[威士忌31]冬天都唔凍嘅,試下唔飲重sherry?

962 回覆
10 Like 2 Dislike
爸打們
諗緊macallan 18 sherry / Glenallachie 2006/2022 15YO PX cask / Dalmore 18

邊支最好飲同性價比最高
3枝個價位都唔同喎好難咁比 但無限budget嘅macallan好難輸
新手試左craigellachie 13感覺陣味怪怪地但幾好飲
Glenallachie 咩桶號?
更正,一隻手數曬囉
點怪法
有陣食完煙之後留係手既味

間廠少少硫
流定硫
sulphur #lihkg#dr
係kkday見到有個秩父火車之旅 包埋參觀間廠 有冇ching之前join過?
Glenallachie 2006/2022 15 Year Old
#6606 - 59.4%
見到咩價錢先?
睇資料好似係野生桶,唔係特別包桶嚟
如果$1200-$1500都還好
如果貴過呢個價就唔好

可以搵下North Star Spirits 出嘅Glenallachie 2008
https://www.whiskybase.com/whiskies/whisky/202316/glenallachie-2008-nss
豉油色,一開始比較死甜,但慢慢飲飲下會多dark chocolate同coffee
講呢支因為我飲過再追2支 + 頁頭舖頭網頁定carousel 有間賣緊$1300左右,平過我當初$1600
咁Dalmore 18 同MacAllan 18 又點睇
我無飲好多OB core range,答你唔到
歡迎加入ib嘅行列
有冇人最近去過山崎威士忌廠?想知有冇酒買?無就唔買行李
有無人知多哈機場有無賣酒
應該有好好好好貴果D MACALLAN比有錢人買
山崎好似係要BOOK+抽先有得去
你望下先
但唔洗預買到嘢 買到係你好彩
有錢人先諗呢2間廠
Mac18 sherry 呢期平左都要去到3k
dalmore 18未飲過 答唔到
今日whiskyfun先試左我講果2間法國廠
評分都唔錯
去已book。不過原來咁難買
https://www.youtube.com/watch?v=VY-Ff7BMSYc

岩岩MM新片,去蘇格蘭講下威士忌等飲食文化
個人黎講,SOR都係法國意大利正D,飲食文化吸引D

之前樓上有師兄話TOUR有意大利人, 可能真係到站一遊, 未必係愛好者,好似呢個女主持,純體驗下文化咁.
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞