[PolyU]紅磚大學討論區 (5)- reg科reg死人

1001 回覆
10 Like 2 Dislike

如果你有你個科嘅course想提前讀(例如yr2 sem1嘅科想yr1 sem1讀)要reg科嘅時候自己reg
如果 yr1 sem1 你department要你讀5科 個5科會自動preassign比你
而preassign嘅科 可以調時間
如果你冇科想提前讀 而唔需要調時間 唔需要reg car/sl 就可以唔洗理

我以前讀過一年科大
之後quite rejupas入poly
上星期apply咗credit transfer
順利嘅話 所在Lang course同4個car都唔駛讀
但今個sem就會得返10credits
我唔知reg咩好
有無建議

我讀radiography
我原本想take university physics2
但今個sem嘅AP10009 全部都有subject restriction 報唔到
要到sem2先有rd份
而今個sem報到嘅course得ENG2003屬於rd嘅elective
但就算加埋呢個course 都只得13credits
我都唔知剩低報咩好
Btw ching知唔知邊度有得睇自己programme個definitive programme document

http://www.polyu.edu.hk/hti/en/undergraduate-students/programme-document.html
唔知你入唔入到
我入唔到
不過你自己個科Orientation果陣應該會派?

我之前都入過呢度睇 但入面得一堆subject description form
並無suggested progression plan (即列明4年內每個sem應該讀咩course)
我上網search都揾唔到 反而search到PT OT嘅DPD

望到你咁講我都search左下 真係揾唔到
正路就係你department個網有
咁我估你自己個科Orientation Day果陣應該會派 記住去

佢兩個星期前sd email問去唔去day
我以為都係吹水活動所以reject咗

我同你唔知係唔係同一個活動呢 我講緊8月30果個
https://www.polyu.edu.hk/fye/orientation/polyu-orientation-programme-2017.html
你department咁得意 會send email問
你不如send email 去你department 問問邊度有得睇 順便問問o day 會唔會派hardcopy
healthy lifestyle step 1 嗰個 lecture係唔係遲啲先有得 reg ? 定係點?因為見佢個PE system得啲 training course…
另外見四大名著group 101同102嘅 vacancy差好遠,係唔係有啲分别㗎?
想問有無人知property management non jupas 今年收幾分,非親手仔的話,有無interview?
想問有無人知property management non jupas 今年收幾分,非親生仔的話,有無interview?
想問ENGL2B03
Exploring language in social life
係唔係伏黎
其實9月1個 welcome day 其實係咪唔駛去? 剩係去faculty 個 註冊日就得? thx

welcome day 唔駛去
healthy lifestyle step 1 嗰個 lecture係唔係遲啲先有得 reg ? 定係點?因為見佢個PE system得啲 training course…
另外見四大名著group 101同102嘅 vacancy差好遠,係唔係有啲分别㗎?

healthy lifestyle step 1
大約開sem頭一個星期會有email提醒 上年係9月15號reg
btw 個 lecture唔係係PE systemreg的 係去polyu POSS到reg的

vacancy差好遠通常有2個原因
一係個時間太差

google左下好似冇咩特別問題
相信係時間問題居多
冇vacancy個group容易就時間 因為晚上堂唔會撞時間 (應該係)
個orientation program 係咪一定要去?

你自己department 個個orientation program去到就最好去
起碼佢會講/派嘅野對你多多少少有啲用

真係去唔到都唔會有問題
(個人意見)
想問有無人知property management non jupas 今年收幾分,非親生仔的話,有無interview?

Senior Intake想問sem同tut有咩唔同?有一科個group都係一樣,但有三個seminar,係咪要上哂定上一個就得?
Senior Intake想問sem同tut有咩唔同?有一科個group都係一樣,但有三個seminar,係咪要上哂定上一個就得?

DEBIT NOTE NUMBER揾唔到

上1個ONLY

上1個ONLY

唔該哂巴打

係 冇DEBIT NOTE NUMBER

咁係要等呀?

咁係要等呀?

雖然我唔係新生
但之前冇reg過 我都唔知
訓醒先算
apply locker㩒完個submit掣冇反應
apply locker㩒完個submit掣冇反應

重新入過又有
intro to Chinese Literature 有冇巴絲讀過?好唔好讀

senior intake 要讀cluster c 同cluster d,但cluster d 又冇咩china related既科,變相cluster c reg科限住左 無理由cluster c讀 erew 之後再讀多科都係cluster c 既CRCW and China related
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞