[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(359) intel 14代即將登埸

1001 回覆
2 Like 3 Dislike
CPU
- Intel® Core™ i5-13500 Processor 24MB Cache 6+8 Cores LGA1700 $1850 SALES
$2099
主機板
- MSI PRO B760M-P DDR4 MATX $799 SALES
$1099
RAM
- KLEVV BOLT X Series DDR4 2x8GB 3600Mhz CL18 $329 SALES
$540
火牛
- MSI MAG A650BN 80Plus Bronze 650W PSU $399 SALES
$499
SSD
- MSI SPATIUM M461 1TB PCIe 4.0 M.2 NVMe SSD $399 SALES
$459
機箱
- MSI MAG FORGE M100R MATX CASE $349 SALES
$399

服務:
產品: $4125
砌機: $80
總額: $4205

如果咁樣又好唔好?
部電腦用咗六年,新game開始難推,想請教,會玩3a game,會轉4k mon,中畫質60fps以上,cpu唔會超頻,budget以下條list 大約25k

14700k
msi pro z790A max
msi 4090 gaming x slim
corsair vengeance rgb ddr5 48bg 7200mhs cl36
crucial p5 plus 2tb m2
deepcool assassin 4 風冷
lian li sl120 fan
valkyrie vk02 atx case
fsp hydro g pro pcie 5.0 1000w

14700k 用風冷ok嗎?
非必要唔想用水冷
下吹頂唔順你粒u 一係undervolt
打機最盡咪百幾 watt
乜都得 再唔係咪 undervolt
正副都插 4060ti 就得
SD 唔關畫面輸出事 你有辦法 set 到 SD 淨用 1066 一張卡既話
budget 5k to 7k
文書睇片用, Intel
會連接一個4k Mon
希望用細機箱, 而家係咪有啲mini 箱?
咁又係,多數game 食gpu
想請教下各位巴打,如果粒u 一開機就已經90度up,而其他嘢都都係正常溫度,又冇oc同散熱都正常。呢啲情況係咪一定係塊板既問題?
仲有咩可以check
deskmini/jonsbo c6呢啲啱唔啱心水?
散熱未上實/未撕膠紙
風冷定水冷 ?
aio
買左9把P12 MAX
全部固定係2500轉都好靜
壞泵 ?
咩型號
點解你會懷疑塊板有問題, 而唔覺aio壞左
之前有個鬼佬youtuber 拍片幫人整機
粒U 都係熱到reboot
佢攞隻手渣下條喉, feel到有水流就覺得aio無壞
搞左一大輪, 懶係pro試呢樣試果樣
最後都係壞aio, 俾人笑到要認柒
想問下點樣知aio有冇壞到?
jonsbo tg 360
無架, 唔拆開都唔會知
最簡單換原廠散熱睇下溫度, 無就去新高登30蚊買個
同埋入到windows工作管理員睇下有無野full load緊
再用core temp睇下粒U行緊幾多電
可能粒U自己傻左都唔定
有check 到cpu usage 2% 到
有用 core temp 睇 但係唔識睇係咪電壓問題
good idea 我睇睇有冇原廠散熱先 唔該晒ching
如果你買原裝行貨, 應該有散熱
換散熱前可以做多樣野
開機入bios睇下aio個泵轉數幾多, 可能條curve set左唔轉
8w 都成 7x 度
一係 AIO 壞, 一係裝得衰
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞