[威士忌31]冬天都唔凍嘅,試下唔飲重sherry?

962 回覆
10 Like 2 Dislike

去過2次想試下18/21都要我比 由佢
崍州佢見我唔得都比我試
睇完完全冇興趣可skip
Blended都3千會唔會太進取
所以我先話協會嘢平左都係無興趣
威士忌配壽司
飲開black label
再上少少有咩選擇?
驚飲太貴會敗身家
咁你嘅上鍾少係咩價錢?

你飲black係straight 定加冰定溝嘢先
你而家係最底果層求其飲多D試多D搵到自己岩既產區/distillery先再諗升級吧去酒展飲免費酒都係個好方法

啱啱見到支cadenhead 25yrs blended先8舊,協會真係笑咗
唔同ib 無得比嘅
唔通我又拎支響30出來咩
響30其實都係嚴重overprice,試過就算
呢加有咩唔overprice架
唔想夾硬嗌交但巴打你呢支25 abv41.4%, 800對比市面其他都叫真係平阿,不過協會30個支都叫cs53.1%呀

我自己都覺得對比single malt 30年佢唔算平,呢個係真,但都想試下30年cs係點,呢個價格我覺得仲接受到,睇埋佢tasting note岩哂我口味,所以先買黎諗住試下
btw 即係邊支30
我唔太熟協會 協會blended只係飲過exotic果支
岩岩上市無耐,我見香港有個gathering都開左呢支,評價幾好,深圳gathering再平啲,所以衰衝動買左。

https://www.smws.hk/the-writing-bureau
blended malt 咁又唔同d 會貴過blended

差d中生日酒
就到完post
大家想頭版有無咩要改 同埋有無咩topic idea?
呢支都係cs黎有曬幾多支,而且sherry,但abv又唔係單桶我就唔會太care個數
Btw想講好耐,club qing老細對酒杯睇法條link開唔到

想去蘇格蘭島節有無咩資料可以參考?
feis ile呢

1就係 提早一年訂房 即係呢加要訂2025年嘅feis ile air bnb房
2呢就係 記得follow d distillery mon實幾時開賣d tour
3就係想搶d single cask就要有心理準備 訓街
4就係儲定錢買買買 飲飲飲

其他去islay嘅問題就你問到再講

cq link我得閒研究下
3可摸以講多少少
公道講Blended whisky 同
blended malt whisky 既分別

blended whisky 唔值錢 賤價好正常
之前有支40年都係唔過2000
blended malt 有時都只用兩三間廠blend
都可以好有好出色既評價
hibiki係blended whisky/blended malt whisky?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞