香港醫生真係惡過狗,bupa都怕撚咗佢

569 回覆
379 Like 67 Dislike
傻閪 講緊醫生睇你claim到幾多 就開你幾大 海鮮價呀 唔識衝出黎柒 ,你張單幾千咁撚少 係咪都爆啦 claim多d啦你懵撚衝出嚟柒
開咪開囉, 不嬲對醫生都有警告架啦, 唔怕咪BAM9你
唔睇依個醫生咪睇第2個醫生, 全香港得一個醫生可以醫到你咩
定果幾個醫生同你有親, 我支持BLACKLIST果班亂收費既醫生
我係私家都唔敢食太貴, 就係班撚樣醫生寫大左我10萬
我要走去食50$一個粥, 係阿 50$一個粥, 我屌你老母, 牛排4-500$,
CLS

BAM晒班整容扮去疣既醫生就岩架啦, 成班垃圾黎
同意 我地有錢 加loading都唔驚
最緊要有得claim爆佢
原本係唔駛入院,係診所做都包
慢慢就改到咁,保險公司唔想連診所做都賠。咁醫生咪乘機寫多啲問題,要去醫院搞,順手收多啲
但實際上其實個病人冇需要接受呢啲額外嘅檢查
直接每個月捐錢俾醫生好啲
斯德哥爾摩綜合症
咁保險公司不如整白名單減保費啦
老老實實買得醫保梗係想用盡佢
有冇需要係睇幾錢架姐
你話照次腸鏡要1萬蚊 咁梗係冇需要啦
但如果呢1萬可以claim保險咪有需要
咁好彩真係照到有事可以即刻治療

保險公司應該一早要預計到有人會咁用
唔想人咁用大可以整白名單減保費
你到底明唔明咩叫開先例,開得先例影響會係得嗰幾條友?

仲係到屈我同嗰幾條友有親

如果間間保險可以用reference 來壓你賠償,高過參考價就ban, 呢啲機制一定保證到唔會畀保險公司濫用?

保險公司對抗醫療海鮮價無問題㗎,問題係佢可以報警可以lawsuit個醫生詐騙可以施壓政府,但唔應該直接限制投保者睇醫生嘅選擇
間間保險都有網絡醫生喎咪即係變相白名單

如果個個好似你今年咁樣claim 下年咪加價
然後你抱住咁嘅心態咪無限loop無限加價,直至啲人頂唔順正價睇醫生

根本保險喺香港就唔會work ,個個都諗住搵着數遲早玩爛
腸鏡點止1萬蚊, 照完之後去第間再黎多次, CLAIM 4-5間醫院基本上無問題

6-7萬都可以,

根本就係收多好撚多先會俾人BLACKLIST
比投保人知個參考價咪解決
又走去打稻草人

如果佢要整呢啲機制暗啞底整你唔會知
佢整得list 出嚟就係想增加透明度

成件事只有班濫收既醫牲輸
市民唔會中伏,保險公司又慳返啲錢
咪又去返醫生投訢醫生果個問題囉, 圍威喂

講真佢地點做基本上我地市民做唔到D咩

醫管局又惡, 保險公司又惡. 香港最大係東張西望

唔洗係到講咩開先例點點點, 係有問題既一早影響左,
反正都買左又CLAIM過, 我張單就唔會CUT既
醫生呢啲又醒又專業又團結既群體,係全世界都靠玩制度賺到盡架啦
全世界最高人工醫生係香港同美國,靠既就係以權謀私同入政府自己管自己

大陸玩法係收藥廠回佣,一隻藥有八成都係應酬費
所以大陸而家先要搞醫療改革,唔比班仆街賺到盡
我果間無白明單WO, 係AIA有囉我知, 知道D人呃保險所以要睇佢既醫生, 唔俾人呃保險
屌保險公司唔代表係幫醫生
佢而家咁整隻黑名單出黎
一定會有人唔知呢樣野而中伏
萬一有人真係唔小心睇左呢堆醫生
得益者只有保險公司
一係就簽合約的時候講明每年1月1日會更新黑名單 要客戶自己去指定地方查閱
而唔係佢鍾意幾時加黑名單就加
咁對投保人好冇保障
佢個參考價其實都係range來

我以前睇醫生claim嗰陣打過去問,問咗幾次先有人答到我,仲會加返句視乎實際情況都係會有啲出入,頭盔戴到咁

我睇法其實都係支持佢地互片,但唔好拉消費者落水
佢整出嚟就係唔想人中伏
如果想賺錢就偷偷地做 點會公開份名單?

成件事輸嘅只有醫畜,保險狗可以賺到啲咩要做既佢平時都做開
學美帝咁咪算
不過我仲未睇得明d野
所以我冇話黑名單有問題
問題係佢點樣確保客戶知道黑名單的存在避免有人中伏
咪係, 都唔知佢覆乜, 係咁話咩開左個先例
正常醫生正常收費, 都醫得好個病, 我果個例子就係啦
我同我FD都係整腳,
我30
我FD 20
下下都要D保險公司去填果10萬數, D錢又係係我地投保人果到黎
就算佢黑名單果班醫生, 都係幾個, 同只係對某D 仆街著手, 基本上唔會
對我有任何影響,有個警告作用, 等D醫生唔好亂9咁收錢, 醫保個費用, 同所謂既醫療開支又可以平返 根本係好
係咁講之後會點點點, ON99

講真我真係唔明醫療開支係點樣升既, 十年前我朋友做個頸既癌切除手術又係咁上下錢, 依家又係咁上下錢, 加左D咩要幾百億
要解決咪直接要求d醫院同保險公司deal個價咪得, 搞掂之後同投保人講話要比幾錢
香港D醫生渣法拉利,住比華利山, 保險公司有份供車供樓
係邊到做醫生好過係香港, 根本聖人黎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞