[威士忌31]冬天都唔凍嘅,試下唔飲重sherry?

962 回覆
10 Like 2 Dislike
拿,老實,多數人似乎中意18多啲
兩支都買咪解決
開左支塵封knockando 21, after taste好dry...之後飲返支嘉之助2023, 夠重口味暖身
大家飲既都係貴野
新手入坑
想問下有冇$500樓下既日威推薦?
去donki買過鳥取&陸
個人偏向果香 甜 順滑入口

鳥取就應該唔算日威

陸就富士御殿場出品
試下白州nas?

頂 我都唔知有咩日威係平
Nikka session
已買Glendronach 18 (2019)
其實500樓下嘅日威唔多
呢期有見到某啲地方做緊discount
宮城 余市499
前者應該比較啱你心水
白州都唔錯 比較重果香 感覺清新
不過out bud
好好彩地係日本用官方原價買到
呢支又計唔計 日威都係問題
Ben Nevis自古以嚟都係日威嘅一部分好似係
所以我都越來越唔識答

等日文新規距過左適應期再睇下點
番到
簡單講下體驗先
如果想學制程嘢 咁就soctland會開心d
呢度就比較商業觀光感d

tour 見學500羊
要提早book 到左現場有個機入錢拎收據
再去前台對番d嘢就ok, 外國人可以拎部電話入數字聽番英文版介紹, 現場都係日文為主
一開始會播條片介紹富士御殿場蒸餾所先
條片拍得好好睇 好有電影感
然後會帶你睇下d 原料 ->d 蒸餾器 mash tun 等嘢
不過係隔住個玻璃睇
之後會睇下入樽呀 qc呀
最後係會帶你去睇d 舊bottle
然後會有個free tasting 有2款飲同埋有得比你玩下highball
之後仲可以比錢試飲貴嘢 (但係係會sold out)
然後間shop仲有d特別bottle/廠限定買

個人覺得值得去
不過交通就係好大問題
日本捉醉駕好緊要 所以就jr+接駁巴會係最好
除非你多人去到可以有人渣而唔飲
就咁一丁友去計埋交通費都真係夠香港買番果支酒(炒價)
支Session算係咁,好似寫明係World Whisky
入門就唔好買日威住啦,坑太深性價比太低
咁即係考我

下次都係答 無錢唔好飲日本嘢
Sad but true

幾百羊

不過間bar入場費2000
大家有無咩online shop分享?
無乜時間行街
多謝包膠
咁其實係交通麻煩啲 不過就算去白州都係差唔多
有冇買到咩限定bottle
有啲想試springbank 普款既味道。
各酒友對於呢個brand既評價係點呢

白州要抽先有得參觀 呢個先到先得
但交通就真係要plan好
買左支廠限定blend lor
好兩極

好多人講 我鐘意嘅springbank就係無spring除嘅springbank
佢mineral/dirty/fugue/磨菇/peat味唔係個個岩
咩係無spring 除既springbank
我見springbank 15 yo 係100% sherry, 但唔知好唔好飲
呢個真係要飲多d springbank就明

間嘢太極端 唔識講
我自己都飲得少
早幾年的15 tn
https://www.whiskynotes.be/2017/springbank/springbank-15-year-old-2017/

我基本建議都係試多d唔同風格同廠先知自己鐘意咩
未飲好衰嘢又點知好嘢係咩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞