香港醫生真係惡過狗,bupa都怕撚咗佢

568 回覆
379 Like 67 Dislike

快手返大陸考個牌,返香港做人上人
你話整容唔保都話合理, 但係專科醫生都比佢blacklist真係莫名其妙, 如果個醫生真係有問題應該係投訴或者報警喎
香港保險佬真係惡過狗
真係冇辦法,BUPA 如果將部份醫生 列入「非認可供應商名單」,班私家醫生聯手唔同 BUPA 醫療嘅客仔寫保單,BUPA 即刻可以收皮 。

重有,所以GROUP MEDICAL ,如果你係HR,重會唔會搵BUPA?

所以,香港醫生真係惡哂,係死症。
你迷信醫生
點聯手?你一間唔做大把醫生做
仲未計專材醫生
根本出份名單個陣無詳細諗過
實有人要孭鑊
今次真係出大事了
大把醫生都係咁呃保險
就睇下最後醫生可唔可以做到誰大誰惡誰正確
醫生惡過狗呀而家,bupa即縮啦
班私家醫生聯手唔同 BUPA 醫療嘅客仔寫保單,BUPA 即刻可以收皮 。

Claim form 呢樣嘢,無曬嘅話 Bupa 開心都嚟唔切。

GROUP MEDICAL ,如果你係HR,重會唔會搵BUPA?

Group medical 睇佢手唔手鬆包埋美容好唔好?
Group medical 緊係首睇價錢,然後再睇範圍。 手鬆唔鬆 去包某幾個醫生根本唔在考慮因素入面, 有幾間大嘅醫療集團夠多分店已經得。
講真,專科醫生還專科醫生
呃保險還呃保險
本身私家醫生都係海鮮價,一般嘅保單會有sub-limit 同co-payment 去控制成本,即係單項最多claim幾多,同你唔去網絡醫生就要自付20%/30%。
但之後發明咗高端醫療係標榜冇sub-limit ,咩一世上限幾千萬,跟住啲人就俾咗保費唔好徙,有咁貴去咁貴,名醫亦食住條水越收越貴
出名單其實無問題,放落去俾 agent 睇果個先有問題。Agent 自僱咁濟,邊會同你保密。

內部行政嘢正常係核保部門知然後 confidential就夠,個客有問題由 agent 去問核保出回覆。

公開嘅審批準則寫清楚啲咩情況算非醫療需要,咩情況算醫療,然後灰色由公司和顧問醫生團全權酌情處理。

公開嘢出黑/白名單都係傻,人哋唔同case 可以符合/唔符合準則,話俾人知自己其實唔係睇準則而係一刀切。
醫生好波,保險狗有咩權認為個治療冇醫療需要先
症都冇權斷學人話冇需要
冇得claim我買bupa把撚阿
有冇諗過如果有一堆撚屌你咁呃保險
到時加價,就係你有份俾
咁點解會有人識呃保險先?

:喂,陳生呀,依家有份醫療保介紹俾你,乜都claim得㗎,做檢查都得xxxxyyyy
:xxxx呢?
:一定得啦,睇你點寫咋嘛,你做完搵我再教你,簽咗單先,好抵呀
邊個呃邊個
想 claim 果啲全部係已經買咗
要醫生為果間特別填得表啫係聯網,有約在身罰到傻仲得。

普通醫療case 有得claim 非聯網醫生嘅,只要寫得清楚間間都會睇。 嘅然係 general 嘅,claim A 公司同 claim B 公司都係咁寫。 一句 claim 保險嘅單 同 醫療服務內容就夠,最多係個醫生唔會特別同你睇 terms 呢啲額外服務。
人地新加坡政府會出個database每年寫常見手術25-75% percentile價錢
鼓勵保險公司將最平25%醫生加入panel
將最貴25%拎走
香港私人企業做類似既野即刻文革式批鬥
咁呢個係班agent仆街 搞閪個行業
但我唔否認香港agent 好多都係仆街
香港唔可能做呢啲啦
我阿婆都知冇可能
有事上法庭睇醫生報告!!信邊個??
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞