[威士忌31]冬天都唔凍嘅,試下唔飲重sherry?

962 回覆
10 Like 2 Dislike
Gordon & MacPhail
一間老牌ib
而佢擁有benromach同The Cairn
我好少飲ib, 第一次聽
又學到野
SV係幾唔錯留意左佢幾枝Linkwood都唔錯評價

GM就質素保證,但就貴
Adelphi ~1000-1500左右都有唔錯選擇
好耐無見過新adelphi有岩口味setting
慢慢試下
飲得多ob會悶 就會搵下ib來飲
我覺得ob世界都好大,都有排我飲
過多幾年就唔會咁講
因為只會得番
唔想飲/飲唔起/飲過

唔想飲=>狗廠
飲唔起=> 18y+/單桶/特別版/舊果d好嘢
飲過=>大廠12/15/18
睇下到時我去到果個stage, 先玩ib
佢上年有枝Glenrothes 10年 sherry bomb好c服
Caol Ila 2016 1st Fill Oloroso – 7 years old

Glen Garioch 2011 First Fill Bourbon – 11 years old

Ben Nevis 2012 First Fill Oloroso – 10 years old -

Benrinnes 2011 First Fill Oloroso – 12 years old

Ardnamurchan 2014 First Fill Pedro Ximenez (Unpeated) – 9 years old

Spirit of Yorkshire 2018 First Fill Moscatel – 5 years old

Clynelish 2011 First Fill Barrel – 12 years old

Akkeshi 2018 First Fill Barrel (Peated) – 3 years old -

Smogen 2013 First Fill Barrel – 10 years old

North British 1987 Refill Barrel (Grain) – 36 years old

Imperial 1996 Refill Barrel – 27 years old

Bowmore 1997 Refill Oloroso – 26 years old

佢30周年都係得呢d嘢
真係唔太吸引
得支bowmore imperial 叫好setting
Smogen 同Akkeshi 就真係少見 特別d
前排睇中左枝GM imperial 97少貴

不過覺得Adelphi啲選桶都有返咁上下
純水楢桶要試 起跳價10000以上
其他平既試黎都哂氣 呃飯食
準備去東京 想落下威士忌吧 有無邊間推薦?
我會想試有返咁上下既日威
如果唔多識日文 會唔會好難溝通?
識Google translate
比較多都唔太識英文 不過廠名英文都ok 的

mash tun 最出名 不過好似好嘢都比人飲哂多
唔計bowmore mizunara 有咩一皮搞得掂
請教下single grain 有咩好試,係咪搵番cameronbridge 30年左右,應該無伏?

記憶中飲過一次好似係偏甜同簡單?
Invergordon 1972果d?
198X/199X個啲,再舊啲既out budget

見2-3X年single grain 唔同IB既價都差幾遠,千頭到幾千都有,心郁郁想買支2千樓下既試下
佢自己啲包桶飲得7788啦貓個幾枝好好飲
試下囉

但我覺得grain唔夠40年不如慳番唔好飲

雖然都飲過d 3x年唔差嘅
但真係無吸引力去飲第二啖
但40+嘅果隻creamy+順滑加椰子 椰絲吸引d
原來要40+先好飲
講番歷史先
grain一向都係用來做blend 相對上係cheap嘢
仲要間間都mass production 咁嘅工廠
連single malt咁講究嘅都係近50年先叫多

grain又何以會用到有活力嘅好桶
響桶差 唔活躍嘅情況下就要更長時間去磨平個酒精菱角
所以我先話40+先好飲
30果d飲番malt算
聽落又好有道理,都係飲番malt 算
30果d可以試下嘅
不過落bar飲杯算
清哂一支對我來講有難道
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞