[威士忌31]冬天都唔凍嘅,試下唔飲重sherry?

962 回覆
10 Like 2 Dislike
而家d桶質素唔掂,好桶愈黎愈少,尤其sherry玩潤桶果d
成40年嘅都唔係transport cask
只係呢加seasoning 嘅酒可能比以前仲差左/season短左 air dry短左咁
明明現今科技好咗研究多咗,理論上酒嘅質素應該會更好,但係偏偏好似唔係預期效果

反而大家鍾意嘅舊酒都只係blend出嚟、low strength、靚啲桶,甚至可能係OBE令到好飲咗
成本控制
同sherry市場都有關,以前sherry酒真係俾人飲,質素仲幾好,而家多數sherry係拎去倒,釀D醋出黎都冇乜所謂,搞到個桶質都差埋
2樣都係啦
1來咩season都係酒廠訂制個桶
要靚嘅sherry就比貴d
平嘅咪比d垃圾你

少左人飲應該對transpot cask有影響者
但80都唔再出口原桶連酒
所以2個影響應該都抵消左dd
究竟Johnnie walker blue label有幾多款size?
網店700、750、1000都有
定根本一樣size
應該仲有200
好似主要係750mL賣美國市場,香港普遍700mL, 1000mL就免稅店
有無50ml sample架
都有
仲有其他新年限量版
爸打們
小弟中意飲咖啡
一次偶然機會,同另一個咖啡友講起唔識飲威士忌,於是激發起我想學飲威士忌
到現在學飲威士忌半年左右
一直都係上網睇人介紹
大約買幾支OB
Macallan 12 YO sherry cask
Glenallachie 12YO
Laphroaig 10YO
Talisker 10 YO
Glenfiddich 15 YO
Balvenie double wood 12YO

亦買左glencairn glass做酒杯

但我一直都聞唔到,飲唔出咩花香,香草味,奶油味,可可味,杏舖味之類

我淨係分到每隻酒味不同,仲有分到正路丸味,有無甜味,提子乾的味

其實我有咩可以改善到飲落口同聞的分析力?
又或者會唔會係低年份所以比較難分?
又或者係咪我唔適合向威士忌呢方面發展興趣?
你想學做飲酒D大師定想飲酒?
$1300 1000mL會唔會係假酒?
有glencairn係個好開始
你講嘅味低年份嘅酒都會有

如果想改善分析力 可以由寫下tasting notes開始
最好就係飲完一款之後 有兩三款做下比較
睇下自己最鍾意邊一款 然後搵下你鐘意入面嘅邊陣味 再嘗試用多啲notes去形容下
你會發現同桶類型+同產區嘅酒分別都可以好大

同埋除左分析力 可能純粹係你未遇到姐
個坑咁深
建議買多隻杯,用同一支酒比較香氣
平嘅買Lehmann,ard / within $100
貴嘅買波杯,ard $250
Glencairn 唔係唔好,但嫌佢酒精感壓得唔夠低
Lehmann酒精感壓得幾好,飲幾多%嘅酒都ok
波杯就專攻40%至~50%嘅酒,加強香氣,但酒精度高於50%時可能會好刺鼻

一開始幫自己學習可以google下whisky aroma wheel
上面list咗好多味道,有時聞同飲嘅味係相通,可以參考下
一邊飲一邊睇,一邊聯想下同tick翻你搵到嘅味

另外,感觀容易對酒精疲勞,杯同杯之間飲下水或者休息下個鼻會好啲
聞嘅時候,注意鼻同杯嘅距離,唔好一嚟就對個鼻入杯,由遠至近慢慢聞
飲嘅時候,比whisky流勻成條脷,留係口腔耐啲
你成支full size買,所以可以玩下水,試下加幾滴至一茶匙嘅清水感受下分別
酒液落杯亦會有變化,唔好5分鐘就飲完一杯,比多啲時間杯酒

同埋個人經驗飲single cask練得快過core range
可能因為cask strength 濃郁,同味道無咁受distillery style影響,多元化啲
習慣咗whisky嘅酒精感後,可以入group加下share bottle或者落bar

兩杯拍埋對比香氣同味道嘅話,呢5支我覺得都可以交差比對下,Talisker 10唔算好重peat都ok
Macallan 12 YO sherry cask
Glenallachie 12YO
Talisker 10 YO
Glenfiddich 15 YO
Balvenie double wood 12YO

Laphroaig 10YO如果想搵支比較,又唔捨得落bar或加樽仔住,可以考慮買支Lagavulin 16 or Laphroaig 10 Sherry Oak Finish
呢2支都係夠濃味嘅iodine 或者peat去對抗翻Laphroaig 10,唔怕peat嘅話亦值得買一支都唔浪費
上面巴打講得啱架
呢一刻你應該學識enjoy whisky先,唔洗要求自己識whisky先
到你enjoy到whisky嘅樂趣,就再豐富自己嘅profile同睇下書
飲得多,聞得多,自然識
初期最緊要分到好唔好飲先,下下買一支然後唔啱飲都好大鑊

Btw覺得你已經算好多支core range,建議你買多一兩支可以停一停,搵下自己中意咩style先,亦都落bar或者加share睇下自己重點想追core range定single cask先

Btw想要聞香,切勿加冰
呢個問題問飛龍
啡威雙修

但飲啡飲得出嘅無咩理由仲濃嘅威唔得

你平時 飲酒倒幾多到?
同埋飲威聞果個香味我覺得都幾緊要
係咪有tg group
一陣捉埋佢去跑馬拉松同買餸
聽日答你
但要提早book 定
聽黑膠算
應該都幾個月後嘅事
抽唔到白洲就去
水魚到幫襯百佳買Blue700ml都係千三左右
免稅店買1000ml 千三唔值得出奇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞