人生的意義

34 回覆
1 Like 0 Dislike
呢排諗到樣野

我見政府會一時時咁審視社會既各方面情況去鼓勵人生育或節育

我諗返好似有d違背原始既人性
動物都係以生育為目的,為將自己既基因傳落去
但係宜家會因為科技、生存條件、社會因素、土地問題而唔生,
咁係咪即係其實人類最ideal 都係想不斷咁生育?

如果係既話,
咁最理想就係地球上所有男性既精子都可以發展做胚胎、成長,
土地方面就係霸佔呢個宇宙中所有既行星,當然唔係所有都適合住人,不過呢樣都係科技範疇問題,而我既前提係科技問題全部可以解決

就好似蟻巢咁,好撚多個"房",
每個"房"就係一個行星,
個大畫面就係蟻巢咁,蟻后一個大"房",
其他殖民人就係細房,
純純粹粹既開枝散葉

如果係既,咁我地係科技、道德、社會發展係咪向呢個方向呢?

如果唔係,又係點解呢?
咁多野講做乜?

照下鏡,睇下你既家境

有無嬲你老豆做愛唔戴套?
咁多野講做乜?

照下鏡,睇下你既家境

有無嬲你老豆做愛唔戴套?

有道理,依加呢個世界 每一個人既最終目標都係傳宗接代
家庭 買樓 結婚都係基於呢個目的 至少香港係甘

人生方向 早就俾世界觀規劃左

社會所有問題都係傳宗接代 生子既分支
如果解決呢個。就乜都搞掂,但要搞掂呢個問題基本上冇可能,因為係呢個世界既軌跡

如果解決呢個。就乜都搞掂,但要搞掂呢個問題基本上冇可能,因為係呢個世界既軌跡

科技上問題?生育問題?
用darwin演化論去諗
生物by nature first function 應該就係繁殖
人類成日講自己係「萬物之靈」 係現代社會既context/設計下(香港為例)生育唔再係一個理智思考下既選擇
用darwin演化論去諗
生物by nature first function 應該就係繁殖
人類成日講自己係「萬物之靈」 係現代社會既context/設計下(香港為例)生育唔再係一個理智思考下既選擇

如果科技、資源、社會因素許可呢?
人類發展討論
其實講落去就會太形而上,冇咩好講
其實講落去就會太形而上,冇咩好講

想知呢個方向係有無反對既論據

科技上問題?生育問題?

你想生唔代表我想,呢樣係個人選擇,同條件冇直接關係
首先你用普通動物做類比已經有問題

動物以繁殖目的係因為本能

而人類既本能多一樣,就係克制

所以唔可以話人類生存目的就係繁殖

只係咁多option之一

原因係咩?

原因係咩?

咩既原因

原因係咩?

咩既原因

克制係本能既其中一項?
呢個聽唔明
我所講既繁殖係用科技量產咁生育,
唔係複製人,
每粒精子都能發展成胚胎
因為我認為男人每次射精都有咁多精子都係因為想提高受精既命中率
如果科技上可行,咁每粒精子都可以成為胚胎,咁就大大提高受精率到100%

所以講緊既唔係想唔想生育既問題
或者養唔養到既問題
因為呢d只係限制人類生育既原因,
我意思係撇除社會因素,仲有無阻礙人類生育既原因呢

原因係咩?

咩既原因

克制係本能既其中一項?
呢個聽唔明

人天性就識克制自己慾望
證明生肯繁殖行為係可以被克制
以天性去推論人的意義係繁殖後代就變咗有問題
我所講既繁殖係用科技量產咁生育,
唔係複製人,
每粒精子都能發展成胚胎
因為我認為男人每次射精都有咁多精子都係因為想提高受精既命中率
如果科技上可行,咁每粒精子都可以成為胚胎,咁就大大提高受精率到100%

所以講緊既唔係想唔想生育既問題
或者養唔養到既問題
因為呢d只係限制人類生育既原因,
我意思係撇除社會因素,仲有無阻礙人類生育既原因呢

撇除社會因素人都可以唔想生
亦唔需要特別原因
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞