香港醫生真係惡過狗,bupa都怕撚咗佢

569 回覆
379 Like 67 Dislike
呢件事agent一樣得益,份保西你係agent點sell呀
未諗到樓主到底係邊飯數既持份者,係咪重倉買左bupa
柒頭知唔知保險公司入邊都有醫生㗎?
兩個「專科醫生」唔同opinion 你個柒頭一定hang機
佢sell唔到又得益?語癌去睇醫畜
可以比保險公司權力去衡量個醫療服務應該收幾錢, 如果間醫生果邊死都要開高價, 保險公司可以唔claim, in this case個客一蚊都唔駛比
睇下D醫生仲敢唔敢亂開價
是但啦,反正最後保險狗做丑人醫生做聖人
其實呢啲嘢,簡單google search吓外國幾十年嚟都係點樣做
心裡已經可以大概有個底知邊個有道理邊個冇道理
我公司醫療卡淨係包我睇某啲醫療集團
咁係咪質疑其他醫生專業性,其他醫生要去報警
我咪講左可以立法確立呢個case病人唔駛比錢, 告乜?
而家除左份名單份保咪易sell左,有幾難明?
就係你個保險有上限, 佢幫你計到CLAIM得到之如又可以醫得返好
無上限就寫大D ,

所以咪海鮮價, 其實無得講咩, 佢係醫生佢玩晒, 寫幾多佢話事

睇到D醫生黑名單,個人都爽D
孤兒單唔見左agent就要自己claim

又或者有信心保險公司會賠,想賺信用卡積分,當然自己碌卡找晒全數先啦
見左agent 咪打去客服叫佢派過一個AGENT黎囉
要識玩OK?
吓,保險公司同私家醫院院夾埋食你張單

你有無諗過假設你張單上限3千萬,你實際全期可能供30萬。
如果佢哋2個夾埋睇住果3千萬嚟食, 開單食曬果3千萬。 保險公司實際支出果3千萬扣咗你供果30萬後嘅 2970萬邊個出

找數果個係保險公司喎,佢哋點夾埋睇住你張單嚟食

佢哋嘅角度睇係覺得你同醫生夾埋睇住佢張單嚟有咁大報咁大吞佢嘅利潤喎。 保險公司係 claim 得越少佢賺得越多,用統計學計機率同市場價格嚟賺錢。

一件10%發生用$100嘅事佢收10個客$11-$15嘅錢。正常預期總有一個客會中用咗果$100,淨返果 $10-$50就係佢利潤。對客仔嚟講我俾果11-15蚊買保險就係如果中咗唔使嘔曬$100咁多。

如果10個客都 claim 盡佢 $100 間保險可以收得皮,點會同醫院夾埋睇住你份保單食
同意咁大個pool 實有害群之馬
不過咪儲夠證據去醫委會做佢
間間保險公司都話可說blacklist 嘅話
唔駛保啦
間間保險公司入面都大把醫生,仲未計成個卓健集團都係under bupa既。。
但你所謂既admin fee而家係講緊幾萬蚊以上
留意返,bupa係無agent既。。。
claim唔到既公司醫保,啲老sea food第一個嘈喇你諗縮數搞到公司亂哂,你估間公司會唔會為左平幾十個用?仲有簡保險既係班用家hr喎
咁你有無諗過 $100係邊個定,點定出黎?收每個客11$ 又點定出黎? 點解件野有時係七蚊,知你有買保險會變15$? 保險公司又會咁蠢唔知開大左? 點解保險公司又會分哂細項咁賠? 咪以為係上面打一大堆垃圾就好了解保險依行啦 得啖笑
香港咁做 應該會價錢向上卷 愈來愈貴
醫生圈子咁細 又玩師徒制 又世襲咁濟 (特別係專科)
收得貴嗰班 好多大粒嘢 教書又嗰班人 實習又嗰班人
直頭控制晒邊個做到醫生 邊個冇得做
有良心 想收得平嗰班 隨時逼住收貴返 或者直頭價錢統一
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞