[威士忌31]冬天都唔凍嘅,試下唔飲重sherry?

962 回覆
10 Like 2 Dislike
talisker試過, 又唔太啱口味
咁就真係唔太識推介
不如你講下你鐘意佢地d咩特點?
同埋試左佢地邊支而令你覺得鐘意
唔太識
我唔鍾意太刺激/辛辣
我會形容pulteney為奶香鹹
clynelish都係睇呢度介紹買, 我飲就覺得有類似奶堅果味
glenrothes係可可粉味

以上形容可能係我味覺問題, 細力啲打
我懷疑自己鍾啲似唔甜小食嘅味
Nice 等巴打包膠
但我係去酒展
bar只去酒店附近出名嘅
你啱架
不過Talisker未必有你講咁奶香/creamy
Creamy+咸有時bunnahabhain會有 不過咸香味通常冇咁岀
樓主答你鐘意clynelish就搵返clynelish 因為陣蜜蠟味係佢招牌黎 算係得佢先做到
Glenrothes你講嘅可可粉味來自sherry casks
所以你可以試啲主打sherry cask嘅廠
入門除左可試Glenallachie之外 Aberlour同Glengoyne普款都唔差
京都: bar calvador
名古屋: bar barns
Thanks巴 應該會試名古屋呢間,京都本身都搵左二間,到時再揀間
大阪有間我想去望下嘅
之前星加坡撞過佢老細
不過我自己都未去過
佢鐘意creamy嘢

glen系 中高年份波本嘢都可以一試
Creamy可以試下Craigellachie 雖然係幾冷門嘅野
呢間我覺得係厚重d 但又未到creamy吧
同埋佢13年普款好水 17先好飲

但都可以試下嘅 蟲桶好東西

但都因為咁 我怕佢sulphur 嚇到人

btw醒起 某d glenord我覺得都似clynelish

可能我味覺有問題,呢啲垃圾好好飲喎
唔好再jer啦
寬容d嘅空間比大家討論下

唔通又貼番d 30 short neck/long neck出來反駁話高年份先好飲
當然啦低年份都有好嘢嘅 只不過要用心dd揾試先知咩岩自己
年份呢個迷思飲到咁上下就唔會再care,所謂低年份既LP小紅標老麥10年CS 紫鑽賣得貴過好飲過大把酒廠25-30年酒,一桶酒係好既佢只aged10年都會係好酒,差酒aged到50年都唔會變好
只想飲駒岳高年份唔想飲低年份
晒咗乜
想飲
唔飲peat嘅人貼張black bowmore相話原來我都飲到peat
CLS
唔緊要
我去酒展反擊
話說想知點解老麥10年cake strength
可以做到甘正既sherry
係bar飲過 陣味真係贏普款幾條街
多謝咁多位ching介紹 等我試吓先
老麥普飲款既桶同佢櫃桶底d精品桶係兩回事,所以佢d舊sherry先可以封為sherry神作
又咁講
舊嘅普款咪又係當年嘅普款
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞