由馬克斯主義,到Matrix三部曲,再到alphago

584 回覆
358 Like 19 Dislike
冇unlimited resource嘅情況下唔好同我講共產主義thx

無關係,睇餸食飯,有幾多咪分享幾多,同無限資源無關。

依家正正就係倒轉,無無限天然資源,但資本家想無限賺錢,最終地球只會頂唔順

睇餸食飯呢個真
依家我地個個都唔係享有unlimited resources 都係接受現實唔可以隨街屌女
而共產一個重大前題係物質精神極大豐富下 人類唔需要爭奪資源

真係個個人都對哲學, 藝術咁有興趣?

其實我覺得唔一定係哲學藝術
總之係一d野AI 係唔能夠做到,對人類社會有價值而你又有性趣
例如發明、研究等
共產唔會比資本主義有更多自由wor

資本主義你都仲可以跟興趣揀職業, 唔係100%淨係睇錢, 例如之前咪有個9A由會計師走去揸巴士
但係共產之下你可以自由揀職業咩?

好似反而係於資本主義下 多數人有9A會做會計而唔係揸巴士 無論條友有幾鐘意揸巴士 亦即異化
共產主義就係想解決呢個問題 而共產好似亦無限制你從事嘅職業
老撚土啦

而家最新AI 發展係講緊超越人類級數幾何級的IQ 數字
同埋可以創造藝術

而唔存在咩人類專注於藝術
老撚土啦

同埋可以創造藝術

Agger
依家已經有AI識畫畫作曲作詩
人腦都係接收Data,透過學習同經驗建立方法去運行
人類藝術基於都係成幾千年美學史Build up,其實係學出黎
話說youtube 有條片講緊差唔多嘅嘢,樓主係咪睇完出post? (唔係有心話樓主抄idea,只係好奇想知)

資本主義你都仲可以跟興趣揀職業, 唔係100%淨係睇錢, 例如之前咪有個9A由會計師走去揸巴士

好似反而係於資本主義下 多數人有9A會做會計而唔係揸巴士 無論條友有幾鐘意揸巴士 亦即異化

咁邊個倒垃圾?
厭惡性行業邊個做?
老撚土啦

同埋可以創造藝術

Agger
人類藝術基於都係成幾千年美學史Build up,其實係學出黎

當然藝術可以由AI做
但講緊嘅問題係人類內在對從事藝術工作中獲得精神上嘅滿足
所以AI嘅最理想作用係替代人類做d生產/厭惡性工作 釋放勞動力去做人類自己想做嘅野 可以係藝術創作 、發明科研、體育運動,又或者你鐘意搾巴士、掃街都可以自己同AI同時參與 總之興趣行先
人人生活美好,仲搞乜9藝術,樓主你係咪傻撚左
老撚土啦

同埋可以創造藝術

Agger

其實係睇你點睇。
首先你要確認左AI既可能性係比人類大,可以演變出全球咁多種既藝術同音樂。
呢兩樣野有依家既地位係因為有歷史同埋人既故事係入面,無呢啲野,只係純粹一堆數字的話,個個世界就不存在藝術。

佢可能同一日就可以gen晒咁多幅唔同風格既畫出黎,但藝術唔係睇結果而係講究浪漫。
機械係無浪漫的。

我唔明點解一定有AI會冇感情呢個前設?
人類感情或少或多係與生俱內,但較多係後天透過學習同周邊環境確立而成
點解AI冇可能呢?或者可能豐富過人類
冇unlimited resource嘅情況下唔好同我講共產主義thx

共產主義等於永動機騙案
連熱力學第一定律都否定埋
人類唔會有生產力極大化的一日
等待左翼的只有熱寂

咁邊個倒垃圾?
厭惡性行業邊個做?

從你呢兩句,我感到你的淺薄。

好多垃圾其實係不必然,資本主義下,商家同港府之流熱衷追求GDP嘅政府都樂見大眾多消費,甚至浪費。資源合理運用,又能夠有效回收的話,垃圾量其實可以大減。

倒垃圾被看低,本來就唔合理,明明就係好重要另嘅,對社會嘅重要性比d狗官同秒秒幾百萬上落嘅都要高,只係香港社會嚴重不公,好多人嘅價值觀好似只係識用錢去度人。

厭惡性行業點解會係咁厭惡呢,往往都係工作環境差、高度體力努動、工時過長咁,好大程度都同資本主義下利潤集中於資本家手中,而無充足資源去改善工作環境同工作條件。根本資本主義底下,工作往往都唔係以人為本,而係以資本家嘅利潤為本
就當AI唔會消滅人類,但之後一個人擁有幾高運算力嘅AI就幾乎會成為一種資產,發展商實會將某啲高效能AI定價極高,同地產一樣。

一般毒撚就畀部垃圾你自給自足,有錢佬就可以有部日理萬機嘅,到時人人唔洗做,但你出身同所擁有嘅AI決定左你嘅一生。AI雖然可以創作同學習,但只要製造商局限左佢,就永遠冇突破。

最後階級更加世襲,而AI武器更加令人冇可能反抗。

咁邊個倒垃圾?
厭惡性行業邊個做?

從你呢兩句,我感到你的淺薄。

好多垃圾其實係不必然,資本主義下,商家同港府之流熱衷追求GDP嘅政府都樂見大眾多消費,甚至浪費。資源合理運用,又能夠有效回收的話,垃圾量其實可以大減。

倒垃圾被看低,本來就唔合理,明明就係好重要另嘅,對社會嘅重要性比d狗官同秒秒幾百萬上落嘅都要高,只係香港社會嚴重不公,好多人嘅價值觀好似只係識用錢去度人。

厭惡性行業點解會係咁厭惡呢,往往都係工作環境差、高度體力努動、工時過長咁,好大程度都同資本主義下利潤集中於資本家手中,而無充足資源去改善工作環境同工作條件。根本資本主義底下,工作往往都唔係以人為本,而係以資本家嘅利潤為本

即係共產社會的垃圾係唔臭既?咁死人化妝師、仵作呢?
我就唔信共產社會無厭惡性行業

假設有一個無親無故的人跌咗落海,搵返的時候屍體已經發脹發臭。你肯唔肯去撈返條屍返黎?我自己就膚淺d,一定唔肯啦。你解釋比我聽下共產社會點樣改善工作環境,令人肯去撈返條屍。

而家依d職業的工資高過其他職業都好難吸引人入行,在共產社會所有職業的回報都一樣,到時我們就等興趣係執屍體的人出現,咁先撈到條屍。咁真係會夠人用?

又或者其他高危職業都一樣。例如火災你就要等興趣係冒死衝入火場的人出現。
根據馬克斯嘅理論,邊個掌握生產要素就係在上嘅階層。所以如果他日AI可以取代人類進行生產活動,咁邊個掌握AI技術邊個就係新嘅有產階級,又或者AI將來可以自我編寫AI形成在上階層,其他人類依然生活係異化同階級鬥爭中。

所以我認為Distributed ledger technology會係可以將社會發展成理想共產主義嘅科技,可以去中心化同無政府狀態下共同擁有生產資料。

又中又英你不如死撚左佢喇

屌你老尾得d專有名詞係英文 唔識google呀柒頭?
翻譯埋餵埋俾你食
AI (Artificial intelligence)= 人工智能
Distributed ledger technology = 分散式賬本技術/ blockchain = 區塊鏈
Google = 谷歌

原來語言係一個谷歌既索引黎,明白明白

無關係,睇餸食飯,有幾多咪分享幾多,同無限資源無關。

依家正正就係倒轉,無無限天然資源,但資本家想無限賺錢,最終地球只會頂唔順

睇餸食飯呢個真
依家我地個個都唔係享有unlimited resources 都係接受現實唔可以隨街屌女
而共產一個重大前題係物質精神極大豐富下 人類唔需要爭奪資源

唔駛比某某偉人既框框框住既,乜乜主義都可以微調,現代資本主義經濟學先定義人類貪慾無限,但其實係咪唔可以控制呢,如果控制到又何必要極多資源呢。
話共產要極多資源都唔係事實黎,睇下蜜蜂螞蟻就知唔係。
老撚土啦

同埋可以創造藝術

Agger

完全被資本主義價值觀洗左腦,
機器會做唔等於人唔應該再做,因為依類生產唔係因為物質需要而做,唔會因為電腦高效過人就唔做,做依類野係滿足自我,好簡單,唔通電腦捉棋提贏人,人就唔可以捉黎娛樂?

共產主義等於永動機騙案
連熱力學第一定律都否定埋
人類唔會有生產力極大化的一日
等待左翼的只有熱寂

點睇蟻,蜜蜂?
騙你既係唔想無左資本主義既資本家。
而且閣下用果套諗野方式係離唔開物質主義,物質科技要無限先進。
老撚土啦

同埋可以創造藝術

Agger

其實係睇你點睇。
首先你要確認左AI既可能性係比人類大,可以演變出全球咁多種既藝術同音樂。
呢兩樣野有依家既地位係因為有歷史同埋人既故事係入面,無呢啲野,只係純粹一堆數字的話,個個世界就不存在藝術。

佢可能同一日就可以gen晒咁多幅唔同風格既畫出黎,但藝術唔係睇結果而係講究浪漫。
機械係無浪漫的。

我唔明點解一定有AI會冇感情呢個前設?
人類感情或少或多係與生俱內,但較多係後天透過學習同周邊環境確立而成
點解AI冇可能呢?或者可能豐富過人類

當AI有感情,透過學習可以達到同人類一樣既效果,咁人類同AI既界線又係邊度?
AI會思考點解自己同人類仲要繼續服侍你?

我一直認為AI就好似一個好聰明嘅BB,係反映返父母(人類)教授俾佢嘅價值
只要有適當嘅教育/學習,AI依然可以掌握到道德、互相尊重同生命嘅價值,雙方係可以共存
問題係人類自己都未做到哂呢啲條件
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞