[威士忌31]冬天都唔凍嘅,試下唔飲重sherry?

962 回覆
10 Like 2 Dislike
咁平咩 我都未見過
第四支咋⋯⋯
Carousel 見到有600左右
差唔多喇
我印象中都係呢D價
拿破崙70s米紙標

好sherry

慳番

入口應該已經好甜好重果香同順口
有時新年拎酒同fd/屋企人分享但唔欣賞真係好冇癮
同屋企人飲就預咗射落海啦
搵啲高年份/出名既 個朵夠見得人 大家開心咪得囉
上年開咗vallein tercinier rue 34 share bottle
因為同爺爺出世同年
呢枝我都有買share bottle
記得嗰時個酒主話三枝之中有一枝有蟲

JLP都唔錯 飲過兩枝甜到食緊hi chew咁
有冇邊間廠既波本係無咁重木/white oak味,而又比較甜的(果香/焦糖)
飲過幾次longmorn IB 覺得唔錯(大約1x年),但又唔鍾意glenmorangie 10
飲過邊D Longmorn ib?

睇落你似要d oily d dirty dd厚重dd
你歸納得幾啱
飲過SMWS 7.162,都幾鍾意
飲過另一支係相入面嗰支
好少可日光日白飲咁多,今日去yamazaki見學發現比余市有誠意得多,起碼你俾得起真係有少少野飲,余市拎埋d垃圾出嚟
抽到去就係囉
不過最正係飲構成原酒(水喉桶
Glenfiddich 18?
唔算太厚 但唔係輕身酒體 幾花香 但唔算太果 而且都唔係得純bourbon cask

craigellachie 用蟲桶幾厚身 ob17都幾青蘋果加輕waxy 不過水左dd
mortlach 但我唔知點揾支bourbon cask比你
glen elgin 中等酒體 bourbon cask 來講唔錯

終極大佬 我想答嘅係chichibu
蕉/甜 唔飲sherry/virgin oak/1st fill 都唔太木嘅
Mortlach呢兩枝都唔錯的

兩枝都幾重mango/peach 熱帶生果味,下面個枝會有少少椰香添
一開始諗住個tour俾d咁嘅嘢我飲?點知飲落三隻原酒都好過佢支nas
原酒好飲係正常
如果唔係做咩single cask咁貴

但佢地最屈機係d高年份vatted
你反而覺得25太subtle,全日最好表現反而係白州18
白州一向好正
不過d人鐘意山崎多

山崎sherry 係好正

但唔重sherry果陣 飲番白州好過
btw 山崎puncheon/barrel都正
不過溝完就唔太特出了 比輕sherry cover哂
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞