[威士忌31]冬天都唔凍嘅,試下唔飲重sherry?

962 回覆
10 Like 2 Dislike
但白州25個森林木香又冇咁出咁fresh,18真係做到大自然奔放芬多精個效果,好sharp

香港3月14上
係飛機睇淨最後15分睇唔曬
飲住bunna睇?
琴日買咗枝 駒之岳 2022。
之前試過 余市 , 宮城峽都不錯,水果香好濃

暫時試日威多,有冇巴打有建議

等我朝哩堆方向發掘一下
chichibu
下一枝試吓
我自己唔算好鐘意呢個Style
所以都試得比較少
但oily 酒體的bourbon
你搵果d出名做sherry 比較厚重果d廠再搵佢地bourbon飲

例如 之前hw開果支glendronach 12y 綠樽 舊highland style
你應該飲得好開心
想問下有冇師兄試過英國寄酒返香港
其實本身飲開Caol Ila Laphroaig Ardbeg 嗰啲,不過飲飲下又想轉口味搵啲non-peat 飲,就諗起之前飲過既longmorn 了
探索下囉
bourbon cask高年份都係有種獨特嘅味
無,諗唔到有咩方法唔洗打香港個烈酒稅
打完變double
今次係秦國返香港個轉行左cdf,唔係好識睇應該揀咩黎買,最後係廊曼買左dewar21 mizunara,香港買左omar橙桶
其實機場免稅都無乜野好買,最抵玩就係臨開關個期有支Bowmore 1995 Duty Zero
Omar啲風味桶真係搞唔掂成2000蚊,唔知飲啲咩落肚duty free都係咁話
omar買 virgin oak/bourbon/sherry單桶仲平過風味桶一半
我買左850
有冇ching飲開Loch Lomond? 係日本買咗支 2011 11yo single cask bourbon barrel 幾好飲

想知仲有冇其他推介?
飲咁偏 邊個日本party包桶?

呢個廠我都好少試 同埋極度冷門
我都只係飲佢其中一個變種 inchmurrin多d

係銀座一間酒鋪買,個人認為係一枝性價比幾高既cask strength

Inchmurrin 感覺如何?
暫時飲果d inchmurrin都幾fruity
香港有得買?

冷門到痴撚線系列

caurosell應該會有極少量
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞