[威士忌31]冬天都唔凍嘅,試下唔飲重sherry?

962 回覆
10 Like 2 Dislike
番到香港寫包膠
都多字想打
所以之後係度出過post 問18年Macallan sherry同18年Dalmore 好唔好
但都唔平,怕買完又唔係自己想要嘅嘢
多謝師兄詳細解答
你指係Lehmann 邊隻酒杯?

另外就係,聞都可以慢慢黎,當飲落口個下,係有啲”那”口,點先可以克服到?

我都有試過加水,但會唔會減少原有風味呢?
睇書又好似有啲heavy
因為好少揸返本書睇
有無啲網頁或YouTube 好介紹?
咖啡我都係試緊
玩espresso ,不斷試緊不同咖啡豆
淨係飲Americano ,暫時係分到自己中唔中意
有無可可味,水果味
未分到太細
第一版有條menclub定咩訪問外國blender嘅
果條幾好

頁頭嘅呢隻

加水睇你加幾多,一般如果啲人覺得支酒啲味唔出,通常會20ml左右嘅酒加幾滴水
當然好似日本咁沖水割就變另一件事了
你啲酒都係700ml,其實玩齊淨飲加水乜都得喇

拿口嘅問題有啲難
靠飲得多,要時間習慣酒精感
如果鍾意飲酒,可以試吓飲下啲純米大吟釀,1x%又有果香
我最初係清酒同常見嘅烈酒種類都試過曬
多謝師兄
我今日都開始寫tasting notes

睇嚟那口都係靠飲多啲
你講個兩款不建議 市面咁多選擇 Sherry野平過+好飲過呢兩款嘅大把
有第二個做法
之前有師兄教落飲少少狗酒等條脷適應下先
師兄有無邊款介紹

我之前去過一次聚會
有個朋友,佢之前有飲威士忌,而家無再玩
佢將啲20-30年啲威士忌sample 溝左一齊
雖然係亂嚟,不過飲到好重同好醇,完全唔那口
個下我好amazing ,所以諗緊想易入口會唔會買高年份好啲?
JW black label 算唔算狗酒?
即係每次飲自己啲酒之前都飲杯狗酒?
Scotch通常18yo打後酒精感會無咁刺激,但當然都要睇實際酒精度
但不能一概而論,飲過支幾年嘅Penny Blue Sherry Cask Rum 60%飲落完全唔似高酒精度

如果有budget買Macallan 18,不如轉買支Glendronach 18,都係sherry,Glendronach普款入面公認最好
師兄,你意思係Glendronach 1993/1994 個啲18YO還是GlenDronach Allardice Aged 18 ?
我會覺得好個人
我自己會品少少唔貴既 daily dram/唔太啱飲既OB開口
同埋通常non peated, 我呢啲狗口飲完peat野飲non peat野會聞唔到
普通個枝18,另外個啲單桶出面賣緊過4000,唔會建議啱啱入坑嘅新手買
我諗一般討論~25年以內嘅酒
所謂”醇唔醇” 其實唔算係一個釐定支酒好壞嘅指標
好多whiskyfun/whiskynotes高分嘅酒其實都好intense/好powerful 甚至辣
當然過份嘅辛辣會係個缺點
但絕對唔係好似老一輩講醇就等於好呢一種rule of thumb
你飲得single malt都係想追風味追character

至於推介黎講我認同樓上ching阿 有budget嘅話多納普款18或21都好好多
Allardice個支
90s單桶舊bottle 唔夠20yo都最平都接近$4000,台灣桶就到要過$3000
如果一心要搵重sherry,味道上仲要睇你中意飲oloroso定px sherry,亦要睇包桶定野生桶,酒精度一般50%以上,仲要上網睇下Tasting Note,都要睇埋酒色
00s多納單桶嘅話,可以慳返啲錢

即係呢兩支?
上網睇Allardice 呢支話有分2018前同後,因為分有無冷凝處理,其實係咪咁大分別?

暫時都未識分Oloroso 同PX

之前去過酒吧試過Laphroaig PX,又覺得幾特別

其實有少少懷疑自己鍾意飲peat

Glendronach 因為1996-2022年停廠,所以為咗保持住OB core range 12 15 18 21yo嘅年份分級,去到某啲年份嘅出品入面嘅酒液其實比原本老,即係帳面寫18年,但2019年版其實係24年嚟,所以會見到某啲年份嘅版本係會貴啲

無留意佢冷凝個個時期係幾時開始
但係點解標明Non Chill filter 係因為會過濾咗某啲物質,我相信有啲人會覺得令個味純淨咗,但我自己係覺得越原始越好

Glendronach 出名係因為Billy Walker出品,Rachel上場之後啲人覺得差咗
所以舊bottle Glendronach core range都會貴啲,但有說呢一兩年又好翻

Oloroso通常比較醬、皮革、咖啡、Dark chocolate
PX通常比較fresh fruity、士多啤梨、jam、紅莓

中意peat就恭喜你,通常peat款係貴啲
我仲以為peat 係少眾
啲酒會平啲
今晚又對比下Laphroaig 10Yo 同Talisker 10YO

師兄,想問多句
Glendronach 1996-2022 年停廠
咁啲12 15 18 係邊度出嚟?
怪唔之得仲有咁多199x Glendronach
質素高唔高呢?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞