香港醫生真係惡過狗,bupa都怕撚咗佢

568 回覆
379 Like 67 Dislike
認真 就算有都唔會可以比你改contract term
更何況而家係你話有
唔係你prove叫個無既prove
不如你prove你老母無做過雞先thx bro
做生意唔係開善堂,違反產品承諾就好應份?
你買保險個陣 份約寫明註冊醫生就得

講撚完唔認數?
你睇下的士嘅保費先啦。 玩爛晒啦
不嬲批唔批都係保險公司話事
你覺得違反你咪告鳩佢
而唔係好似你班柒頭講話總之有醫生認頭簽字就乜鳩都批下次幾千萬唔批又係保險錯?
你up乜撚
你係唔係搵到你老母無做雞既證據啦?
其實係某幾個醫生太大貪俾人ban
醫生群組自己冇辦法清理門戶,梗係要維持本身優勢
一係保險業一齊ban
屈撚到「改條款」,畀個叻你
你老母生花柳夠無證據啦,只係生住花柳生你搞撚到你智障啫傻閪
無料就收檔啦,以為人身攻擊自己就會啱啲?
其實限制個保額同用百分比做墊底費就可以解決問題。

玩爛左制度無計。
醫生配合一部分呃錢病人而大家都要墊底費咁都幾唔公平
Axa 要求

證明文件清單

已填妥所有資料的門診索償表格
收據正本,文件需顯示病者的全名、求診日期、診斷結論、收費明細、服務提供者的蓋章或醫生簽名  
註冊醫生的轉介信/註冊醫生處方副本(如適用)
駛唔駛搵埋啲保險公司catalog比你寫明註冊醫生..柒左咪認
有幾閒
出list呢啲作法從來唔係即時影響,而係會唔會開先例

同埋團結市民抵抗醫療霸權講就好理想

但醫療服務唔係餐廳食飯覺得難食可以唔幫襯自己煮

有病都係焗住睇㗎,長期病患點同你一齊boycott

最有能力做呢樣嘢就係班保險公司一齊lawsuit醫務委員會監管不力

但保險公司開頭就諗住轉嫁畀消費者,依家直情跪低當冇事發生過

你作為熱心市民自認有監管責任,但事實普通人冇監管能力 更何況有能力嗰班唔想做
搵唔到?咁姐係做過雞啦
你既logic係咁
支持你告鳩保險公司「唔批你賠償所以你嬲嬲」
其實保監局有指引

4. 申索「合理及慣常」費用

不同醫療機構或醫生就治療相同疾病的收費,可能有明顯差別。保險公司處理醫療索償申請時,會以「合理及慣常」的醫療費用作為審批原則。一般而言,保險公司會參考各私家醫院、醫療機構、醫療報告及索償數據等資料去釐定賠償額。換言之,假如索償金額超出「合理及慣常」的醫療費用,保險公司未必會全數賠償,受保人便需要自行支付超出賠償額的開支。 為免在索償時出現爭拗,受保人在接受醫療服務前,不妨先比較不同機構或醫生提供相同治療服務的收費,或直接向保險公司查詢該收費是否合理。

佢可以用其他參考醫生做reference Check
你亂開價又無合理解釋有機會唔批
告乜鳩
你正常睇醫生有病點會唔批
係你on9先會
你嘅logic就係鳩噏當秘笈,拗唔贏就人身攻擊
快啲告鳩保險公司唔批你賠償嬲嬲豬
你正常睇醫生有病點會唔批
自己講完自己有無笑
你正常少少啦
保險公司都知道錯跪左啦
係得你on99係度撐
我年年入院claim
跟足程序 未試過唔係full claim
不如你拿你個案 我幫你睇下你鳩左係邊
免費幫你
所以好多人覺得唔關自己事係好笑既
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞