[威士忌31]冬天都唔凍嘅,試下唔飲重sherry?

962 回覆
10 Like 2 Dislike
12 15 18 21呢啲標示年份係講緊佢支酒入面最少用幾多年嘅酒blend落去
基本上我用90% 嘅40yo嘅酒blend 10% 3yo嘅酒都只可以標示3%
我用100% 40yo嘅酒,瓶標都可以唔標年份當NAS賣,所以睇翻上面個表,21yo佢地理論上係2017-2023期間,基本上計得出唔可能用1996-2002嘅桶

Btw原來我on9打錯字
係1996-2002,唔係1996-2022停廠
更正:1996-2002停廠,打錯字
玩落去islay peat廠嘅單桶、Special Release通常都貴啲,尤其Lagavulin Laphoraig Ardbeg Bowmore

例如00s嘅bowmore單桶可以賣$2000-$3500,但多納炒貴咗咁多,00s單桶sherry distillery handfill都係$2000+-少少,Clynelish 00s後單桶都係$2000-$2500
另外3間peat廠00s單桶基本上都接近3000起跳
其實有時我覺得,
你買返對應嘅嘢,聞同食下先有用。

利申:零分辨力,諗住入門。

咁講係之前睇過一本講“味道”嘅書,講風味其實好取決於回憶嘅味,本身我地日常就好少有“花香”,“香草”,“奶油”嘅味,要跟住搵返其實相對難。
天氣咁凍,大家分享下飲緊咩酒
係,例如最多人講嘅例子就係highland park嘅「石楠花」,香港人根本無幾多人知即係咩味,然後有人話似「精味」

又例如杏脯味,香港、台灣同外國人應該都有唔同嘅理解
你查wiki
石楠花有2隻
asia果隻係寫精味
Scotland 果隻唔係
東北新幹線炒左車
坐住慢車無嘢做貼下酒展相

因為Photinia 同Heather 中文都係石楠 而hp tasting note經常都有人寫石楠花蜜

所以港台威士忌圈之間耐唔耐聽到人講hp有精味,
係全因為翻譯謬誤而引起嘅集體confirmation bias
116賣幾羊
唔想去回憶
飲左就算
真,耐唔耐就精味
不過原來係翻譯
呢個天氣飲whisky真係好C伏
代表你班人唔去研究根因
好好飲
咁我又有啲興趣2022年嘅Glendronach 21 YO
有機會差唔多26年酒

除左peat
我鍾意glenallachie 12YO多過Macallan 12YO sherry
啲味濃啲
如果買Glendronach 21,師兄們推薦去邊買
第一次買Macallan 個支,我在將軍澳X玥酒莊買
發現疑似假酒之後退錢

於是改去上環鴻X辦館買
但我見Glendronach 21 呢支
2022或之前release 出面$21xx都有,鴻x辦館折左都賣$2480
對highland prak興趣唔高,根本上無研究
https://gommonehk.com/pages/product/product/product?id=770

請再自行格價
呢間係其中一間list咗係呢個post頁頭嘅酒舖
有網頁嘅見得佢有2022版嘅21
Macallan以我理解新手入門嘅酒都係提醒緊咩叫一分錢一分貨
平嘅好難飲,好飲嘅好貴
12年就算吧,木頭水咁
我都唔高
只係我覺得應該無咁多人鐘意飲精

又有兩難

18YO就only Oloroso
21 YO 就PX + Oloroso
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞