由馬克斯主義,到Matrix三部曲,再到alphago

584 回覆
358 Like 19 Dislike
冇unlimited resource嘅情況下唔好同我講共產主義thx
如果AI能夠將人類由勞動市場解放出嚟係好,但而家係新自由主義下嘅既得利益者,會係一個好大嘅阻力。

去到AI時代,如果唔行Universal Income,繼續行返而家嘅制度,會好多人跌落貧窮線,甚至餓死。

有時諗緊既係
馬克思所講既生產力高度發達社會
可能未來冇耐就會出現
但你話會走向共產
當資源集中係小數人個陣
佢地做咩仲要顧大多數人
佢地絕對有能力馴化甚至消滅大多數人

其實馬克思又好,一百種主義又好,都係有不足/不滿先出現,其實每種主義都有好有唔好,但亦都係指向烏托邦,只係每種都去唔到完美咁解。

無人話馬克斯有問題,只係共產黨有問題。
無問題,問題係有人用物質主義同生產力黎批判共產主義。工業革命後響人人有飯食既前提下,其實生產力係高定低係完全無問題。
只係資本學想佢地繼續做人上人,響學校傳媒,甚麼親手去破壞共產主義國家既政權。大部份沉默大多數,你比乜制度佢,佢都會跟你
根據馬克斯嘅理論,邊個掌握生產要素就係在上嘅階層。所以如果他日AI可以取代人類進行生產活動,咁邊個掌握AI技術邊個就係新嘅有產階級,又或者AI將來可以自我編寫AI形成在上階層,其他人類依然生活係異化同階級鬥爭中。

所以我認為Distributed ledger technology會係可以將社會發展成理想共產主義嘅科技,可以去中心化同無政府狀態下共同擁有生產資料。

又中又英你不如死撚左佢喇
冇unlimited resource嘅情況下唔好同我講共產主義thx

無關係,睇餸食飯,有幾多咪分享幾多,同無限資源無關。

依家正正就係倒轉,無無限天然資源,但資本家想無限賺錢,最終地球只會頂唔順
如果AI能夠將人類由勞動市場解放出嚟係好,但而家係新自由主義下嘅既得利益者,會係一個好大嘅阻力。

去到AI時代,如果唔行Universal Income,繼續行返而家嘅制度,會好多人跌落貧窮線,甚至餓死。

有時諗緊既係
可能未來冇耐就會出現
但你話會走向共產
當資源集中係小數人個陣
佢地做咩仲要顧大多數人

100%認同
所以馬克思呼籲無產階級起來革命
但佢估中左個開頭,估唔中個結局
革命必然以失敗告終
因為科技越發展,革命勝利機會越渺茫
到最後係以人命去對抗機器
諗下諗下有啲似未來悟飯個世界咁
人類最後死清光

有時諗緊既係
可能未來冇耐就會出現
但你話會走向共產
當資源集中係小數人個陣
佢地做咩仲要顧大多數人

100%認同
革命必然以失敗告終
人類最後死清光

機器無感情道德,人類有
當同你爭鬥利益既係你親朋友好,你唔會好似機器咁
係人類主宰呢個地球時,主要既人已經擺脫依靠本能黎生存。
係呢種環境底下人類想點樣發展其實係毫無章法可言

道德崩毀,就唔能夠再自稱為人啦

有時諗緊既係
可能未來冇耐就會出現
但你話會走向共產
當資源集中係小數人個陣
佢地做咩仲要顧大多數人

100%認同
革命必然以失敗告終
人類最後死清光

機器無感情道德,人類有

1%人擁有一切
佢地唔需要同親友鬥爭,佢地決定生死
我地99%人只會同一陣線同佢地鬥爭
Btw 唔係好明巴打想表達既野,要直線少少我先明
有道理

所以人類應該做既係用AI去達到呢個目的,同埋去其他行星去搵資源,例如土地同生境

所以人類應該做既係用AI去達到呢個目的,同埋去其他行星去搵資源,例如土地同生境

有unlimited source 都唔見得會共產喎

你講野唔成立,你今日講既外星,只係惜日既美洲新大陸。
既得利益者永遠只會分到最多。

只要繼續信奉歐美弱肉強食,強者全取哲學,人類只有滅亡一途。
其實道德都早已滅。係傻仔先會覺得歐美係先進,實則只係帶緊全人類去死

有時諗緊既係
可能未來冇耐就會出現
但你話會走向共產
當資源集中係小數人個陣
佢地做咩仲要顧大多數人

100%認同
革命必然以失敗告終
人類最後死清光

機器無感情道德,人類有

1%人擁有一切
佢地唔需要同親友鬥爭,佢地決定生死
我地99%人只會同一陣線同佢地鬥爭
Btw 唔係好明巴打想表達既野,要直線少少我先明

呢樣野係道德,係人應該咁做。
如果話1%既人有曬一切,就唔會同99%既人為敵,咁唔係人應該做既事。

極端d諗就知道個謬誤,如果世界上得一個人擁有所有野,佢係咪就會想消滅其他人?我明白咩事都係中庸好,平衡好,不過呢樣唔係人勇敢發展同突破既應有態度。

一有資源,一有權力,就會矛頭指向自己人,為左鞏固自己已有既物資,係固步自封既行為。好似馬騮咁。

用人類已有既資源、知識同智慧,應該發展既係向未知既地方探索

有d似巴別塔
一個人擁有所有野唔會想殺人
但有九十九個人要同你分享你就會
你未必殺曬,但黎果個死果個

其實道德都早已滅。係傻仔先會覺得歐美係先進,實則只係帶緊全人類去死

係道德,人係應該咁做,
唔係歷史、人性、社會背景,會唔會推動到人咁做

可以駁咀話 人應該做既野好多,唔一定係共產、發展AI、發展藝術同哲學。以上既結論只係推論出黎,我覺得應該係咁姐,唔喜歡既可以提出下應該係點,又或者點樣令佢可行d

我提出左alphago係一個起步,好似崔三件巴咁講,AI同機械會將人類係勞動力中解放出黎
根據馬克斯嘅理論,邊個掌握生產要素就係在上嘅階層。所以如果他日AI可以取代人類進行生產活動,咁邊個掌握AI技術邊個就係新嘅有產階級,又或者AI將來可以自我編寫AI形成在上階層,其他人類依然生活係異化同階級鬥爭中。

所以我認為Distributed ledger technology會係可以將社會發展成理想共產主義嘅科技,可以去中心化同無政府狀態下共同擁有生產資料。

我都google緊佢寫咩

都係拋磚學下野
lm

係道德,人係應該咁做,
唔係歷史、人性、社會背景,會唔會推動到人咁做

可以駁咀話 人應該做既野好多,唔一定係共產、發展AI、發展藝術同哲學。以上既結論只係推論出黎,我覺得應該係咁姐,唔喜歡既可以提出下應該係點,又或者點樣令佢可行d

我提出左alphago係一個起步,好似崔三件巴咁講,AI同機械會將人類係勞動力中解放出黎

係面對絕對既自由下,生存條件係共產主義既包庇下,其實人係會處於一個好危險既處境,我覺得呢個時候人會好似尼采咁講,完完全全暴露係虛無入面,無左神同錢做人既依靠,人要自己尋求生存意義、生存動力。好似上面有巴打講,人唔係盲目求生,唔係生得多就好,咁調返轉諗,人既生育(續命)究竟仲係為左乜野?

口語化d講,就係"做又36,唔做又36",咁共產黨話左比我匝聽咁係唔撚work,會個個都唔鳩做。但係如果用AI、科技、機械,解決到生產力既問題,咁人做仲乜鳩好?日日只有鳩fingfing?

我上面就講左應該係發展藝術同哲學,或者係創作同更高既科技。至於你反問我 點解?為乜?我可能會話係道德,人應該咁做。
有時會諗"點解可以咁",一開電視都係戰爭既新技術,真係好唔明,點解仲要打仗,仲要用咁多資源去發展戰爭工業

仲有咁多人係做緊唔人道既工作,機械式工作,但係仲有好多資源放係戰爭到,做乜鳩

點解呢個世界有戰爭?因為我地有武器囉!
咁點解我地要有武器呀?因為佢地有武器囉!
有時會諗"點解可以咁",一開電視都係戰爭既新技術,真係好唔明,點解仲要打仗,仲要用咁多資源去發展戰爭工業

仲有咁多人係做緊唔人道既工作,機械式工作,但係仲有好多資源放係戰爭到,做乜鳩

點解呢個世界有戰爭?因為我地有武器囉!
咁點解我地要有武器呀?因為佢地有武器囉!

啊 分離從來不易 這個你我早已知

屌你老尾得d專有名詞係英文 唔識google呀柒頭?
翻譯埋餵埋俾你食
AI (Artificial intelligence)= 人工智能
Distributed ledger technology = 分散式賬本技術/ blockchain = 區塊鏈
Google = 谷歌

依家正正就係倒轉,無無限天然資源,但資本家想無限賺錢,最終地球只會頂唔順

睇餸食飯呢個真
依家我地個個都唔係享有unlimited resources 都係接受現實唔可以隨街屌女
而共產一個重大前題係物質精神極大豐富下 人類唔需要爭奪資源
共產唔會比資本主義有更多自由wor

資本主義你都仲可以跟興趣揀職業, 唔係100%淨係睇錢, 例如之前咪有個9A由會計師走去揸巴士
但係共產之下你可以自由揀職業咩?

睇餸食飯呢個真
依家我地個個都唔係享有unlimited resources 都係接受現實唔可以隨街屌女
而共產一個重大前題係物質精神極大豐富下 人類唔需要爭奪資源

真係個個人都對哲學, 藝術咁有興趣?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞