由馬克斯主義,到Matrix三部曲,再到alphago

584 回覆
358 Like 19 Dislike
Marx對資本主義分析好透徹,
但係共產/社會主義唔係可行既解決方法.

離地丫嘛
留名

我覺得北歐個種先係出路
大政府小市場既資本主義
香港呢種直頭政府幫手資助資本既極端資本主義根本係反社會既做法

我覺得北歐個種先係出路
大政府小市場既資本主義
香港呢種直頭政府幫手資助資本既極端資本主義根本係反社會既做法

係,扭曲曬

我覺得北歐個種先係出路
大政府小市場既資本主義

係,扭曲曬

但係北歐模式要係高平均收入,高稅率,高勞動人口比例既情況下,仲要經濟keep住增長,先至支撐到落去。

就算香港真係採用,個福利機制都好快就會比增長緊既老年人口同低收入既新移民用嗮。

我覺得北歐個種先係出路
大政府小市場既資本主義

係,扭曲曬

但係北歐模式要係高平均收入,高稅率,高勞動人口比例既情況下,仲要經濟keep住增長,先至支撐到落去。

就算香港真係採用,個福利機制都好快就會比增長緊既老年人口同低收入既新移民用嗮。

福利制度其次
而係政府要控制資本市場
而唔係俾資本自由發展甚至坐大至命令政府政策偏向資本
文明進步嘅盡頭就係self destruct
文明進步嘅盡頭就係self destruct

人類唔團結姐
兩個字:人心
所有理想假設都建基於無私
人人為我 我為人人
但人有七情六慾 唔係個個都有強大自控定力
所以係現實中係好難做到呢d理念
資本係比較容易去得到想要嘅安穩
人人為我 我為人人

自私 真係一大阻力
我覺得我有實力過你 我擁有既野一定要比你多比你靚 點可能接受到個個一樣
人人為我 我為人人

自私 真係一大阻力
我覺得我有實力過你 我擁有既野一定要比你多比你靚 點可能接受到個個一樣

如果果個 "人人生而平等"
係真係啱的話
馬克斯主義,共產主義,資本主義其實都有其缺陷

若果社會只選擇一種作為發展的宗旨,都會衍生問題,因為人性是醜陋,例如共產主義會因為惰性而陷入生產力不濟的問題,做又三十六唔做又三十六;資本主義會因人的利己觀點,而做成剝削他人,貧富懸殊。所以在我看來,不同主義作學術研究是絕對可取,但實行就會有問題。

其實現時不少行資本主義的國家,甚至乎香港,都會對基層的巿民提供安全網的福利保障,例如綜援,這類型保障其實好似共產主義,政府將社會上的資源在分配,富人的錢由政府去分給窮人,減輕資本主義底下因自由市場而造成的窮富問題。

至於Matrix在我看來,重點是在於對「我思故我在」的批判,當你自己的身份,價值觀都只是電腦程式對大腦的欺騙時,如何確立「我=我」或是「我曾存在過」的證明,情況有如鋼煉中艾爾凡斯的靈魂被綁到鎧甲上,如何證明他曾存在,記憶非由愛德撰寫一樣。

唔知解讀是否正確,大家交流下

若果社會只選擇一種作為發展的宗旨,都會衍生問題,因為人性是醜陋,例如共產主義會因為惰性而陷入生產力不濟的問題,做又三十六唔做又三十六;資本主義會因人的利己觀點,而做成剝削他人,貧富懸殊。所以在我看來,不同主義作學術研究是絕對可取,但實行就會有問題。

其實現時不少行資本主義的國家,甚至乎香港,都會對基層的巿民提供安全網的福利保障,例如綜援,這類型保障其實好似共產主義,政府將社會上的資源在分配,富人的錢由政府去分給窮人,減輕資本主義底下因自由市場而造成的窮富問題。

至於Matrix在我看來,重點是在於對「我思故我在」的批判,當你自己的身份,價值觀都只是電腦程式對大腦的欺騙時,如何確立「我=我」或是「我曾存在過」的證明,情況有如鋼煉中艾爾凡斯的靈魂被綁到鎧甲上,如何證明他曾存在,記憶非由愛德撰寫一樣。

無論資本定共產
我都睇唔到香港人有咩好福利
你同我講綜援?
你死撚咗日日遊手好閑又有錢袋有補貼嘅寄生蟲wfc
做到死咩都無 唔做野扮可憐就大把着數

無論資本定共產
你同我講綜援?

香港稅基咁窄你想要幾多福利?
我都係舉個安全網(綜援)既例子
加上你講既問題係執行上有漏洞唔等於本質上有問題

無論資本定共產
你同我講綜援?

香港稅基咁窄你想要幾多福利?
我都係舉個安全網(綜援)既例子
加上你講既問題係執行上有漏洞唔等於本質上有問題

正正係呢個post既精髓
現行嘅主義都解決唔到階級複製嘅問題

一日解決唔到,社會流動就無從談起
就更加做唔到you get what you deserve
lm
一直都係咁覺得,讀中學既時候讀到資本主義同共產主義,就已經覺得奇怪明明共產主義先可以做到自由、公平,資本主義只係包裝得好靚但會有好多問題。到依家出黎做野就完全體驗到
不過個陣既共產的確有好多問題好唔完善,但個人覺得其實都唔係一啲解決唔到既野

係囉
咁多共產國家都解決唔到囉

.

因為你用資本主義去睇共產。
人地係慢性進步,比較既均富(或者均貧)
你就用資本主義果一套「生產力」去度人。

共產國家其實係無失敗過,失敗都係因為美國破壞。

北韓呢!兩登真係多痴線佬
我始終覺得要共產的話
資源點分配係好大問題
邊個有權決定點分配
用咩準則決定分配幾多資源比某個人
每個人都獲得1個單位的資源?
定係睇佢需要幾多資源再決定點分配
由al做資源分配者 實行共產主義
由al做資源分配者 實行共產主義

咁都要有準則
準則都AI定
我始終覺得要共產的話
資源點分配係好大問題
邊個有權決定點分配
用咩準則決定分配幾多資源比某個人
每個人都獲得1個單位的資源?
定係睇佢需要幾多資源再決定點分配

呢個issue令共產主義好易變得獨裁

因為好多資源分配問題好講及唔及時,民主制度太過無效率所以會解決唔到資源分配問題

所以再民主嘅共產主義最尾都係偏向獨裁,速度仲要比資本主義快好多添
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞