香港醫生真係惡過狗,bupa都怕撚咗佢

568 回覆
379 Like 67 Dislike
面果浸無

底果浸見到呢堆人就用盡1000%為難你
保險佬自然會係其他條例搞鳩你
邊度睇到醫生惡
係bupa自己縮
睇佢而家一俾人屌就即刻縮,明顯佢唔認可人地嘅理由唔係有真憑實據證明有專業失德/醫療事故,而係覺得收費太貴。
收費本來就冇客觀標準,保險公司唔可以收到索賠申請先以"太貴"為由拒賠。
咁保險公司想慳錢唔益某啲醫生,唯有通知個客合約條款有變,出張list話以後有咩係唔賠。
呢份名單要實行嘅話,始終要放出去俾人睇。
醫生減收費,保險減保費, winwin
而家經濟差醫生同保險都開始出招
買咗大額保險真係睇路
我bupa group office就直接退出香港市場
出新list 就應該要比通知個客,個客唔同意可以取消同退保險費。
其實同美國個情況有啲似
保險狗呃人個陣又唔見打手出聲?

唔好買囉,餓死班保險狗
連登特別多盲拜醫生嘅基層
明明自己作為病人係成件事嘅大輸家都唔知
保險狗以為自己夠惡,點知會咁比人收皮
即係點呀? 我要bupa 卡仲有冇得claim
呢的野,醫委同保監肯為市民做多步就得。

第一、保監統一所有claim form 既format 格式
第二、所有住院case 規定format 出格式有齊diagnosis, treatment, medical history

BTW, 大家都係地底泥就唔好發夢政府會幫手做呢的德政喇
呢單野梗係撐醫生
個list 任得佢噏
第日你要claim 佢先blacklist 你個醫生唔好喊
如果保險公司聯手
個濫收費醫生即刻收皮

市民唔好覺得唔關自己事
保費年年加其中一個原因係醫生睇住你份保險嚟加價
小學生
人地手術分類表都係統一,唔會好似香港咁AXA 分major,Bupa 分 complex 咁(舉例)。

不過說好香港故事,梗係就係香港自由的啦
自願醫保依家政府有個標準list
網上個list係bupa global既blacklist
bupa global係做international 大客,對平時你地買左既bupa hk policies係唔同

而bupa global張list一早已經係bupa自己個網見得到,唔係淨係包香港醫生
所謂內部俾agent果張list從來都無出現過
專科醫生先海鮮價呀細路
好多係知你有保險會開正廠藥或者開多幾隻維他命去做大條數.
外國都係海鮮價架啦
有d黑心真係收人得好狼
特別知你份醫保額夠大
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞