香港醫生真係惡過狗,bupa都怕撚咗佢

569 回覆
379 Like 67 Dislike
多數係客嘈,尤其corporate客,bupa employee benefit佔佢成個portfolio都幾大,客同broker嘈下,business unit有壓力就同ceo投訴,ceo頂唔順就收皮

老實講,郁醫生一定係要成個market做,得一間做多數死得,不過bupa慘在專做medical,唔做cost control唔得

我都明連登仔完全唔明醫生有幾仆街,只能希望大家老左無乜病痛,因為老年保費到時應該唔係正常人afford到
撐醫護喎
問下果班傻閪啦,又話罷工
保險公司要包賺?
同埋覺得有問題
未以後啲保單set 低啲個cap 囉
之前嗰啲都冇法
保單都簽咗
保險都俾人玩爛
lm
同埋好多時唔駛住院,但為左幫個客做到保險,會安排入院做檢查
跟住順手又收貴啲
但係美國真係 fg 50k, group insurance 又唔太貴
咩叫保險,講嚟聽吓
告唔到醫生
一來病人只在乎有得claim幾多
claim足佢話撚知醫生收貴佢幾多

二來濫收好難放蛇
好似整容扮脫疣個班
醫生大可以只係同熟客或者相熟agent嘅客夾埋
依家其實都係咁
你估你求其walk in一間冇睇過
叫佢報大數或者backdate假紙佢會show你咩
熟咗有人介紹/睇開大把仆街方法啦

香港私家醫生都幾千個
唔同請幾萬個秘密警察每個醫生幫襯返一年十次之後再釣魚執法?
到真係咁做又會有人話醫生係無辜
同情病人見佢冇錢先配合老作claim爆保險
點都係病人錯
釣魚執法不道德之類
川田醬又有第四
美國d醫院醫生人工係高
但都唔係真係高到咁誇張
一個家庭醫學醫生30幾萬美金
勁d嘅專科麻醉眼科之類都係40幾50萬
仲要tax高香港好多

係d醫院賺到笑又上市又比基金收購
d醫院養個admin manager都可以10幾萬美金一年
醫委會改革失敗 其實好多重要嘅嘢本來九七之後應該改
一直都改唔到大家都知咩原因

去到呢個地步就變成保險公司開黑名單同加價
政府唔做嘢真係冇得搞
死局嚟
咁嘅政治環境 連施壓會唔會犯法都好難講
一九之前都搞唔掂 而家只會更難
如果係保險公司養嘅話
咁咪變成好似美國咁 玩保險聯網
個list 有幾十個國家不認可醫生list,包括鄰國 / 新加坡 / 英國,係得香港班醫生咁惡
有啲仲要一望就知唔太關事既檢查都叫埋你做
醫生狗
佢哋唔係唔知 而係崇尚權威甘心幫醫生打飛機 啲價錢幾貴wfc
最尾2句唔同意照加,只係筆錢去咗呃保費嘅人度定保險公司度
香港係有仁醫,我係講寧願長期搵得少同辛苦都停係a&e的人

但有班仆街到亂開檢查同亂點病人做手術
有些病其實唔做手術都唔會惡化,反而病人老/有病底比班仆街亂攪就易死
但好似係連燈永遠唔可以講道理
調翻轉保險公司同樣都未必拗得贏
所以先會直接黑名單
乜撚嘢呀
你嗰幾千蚊保費食乜尻
你保費一年加50%果陣唔好質疑點解咁貴就得架啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞