香港醫生真係惡過狗,bupa都怕撚咗佢

568 回覆
379 Like 67 Dislike
你想玩保單條款,大把理由可以質死你隻claim。

剩係講reasonable charge 同 medically necessary 已經可以reject 你/ 唔賠晒俾你,你想質疑係咪合理?
用返你自己講既野,你簽單果陣已經有既條款黎喎,自由市場你簽左即係接受啦。

其實你根本就唔明白依家市場發生緊咩事,無謂係度撐啦。
重點:你想玩保單條款,大把理由可以質死你隻claim。

所以買保險唔止係賭緊自己會唔會病
仲賭緊保險公司肯唔肯賠
佢唔賠咪上新聞囉
自由市場係咁
醫生條數:保險上限幾多就claim幾多
保險條數:醫生claim得越多就越要加保費圍本

結果就係醫生慢慢吸乾市民血汗錢
而市民只會鬧保險公司
上一個回覆就話緊你唔知市場發生咩事。

醫療保單係每年renew,正常40~50歲係最多病既高發期,full cover 無 deductible 可能係40000 annual premium,今年Bupa renewal 加30% ,當40000一年即係變52000一年,醫療支出繼續加,保費又繼續加,52000 可能俾得起,75000呢? 98000呢?

你話咁貴唔買Bupa 囉,好啦俾你轉,pre-existing 點cover?

ok,你話做生意計風險,依家如果Bupa 話退出市場,少一個provider,你估AIA AXA manulife 會點做?

就算你做緊迪士尼,佢地都有budget 買員工既醫保,真係太貴咪cut benefit,到時真正蝕既咪又係自己。
市民心水清
就會知道醫保被醫生濫用
加保費係唯一方法繼續營運落去
所以保費咪貴囉
醫者父母心
你咁又誇張得滯

多數都係consult完問你做邊隻treatment,每隻唔同價錢

藥有邊幾隻,會分generic 同 brand

呢個時間你係可以打畀保險公司,醫生只係照收你診金同出收據
依家講緊啲醫畜濫收費用
有無試過睇醫生,醫生問你有無保險?

保險狗係狗
唔代表醫畜無問題
又屈我幾時話醫療服務唔使監管
我接受到呀
你加我保費,我心理會影響到生理會多啲病痛去cover翻㗎
你再加,我身血少分分鐘再嚇多一兩個病出嚟添

Btw 起底好叻喎,但我已經畢咗業冇玩老鼠pt
成班保險狗唔使下下提住
講真丫, 我買左意外同醫療, 醫療起碼CLAIM左60萬, 2次手術, 本來20萬搞掂, 意外做物理治療, 幾萬幾萬咁CLAIM係基本, 未計中醫,鐵打, 大大話話就黎CLAIM左100萬, 基本上我睇果D醫生都未俾人BLACKLIST啦
次次張單6位數我都幾驚CLAIM唔到, 咪又過到骨

不如問下果班俾人BLACKLIST既做左D咩搞到俾人BLACK LIST先啦, 係到9UP有撚用咩你, 睇我果班醫生全部私家, 養和有, 明德又有, 乜醫院都有,
知我有全包既保險, 都寫大2-3倍, 住都住多幾日啦

俾得人BLACKLIST 証明佢唔只寫大幾倍咁簡單啦, 用下個腦
其實保監有數據睇保險公司拒賠既ratio 係幾多,只係一般人唔會去睇,有睇既人就會知道數字係唔係合理。

我成日都建議唔相信保險既人唔好買保險,自己風險自己承擔返就唔會有質疑既問題,又或者用公立醫療服務就好。

你就係果種應該自己保自己既人,無話岩唔岩,純粹係風險管控問題。

同埋我覆果個人一開始提到條款係你情我願我先咁答佢,你唔係當時人就無謂出黎曲解個回覆。
我讚緊你講事實夠公道姐
你接受到就好,多謝你肯俾咁多保費就真。
如果你諗得明點解我會多謝你可能你就唔會有咁多無謂既回覆。
咁撚醒嘅你
唔講果句都講埋, 我有個小同 佢應該係有精神病既
佢一星期要去法國醫院到睇一次一個叫朱X昌既醫生
因為依個小同係有精神病基本上係寫係個面上面, 有時會係街大叫
重覆講D野, 講野好大聲,係咁亂屌人果D,又會無啦啦傻笑
個小同俾法國醫院病房果到BLACKLIST左, 因為佢會屌病人同護士,
姐係入唔到院, 但朱醫生每次都會睇佢開D藥俾佢食, 有時個小同會話
肚痛,有時話腳郁唔到, 有時頭痛, 知佢有保險次次都會開2-3000$,俾D必理痛佢返去食, 食到佢又要洗胃,又柯又嘔, 之前依個醫生有D行為上既野犯左事, 仲要話一個病人無事, 無錢咪返屋企, 之後果條友死左,

醫生黎講依件算極品
保險公司本身都唔係成日全批架啦
佢地有權唔批咁多架喎
有好多醫生根本係有保險就亂收
保險公司唔通無限包底?
其實好事嚟 講真啲檢查叫你自己撳錢做你一定唔制 家陣俾個機會你順便睇埋有咩唔好
其實正常醫生都唔會寫咁大, 係D人憎保險狗先係到死雞姐

應該係BLACKLIST果D整容, 咩衝擊波果D, 所謂醫生. 佢地係有牌, 但唔係醫人, 係SALES黎, 好多醫生撈唔掂就會搞依D. 當你係專業人士果陣, 基本上所有人都會利用你揾生意, 你估個個有醫德咩
去疣只係需要2000$

基本上係整容扮去疣
不如你用下嗰腦諗下先例一開,對投保人影響係咩

醫生失德同保險公司合約期間改terms係兩回事

批評保險公司開先例搬龍門轉嫁消費者=支持失德醫生

屌失德醫生,就一定要支持保險公司開先例,合約期間搬龍門

唔係幻想自己醫護buddy,就覺得自己係保險公司精神股東

個個都咁超然脱凡,視個人利益如糞土
係囉, 你肯俾多D咪得,

BTW 我唔撚肯WO
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞