[威士忌31]冬天都唔凍嘅,試下唔飲重sherry?

962 回覆
10 Like 2 Dislike
唔似benromach. 好似求其買支都ok
我都買過唔好飲嘅benromach
少數
係? 例如呢?
inchfard就太harsh+難揾
雖然又係loch Lomond 變種

longmorn就多好飲嘅 好少令人失望嘅
auchroisk就真係少飲 不過基酒型酒廠 好少失手 衰極有個譜
最多係飲完覺得無咩特別 大路嘢咁

pulteney好東西
ob 17 21好飲 18新出都唔差
ib就少見

balmenach 我都未飲過
balnoch 應該90果堆幾正
飲過支荷蘭包桶
2009-2018 cask 123 for dutch
真係麻麻
唔fruit malty d peat幾重
唔複雜
終於係日本返黎,再係果邊蒲威吧真係賣屎忽都唔掂

支Old Pulteney Hnws 基本冇一個會講好飲
去親唔同場合實有人比我叫我試伏

如果鐘意既話可能唔洗買,身邊實有人請你飲

個種發酵味冇邊個頂得順
依支令我諗起早幾年出個堆Clynelish 唔開名2000 Vintage
飲左咩呀
買左spirit hunter 新果支 hnws pulteney #lihkg#dr
荷包乾硬化了
72 21好好飲
大珍級別,sherry 入口滲返少少soap
72應該唔soap嘅
飲到有soap呀,少少薰衣草香
各位早晨 細佬新黎 黎緊去京都/大阪玩 想請教吓有冇邊隻威值得買返香港試吓
我淨係飲過glendronach 12 (覺得好香! 都幾鍾意)
lagavulin 16 (好耐之前 覺得唔係幾好入口)
響17 (冇咩印象 喂以前5舊水有交易..)
日威就睇到先有用
不過duty free應該易見余市 宮城峽grande 嘅

蘇格蘭嘢就睇個人喜好啦
72 蒸餾個年期冇soap
有soap 都可能係支酒個condition 唔太好
又或者白花同Soap有時撈亂?
亦有可能
有冇類似Glen Grant 12 推薦?
飲完呢支再飲Glenlivet 18覺得淡口

利申:新手

居然glen grant12比LIVET18濃
有點出奇

glengrant 18幾好飲的
唔知係咪酒精濃度問題
glen grant 12仲低abv d
定係18差左
不過都可能口味唔同
Glen Grant 12 ALC 43%
Glenlivet 18 ALC 40%
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞