[威士忌31]冬天都唔凍嘅,試下唔飲重sherry?

962 回覆
10 Like 2 Dislike
普款
聽晚先飲
基本上返香港DF 冇野啱既都會買枝18 Aston Martin
人在英國比較想試下sherry果邊 我第一次買黎試下諗住3,4百蚊budget 不過睇左第一頁啲recommend 好似有啲over budget 定係應該試下波本先?
想問下法國,意大利威士忌推介?
佢地飲WINE多,我比較鐘意法國意大利飲食文化, 如果佢地有出想試下

相反唔太鐘意英國蘇格蘭飲食文化和旅遊, 所以冇咩興趣試佢地威士忌
你玩到咁偏
https://www.whiskyfun.com/world-whisky.html

自己揀
kornog定armorik都見法國酒舖lmdw包過下桶
THX
意大利得一間, 果然意大利人基本上唔飲WHISKEY

試下呢間
有無爸打飲過
舊版ROYAL BRACKLA 16 YO?
有啲興趣,但巿面上越來越少
唔係意大利人唔飲
係意大利人唔distill

舊意大利importer 好出名
只係飲過12
16未試過
Glendronach 12都係sherry嘅,不過唔係重sherry,$450內應該有交易
新手無budget都好,第一支建議最少揀$500左右,太平難飲跟住以後唔飲
山崎 $950
山崎12 $1900
買黎飲計
山崎12係咪抵飲D?
但我估意大利人少飲WHISKY
我睇好多旅遊書,基上都話佢地飲wine飲prosecco飲Amaro飲Campari飲Coffe等等,就係冇講佢地飲whisky
我今年六月join咗個islay tour
7個人有4個都係意大利人
多唔多飲就唔sure喇
但意大利人飲single malt就真係先鋒者之一喇

https://scotchwhisky.com/whiskypedia/3210/bar-metro/
又有好神級ib
samaroli

只不過佢地唔自己整 而係挑人地d好嘢就夠
咁我去意大利旅行時,問下當地人飲唔飲whisky,文化交流下
或者因為唔係佢地重要文化,但唔等於佢地唔飲或飲得少
正如德國旅遊書可能會介紹啤酒,西班牙會介紹sherry wine但未必會介紹whisky
Whiskyfun都係法國人寫,但法國旅遊書應該會寫wine多過寫whisky
TWE係印度老闆,印度平民階級本身都消耗好大量廉價車軚味blended whisky,但印度旅遊書都未必會寫印度威士忌文化
仲有炒到飛起嘅silver seal
想請教下無年份既響岩唔岩新手飲?同埋賣$850左右算唔算公道價thanks
Harmony 會平啲$8xx,Master Select同Blender Choice會貴少少$1000+-
其實買支coffey malt可能會好飲啲,雖然好似唔係真日威$800+-
其實$900起已經買到ib或者single cask,所以我覺得價錢係唔抵嘅

我自己淨係飲過Hibiki Blender Choice同Nikka Coffey Malt
前者有少少新鮮提子mix蜜糖
後者就係香蕉熱香餅味
岩唔岩,睇你想搵咩味

Btw你飲過咩,想搵咩味先
YUP, 總有意大利人飲WHISKY
外國介紹香港旅行書,相信會講香港人成日飲港式奶茶食點心咁, 唔會講香港人飲WHISKY, 因為唔係我地香港人文化, 但當然一定有香港人飲WHISKY

呢個POST既愛好者, 覺得香港多唔多人飲WHISKY?純感覺冇統計
台灣飲咁多都係得3間有整威
本身係朋友屋企飲過,咩牌子就講唔出同埋bowmore 18差唔多價位都OK嗎?
我自己原本嘅朋友圈子入面,完全冇人飲烈酒
整體來講,香港飲威士忌嘅人多
個圈由大至小咁排,我會咁排
飲coaktail>純飲烈酒>飲core range>飲ib/單桶

不過香港啲威士忌前輩包過唔少好桶
Bowmore 18 Deep and Complex is good,不過呢家唔知仲係咪機場平啲
唔抗拒peat and smoke,Ardbeg uigeadail,頁頭啲舖頭買,好似$700+-
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞