由馬克斯主義,到Matrix三部曲,再到alphago

584 回覆
358 Like 19 Dislike
我都係推崇AI接手大部分工作,但咁多人,好難大家都有能力專注藝術、尖端科技,相信大部分人都會當興趣去做,而唔係真係推動到世界,因為AI勁過絕大多數人

當多數技術都俾電腦超越,「人性」就係我地唯一有用嘅嘢。

「人性」係好虛無縹緲嘅嘢,其實人做到嘅,AI都會做到,即使係感情、心理,但有d野你知佢唔係由人去做嘅時候,就總會有少少唔舒服。

老師就係個例子,如果學生日日喺屋企對住電腦就學到野,甚至有AI機械人管+照顧,可能效率係極高
但問心,有幾多人接受到下一代喺個咁嘅環境成長?俾我揀就實揀學生妹作伴嘅學校。
我諗,到時你至少需要個班主任,每日返學睇住你,有人熟悉班中每個學生,上堂講下on9野,恥笑下某同學,講下人生經歷,但實際上佢只係睇住你,教書多數都係靠software俾嘅exercise。

又例如餐廳,快餐店可以一切自動,但仲需要d普通餐廳,請返d人serve你,即使餐唔係佢捧,錢唔係佢收。但如果你入餐廳嘅時候有人招呼你,帶你入去,問你想食d咩,感覺都會親切d
仲有,正如今日都仲有人食手打烏冬,乜乜咖啡,手工製乜乜,有時人係會想要返手工嘅感覺,即使機器可以模仿到。當然,可以開鋪得嚟有人幫襯,應該係極少數,希望嗰時鋪租會平。

喺我理想嘅世界,大家應該要有basic income,至少夠大家唔洗日日食m記,得閒睇下戲、唱下k,醫療之類應該要福利cover。但要高價娛樂,咁可能真係要返下part time儲錢。

到時大家可以行行企企扮工,儲錢去旅行、買車、買game,不過少左生存嘅壓力,應該更易有真正自由。

利申,粗體係方便你地速讀,唔係話覺得自己好有道理

冇unlimited resource嘅情況下唔好同我講共產主義thx

所以人類應該做既係用AI去達到呢個目的,同埋去其他行星去搵資源,例如土地同生境

你講野唔成立,你今日講既外星,只係惜日既美洲新大陸。
既得利益者永遠只會分到最多。

只要繼續信奉歐美弱肉強食,強者全取哲學,人類只有滅亡一途。
其實道德都早已滅。係傻仔先會覺得歐美係先進,實則只係帶緊全人類去死

係道德,人係應該咁做,
唔係歷史、人性、社會背景,會唔會推動到人咁做

可以駁咀話 人應該做既野好多,唔一定係共產、發展AI、發展藝術同哲學。以上既結論只係推論出黎,我覺得應該係咁姐,唔喜歡既可以提出下應該係點,又或者點樣令佢可行d

我提出左alphago係一個起步,好似崔三件巴咁講,AI同機械會將人類係勞動力中解放出黎

係面對絕對既自由下,生存條件係共產主義既包庇下,其實人係會處於一個好危險既處境,我覺得呢個時候人會好似尼采咁講,完完全全暴露係虛無入面,無左神同錢做人既依靠,人要自己尋求生存意義、生存動力。好似上面有巴打講,人唔係盲目求生,唔係生得多就好,咁調返轉諗,人既生育(續命)究竟仲係為左乜野?

口語化d講,就係"做又36,唔做又36",咁共產黨話左比我匝聽咁係唔撚work,會個個都唔鳩做。但係如果用AI、科技、機械,解決到生產力既問題,咁人做仲乜鳩好?日日只有鳩fingfing?

我上面就講左應該係發展藝術同哲學,或者係創作同更高既科技。至於你反問我 點解?為乜?我可能會話係道德,人應該咁做。

認同 之前既POST講過下 人類會自我追求想要野 前提係無野限制住佢 例錢同時間 人類應該為滿足感而工作唔係單純為生存
共產唔會比資本主義有更多自由wor

資本主義你都仲可以跟興趣揀職業, 唔係100%淨係睇錢, 例如之前咪有個9A由會計師走去揸巴士
但係共產之下你可以自由揀職業咩?

你攪錯左 馬克思曾言今日打獵 聽日做漁民
共產唔會比資本主義有更多自由wor

資本主義你都仲可以跟興趣揀職業, 唔係100%淨係睇錢, 例如之前咪有個9A由會計師走去揸巴士
但係共產之下你可以自由揀職業咩?

你攪錯左 馬克思曾言今日打獵 聽日做漁民

冇unlimited resource嘅情況下唔好同我講共產主義thx

所以人類應該做既係用AI去達到呢個目的,同埋去其他行星去搵資源,例如土地同生境

你講野唔成立,你今日講既外星,只係惜日既美洲新大陸。
既得利益者永遠只會分到最多。

只要繼續信奉歐美弱肉強食,強者全取哲學,人類只有滅亡一途。
其實道德都早已滅。係傻仔先會覺得歐美係先進,實則只係帶緊全人類去死

係道德,人係應該咁做,
唔係歷史、人性、社會背景,會唔會推動到人咁做

可以駁咀話 人應該做既野好多,唔一定係共產、發展AI、發展藝術同哲學。以上既結論只係推論出黎,我覺得應該係咁姐,唔喜歡既可以提出下應該係點,又或者點樣令佢可行d

我提出左alphago係一個起步,好似崔三件巴咁講,AI同機械會將人類係勞動力中解放出黎

係面對絕對既自由下,生存條件係共產主義既包庇下,其實人係會處於一個好危險既處境,我覺得呢個時候人會好似尼采咁講,完完全全暴露係虛無入面,無左神同錢做人既依靠,人要自己尋求生存意義、生存動力。好似上面有巴打講,人唔係盲目求生,唔係生得多就好,咁調返轉諗,人既生育(續命)究竟仲係為左乜野?

口語化d講,就係"做又36,唔做又36",咁共產黨話左比我匝聽咁係唔撚work,會個個都唔鳩做。但係如果用AI、科技、機械,解決到生產力既問題,咁人做仲乜鳩好?日日只有鳩fingfing?

我上面就講左應該係發展藝術同哲學,或者係創作同更高既科技。至於你反問我 點解?為乜?我可能會話係道德,人應該咁做。

認同 之前既POST講過下 人類會自我追求想要野 前提係無野限制住佢 例錢同時間 人類應該為滿足感而工作唔係單純為生存

知我者
我都係推崇AI接手大部分工作,但咁多人,好難大家都有能力專注藝術、尖端科技,相信大部分人都會當興趣去做,而唔係真係推動到世界,因為AI勁過絕大多數人

「人性」係好虛無縹緲嘅嘢,其實人做到嘅,AI都會做到,即使係感情、心理,但有d野你知佢唔係由人去做嘅時候,就總會有少少唔舒服。

老師就係個例子,如果學生日日喺屋企對住電腦就學到野,甚至有AI機械人管+照顧,可能效率係極高
但問心,有幾多人接受到下一代喺個咁嘅環境成長?俾我揀就實揀學生妹作伴嘅學校。
我諗,到時你至少需要個班主任,每日返學睇住你,有人熟悉班中每個學生,上堂講下on9野,恥笑下某同學,講下人生經歷,但實際上佢只係睇住你,教書多數都係靠software俾嘅exercise。

又例如餐廳,快餐店可以一切自動,但仲需要d普通餐廳,請返d人serve你,即使餐唔係佢捧,錢唔係佢收。但如果你入餐廳嘅時候有人招呼你,帶你入去,問你想食d咩,感覺都會親切d
仲有,正如今日都仲有人食手打烏冬,乜乜咖啡,手工製乜乜,有時人係會想要返手工嘅感覺,即使機器可以模仿到。當然,可以開鋪得嚟有人幫襯,應該係極少數,希望嗰時鋪租會平。

喺我理想嘅世界,大家應該要有basic income,至少夠大家唔洗日日食m記,得閒睇下戲、唱下k,醫療之類應該要福利cover。但要高價娛樂,咁可能真係要返下part time儲錢。

到時大家可以行行企企扮工,儲錢去旅行、買車、買game,不過少左生存嘅壓力,應該更易有真正自由。

真係冇評論?
你覺得AI真係取代唔到人嘅藝術?
起碼流行文化嘅幕後會取代,好似個ai寫歌post咁,如果後面作曲填詞已經係ai,其實好易接受,但幕前偶像依然可以用嚟賺錢。
nice post﹐但我擔心亞洲如此依賴階級嘅社會只會導致一個永無翻身嘅dystopia
我初初出黎做野果陣,可能我心底裡好撚討厭我大佬d擦鞋狗行為,個面口都成日不自覺流露d對佢唔係咁likey既面口,我發誓無閪佢口面,最多係唔笑姐。

唔知佢係feel到定點,佢有一日好似教我野咁,同我講"野郎,呢個社會,出黎做野,唔洗咁有原則嫁,有原則既人一係就好有料,一係就廢柴。"幾撚難聽,我聽完一路都好唔舒服。

做多幾年野,我發覺真係好多人都係咁,無乜原則
但同時,愈年青既人係愈有原則

一黎係社會上資訊傳送發達,好多人學野學得快,知道呢個世界發生緊乜事,都好有自己諗法。

二黎係社會大致上富足,意思係唔會餓死,有基本生活條件,根本無必要再卑恭屈膝,出賣良知去糊口。
呢樣野香港有好多討論,我唔敢講太多,好多人覺得香港仲有好多人住劏房、食得好差、衛生差。

我都同意,咁係因為資源錯配先會咁。香港、大陸,以至世界性既貧富懸殊都非常嚴重,而且愈來愈嚴重,因為想解決問題既人,無能力解決,解決到問題既人,唔想解決。係因為資本主義,貪得無厭。

真係冇評論?
起碼流行文化嘅幕後會取代,好似個ai寫歌post咁,如果後面作曲填詞已經係ai,其實好易接受,但幕前偶像依然可以用嚟賺錢。

取唔取代唔係重點 能力多過人類 唔代表唔可以做 OR 做黎無意義

意義係你鍾意做而滿足就會有

上面都有講 有時手工係 賣點 獨有性黎 正如全手工結他係好撚貴

真係冇評論?

我有睇個post

不過咁樣依然係一條錯既路,(好似資本主義咁)

寫歌(或創作其他藝術)時候所表達既情感先係重點

存在主義有個例子好好,
有人畫個蘋果,個個人執筆畫之前,個腦諗個蘋果個影像,然後先落筆畫,最後完成幅畫

係個腦入面果個影像,就係個蘋果既本質,可以係黑色發霉有蟲既,可以係藍色浮世繪既

幅畫係存在,即係作品

咁AI寫出黎既歌,係有咩本質?咁首歌,對人有咩價值?

好似我上面咁講,藝術係人類表達自己情感、潛意識既方法,藝術背後既原意,先係藝術既價值。我覺得

真係冇評論?

取唔取代唔係重點 能力多過人類 唔代表唔可以做 OR 做黎無意義

意義係你鍾意做而滿足就會有

上面都有講 有時手工係 賣點 獨有性黎 正如全手工結他係好撚貴

但歷史已經證明左多數人係會屈服於Mass Production,唔會變左人人都係藝術家。

雖然生活自由左,但最後真正keep住創作既人,唔會多左。主流流行文化好可能都係AI帶領,而indie野一向受歡迎極有限,只會有極少數人上神台,其他都會好快冇心做。

真係冇評論?

我有睇個post

不過咁樣依然係一條錯既路,(好似資本主義咁)

寫歌(或創作其他藝術)時候所表達既情感先係重點

存在主義有個例子好好,
有人畫個蘋果,個個人執筆畫之前,個腦諗個蘋果個影像,然後先落筆畫,最後完成幅畫

係個腦入面果個影像,就係個蘋果既本質,可以係黑色發霉有蟲既,可以係藍色浮世繪既

幅畫係存在,即係作品

咁AI寫出黎既歌,係有咩本質?咁首歌,對人有咩價值?

好似我上面咁講,藝術係人類表達自己情感、潛意識既方法,藝術背後既原意,先係藝術既價值。我覺得

我同意藝術係睇背後既原意,但睇返社會,有幾多人係真係欣賞藝術,幾多人係俾marketing帶住嚟行。

唯有希望AI世代下,大家會有多D機會學習欣賞唔同既野。
唔知大家嘅討論方向係點,但我嘅前設係AI真係有超越人類嘅思考能力,所以基本上世界發展已經唔係普通人可以插手嘅事。
我係隻IT狗,好明白呢點,本身做開普通IT狗係插手唔到Google Deepmind嘅世界。

而方向係可以由現行商業社會慢慢演化嘅世界,而唔係有天才突然諗到個管治手法,令所有人都可以喺AI世代keep住productive
https://www.bnext.com.tw/article/40623/BN-2016-08-16-154557-241

2016年初,日本日經新聞「星新一賞」文學獎比賽結果公布了:有四篇小說通過初審,入圍決選。就在此時,函館未來大學及東京大學的實驗室響起了歡呼聲,他們以人工智慧寫出的小說投稿,終於擊敗了真人投稿者,贏得評審青睞。

AI發展真係比想像中快....
連登竟然討論依d野

有咩問題
咁你做主定習主席做主?

有權力的人絕對唔會放棄佢統治人的權力。

就算將來機械人可以生產物資,你都一樣要進行生產去換取物資。

不過可能用你所謂藝術的方法,但其實好自然又衍生競爭,然後一樣用資本主義形式運作。
完全同樓主同想法
完全同樓主同想法

You may say i am a dreamer
But I am not the only one
馬克斯同共產係紙上面係無懈可擊嘅
但套落現實就唯有列寧
除非可以做到1984嘅大洋國咁
否則最後都只會落得ussr嘅下場
好撚好彩樓主做唔到d咩大人物
唔係就真係死撚緊
困住樓主依d痴線佬係連登就岩嫁啦
係最理想既世界
AI幫人類處理晒所有危險、厭惡、單一又悶、易錯既工作
照於人類做咩工作呢?
我相信係創造類型既工作 包括巴打都有提過既畫畫、音樂、手工等等
但呢D唔係全部例子 對我地踏出第一步都唔係至關重要

當年出MS OFFICE既時候,預言好多文員/ACCOUNTANT會消失
無錯,做冗長煩覆既工種少左,但社會上技能要求更高既工種反而多左
需要少左人做entry level/execution既工作,就可以令更多人做分析/發展/創造既工作

事實上,社會上既總就業人口係多左
主要係多左女性投入就業市場/同退休年齡遲左 (因為供唔撚起樓

所以 可能呢一刻我地未想像到將來既社會結構係點
但唔需要過份擔心
如果相信方向正確 可以一齊討論下點行第一步

(OFFTOPIC:AI既音樂/畫作係用接近無限大既DATABASE組合出黎,而人類係有想像既能力)

理想情況:
人口老化→AI補償少左嘅勞工→人口少左→basic income+自由工作
好撚好彩樓主做唔到d咩大人物
唔係就真係死撚緊
困住樓主依d痴線佬係連登就岩嫁啦

室友
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞