所以共產主義行唔通,就算點修正,只要最後嘅結局係錯,所以都係冇得救。

資本主義就容許差異,但係最後係點大家都未知,所以仍然能夠運作中 ,差異由社會福利補救到一啲。

世界各國而家都發展緊ai, 不過ai都係過度性,等於弓箭和投石器,很快被其他東西代替
而加呢個年頭已經睇到資本主義隨住科技發展而逐步走向極端,財富越來越集中窮撚越來越窮,即使ai幾具突破性都好,我都睇唔到可以點打破極端貧富懸殊既局面

未來人類社會只會走向sci-fi入面既 dystopia

matrix都講美好既

個種美好只係流於文學作品人類對未來既憧憬同希望

sci fi電影In Time個世界就最接近我對capitalistic dystopia既想像

係囉

馬克思主義嘅弱點係沒有了解人性,想所有人都維持同其他人一樣level 係冇可能,突出自己係基因使然所以共產主義行唔通,就算點修正,只要最後嘅結局係錯,所以都係冇得救。

資本主義就容許差異,但係最後係點大家都未知,所以仍然能夠運作中 ,差異由社會福利補救到一啲。

世界各國而家都發展緊ai, 不過ai都係過度性,等於弓箭和投石器,很快被其他東西代替

都,聽得明,

不過,可唔可以深化少少?
而加呢個年頭已經睇到資本主義隨住科技發展而逐步走向極端,財富越來越集中窮撚越來越窮,即使ai幾具突破性都好,我都睇唔到可以點打破極端貧富懸殊既局面

未來人類社會只會走向sci-fi入面既 dystopia

matrix都講美好既

個種美好只係流於文學作品人類對未來既憧憬同希望

sci fi電影In Time個世界就最接近我對capitalistic dystopia既想像

係幾諷刺既
馬克斯同共產係紙上面係無懈可擊嘅
但套落現實就唯有列寧
除非可以做到1984嘅大洋國咁
否則最後都只會落得ussr嘅下場

咁岩睇左1984
諗緊而家係咪都係咁
各國打仗只係為左令最窮果班keep 住窮
讓最窮而最無權力既人唔會造反
現時世界就好似marx 咁想像而發生

國家物質水平上升
會慢慢由資本主義過渡為福利主義
唔再因為你既能力如何而判斷你擁有幾多野
("國家提供福利"唔係貪婪既結果,反而係彰顯人性)

國家物質水平上升

終於有人講﹐marx係講緊資本主義最後會演化成共產主義﹐歷史上嘅共產政權根本就係拔苗助長

不過我未諗通究竟依家嘅自動化浪潮會演化成點。事實上大集團又好個人又好好多都抱住殘民自肥嘅心態去發展所謂人工智能。究竟係咪真係會過渡成共產主義我真係唔敢肯定

國家物質水平上升

終於有人講﹐marx係講緊資本主義最後會演化成共產主義﹐歷史上嘅共產政權根本就係拔苗助長

不過我未諗通究竟依家嘅自動化浪潮會演化成點。事實上大集團又好個人又好好多都抱住殘民自肥嘅心態去發展所謂人工智能。究竟係咪真係會過渡成共產主義我真係唔敢肯定

我諗會係和平既方式,係談判出黎既結果。

國家物質水平上升

我地已經俾neo-liberalism毒害良久唔少人覺得自己搵到錢完全因為自己叻﹐其他人佢死佢事最好差過自己﹐咁嘅心態係唔會和平到,唯有寄望呢類人唔會得到資源。但我反而諗會唔會到最後要打一場大戰?

係囉

馬克思主義嘅弱點係沒有了解人性,想所有人都維持同其他人一樣level 係冇可能,突出自己係基因使然所以共產主義行唔通,就算點修正,只要最後嘅結局係錯,所以都係冇得救。

都,聽得明,

不過,可唔可以深化少少?

佢唔了解ai既定義
過渡性既ai同冇曬水既乾海一樣

咁仲係咪可以叫海/ai

國家物質水平上升

我地已經俾neo-liberalism毒害良久唔少人覺得自己搵到錢完全因為自己叻﹐其他人佢死佢事最好差過自己﹐咁嘅心態係唔會和平到,唯有寄望呢類人唔會得到資源。但我反而諗會唔會到最後要打一場大戰?

馬克斯講既革命?

國家物質水平上升

馬克斯講既革命?

elon 似係想對抗貧窮,其實發展科技唔係問題
問題係你係純粹累積財富係想解決問題

華人全部前者,elon 就帶有強烈後者特質
馬克斯同共產係紙上面係無懈可擊嘅
但套落現實就唯有列寧
除非可以做到1984嘅大洋國咁
否則最後都只會落得ussr嘅下場

咁岩睇左1984
諗緊而家係咪都係咁
各國打仗只係為左令最窮果班keep 住窮
讓最窮而最無權力既人唔會造反

其實而家係更似Brave New World

國家物質水平上升

馬克斯講既革命?

marx始終受時代局限﹐當自動化去到一個好低成本就維持到究竟人仲係咪咁自私真係冇人估到

國家物質水平上升

馬克斯講既革命?

elon 似係想對抗貧窮,其實發展科技唔係問題
問題係你係純粹累積財富係想解決問題

華人全部前者,elon 就帶有強烈後者特質

始終歐美呢方面嘅思考真係進步好多。想人類過渡到去更好嘅社會唯有唔可以俾非歐美國家擁有影響世界趨勢嘅能力
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞