[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(359) intel 14代即將登埸

1001 回覆
2 Like 3 Dislike
正正經經aio算
佢返計原意應該係預你部機擺枱面
咁I/O口放果個位係方便嘅
突然覺得12400f最撚抵屌
新手一問
如果7000-8000想砌黎平常上下網 睇下片 打下機 1080P
顯卡係用RTX4060TI / 4070 定係 RX 7800XT
兩邊除左廠唔同, 價唔同之外 係咪差距唔太遠?

另外想部機之後幾年唔洗再升級 係咪用DDR5 好D?
Thanks.
唔該晒回覆嘅巴打

我有啲自己hard disk同m2 ssd, 想自己砌多啲,所以唔aio
Display未用過AMD唔答你

RAM唔係話用DDR5未來幾年唔使升級
係第日升級"可能"會方便些少
DDR4你而家上到32甚至64GB夠未來幾年用
然後第日一次換U換板順便換埋到時最新嘅RAM
咁中間段時間都可以唔使再升級架
你知下吹係用黎壓65w u 架可?
14600k成200w
真係幾年無睇, 脫晒節

見到巴打推隻水冷cpu cooler, 難唔難自己裝?
或者我揀粒慢少少嘅u
想問下
Budget:18K - 25K
用途:打機 各類3A大作 中-高畫質
解像度:4K 144 Hz
FPS:60 or 144都可以
機箱:希望係類似Lian-Li LANCOOL III Mesh RGB Tempered Glass E-ATX嘅design
其他:希望係intel
有冇list推介 thanksss

你要落到13400咁上下先可以玩下吹

我覺得水冷易裝過風冷
上下螺絲就得
風冷要綁風扇好煩
建議加少少上64G RAM
都好, 希望部機可以cache夠可以反應快啲

之前買多咗枝WD sn850x SSD終於可以攞出嚟用
建議+80上360水冷
另外399 2TB SSD睇你要唔要
唔要就刪左佢
塊板裝到2條M.2的

1 x [8月電腦節優惠]Jonsbo D31 Mesh Micro-ATX - Black + 三把 Jonsbo SL-120 ARGB PWM Reversed 反葉 - Black + Jonsbo TG-240 ARGB CPU Liquid Cooler - Black (可另加$80升級到360水冷)
價錢:$739

1 x [10月優惠]Gigabyte B760M AORUS ELITE AX DDR5 LGA 1700 Micro-ATX + ADATA LANCER RGB DDR5 32GB (2 x 16GB) DDR5 6000 Mhz C30 - Black 套裝優惠
價錢:$1,999

1 x [10月優惠]PNY CS2241 Gen4 2TB M.2 SSD (需配合Gigabyte顯示卡及砌機服務)
價錢:$399

1 x Intel® Core™ i5-14600K BOX 聯強行貨
價錢:$2,580

1 x [10月優惠]ADATA LANCER RGB DDR5 32GB (2 x 16GB) DDR5 6000 Mhz C30 - Black
價錢:$850

1 x Gigabyte GeForce RTX™ 4060 Ti WINDFORCE OC 8GB GDDR6 (可單買或砌機)
價錢:$3,099

1 x [10月優惠]Thermaltake Toughpower GF1 750W 80 Plus Gold TT Premium Edition Fully Modular
價錢:$699

1 x $80 砌機服務,首30天免費上門收機檢查,五年免費自攜保養。
價錢:$80

總計: $10,445
https://www.faroll.com/customize#MjI0OCw3MTk0LDcyOTgsNzMyNSw3Mzg5LDc0MjQsNzQ0Nw
多謝巴打
月尾就去砌
計錯數, 咁樣仲好
SSD 唔洗錢

1 x [8月電腦節優惠]Jonsbo D31 Mesh Micro-ATX - Black + 三把 Jonsbo SL-120 ARGB PWM Reversed 反葉 - Black + Jonsbo TG-240 ARGB CPU Liquid Cooler - Black (可另加$80升級到360水冷)
價錢:$739

1 x [10月優惠]Kingston Fury Renegade 64GB (2 x 32GB) DDR5 6000 Mhz C32 即送PNY CS2241 2TB )
價錢:$1,899

1 x Intel® Core™ i5-14600K BOX 聯強行貨
價錢:$2,580

1 x [10月優惠]Gigabyte B760M AORUS ELITE AX DDR5 LGA 1700 Micro-ATX
價錢:$1,299

1 x Gigabyte GeForce RTX™ 4060 Ti WINDFORCE OC 8GB GDDR6 (可單買或砌機)
價錢:$3,099

1 x [10月優惠]Thermaltake Toughpower GF1 750W 80 Plus Gold TT Premium Edition Fully Modular
價錢:$699

1 x $80 砌機服務,首30天免費上門收機檢查,五年免費自攜保養。
價錢:$80

總計: $10,395
https://www.faroll.com/customize#MjI0OCw2Mzg4LDcxOTQsNzMyNSw3NDM3LDc0NDc
THANKS

我真係唔想幾年內又要升級部機
因為依家工作都幾忙 唔係成日打到機 真係想部機可以幾年內唔洗升級都可以玩到大部份GAME

咁我集中再睇下顯示卡個邊先 唔該哂
其實上網睇片多
上到32GB應該都好夠未來5-6年用
配合揀返DDR4板應該會慳到幾舊水嘅
想問下出左14代
出面13代U 減價多唔多?
我都覺綁風扇好煩
我最驚係扣風扇要壓落去,會斷板
無野啦
啱啱上官網睇清楚
原來套I/O可以改上機頂
咁就啱哂啦
14th加 13唔覺減左
禁4090 以後無高階卡玩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞