[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(359) intel 14代即將登埸

1001 回覆
2 Like 3 Dislike
買4070打4k starfield點睇?
TT牛爆炸唔好喊
唔該哂, 我轉呢張先
發現你個風冷仲係好貴
13400用電少 200蚊內風冷夠了

而家最後應該係咁, 我舊機有2個ssd+1個hdd要放落去新度, 隻牛加大要咗750w
TR牛爆炸唔好喊
咁驚 鬼國嘢黎?
TR牛得5年保
伏伏地
东莞市三仁电子科技有限公司代工
開dlss無乜問題
想問下有無巴打知如果打打下機無啦啦(好快, 10分鐘左右)部機秒熄機係關咩事部x16呢兩日有咁既情況出現
8500咁樣好過
想請教下咁樣有冇咩問題 budget都係1萬到
主要係用23吋2K Mon玩starfield
SSD想用返本身張KC3000 PCIe 4.0 NVMe M.2 SSD 1TB

1 x Intel® Core™ i7-14700K BOX 聯強行貨
價錢:$3,340

1 x [10月優惠]Gigabyte B760M DS3H AX DDR4 LGA 1700 Micro-ATX
價錢:$979

1 x [10月優惠]ADATA XPG GAMMIX D20 32GB (2 x 16GB) DDR4 3200 Mhz C16
價錢:$480

1 x [10月優惠]Gigabyte GeForce RTX™ 4070 WINDFORCE OC 12GB GDDR6X (可單買或砌機)
價錢:$4,799

1 x MSI MAG A650BN 650W 80 Plus Bronze
價錢:$435

1 x SAMA PT01 RGB Windows Side Micro-ATX
價錢:$179

1 x $80 砌機服務,首30天免費上門收機檢查,五年免費自攜保養。
價錢:$80

總計: $10,292
點解而家啲閪機箱咁少type c
如果你純打機唔使剪片個啲
CPU轉i513600K/KF
將啲錢升4070ti更好
用細嘅2K Mon睇4070同4070ti個分別應該唔大?
睇台仔comment話呢2款用係2K都係效能過剩
都係fps高啲嘅分別
但2k夠晒玩 4070ti開埋DLSS 4k都得
提升gpu>>>cpu
明白哂 多謝師兄
想問吓部電腦究竟壞邊部分
有時玩玩吓Diablo 4 可以睇住個FPS 由150 drop to 0 (CPU 同 Display 溫度都係60)
跟住自動restart, 通常第1次入返windows mouse 都係慢動作, 會再自動restart
跟住先開始正常

熄咗XMP 試都係一樣

行過Furmark 5個鐘 無事
crystal disk mark 無問題

我能力剩係識呢D
想問下3080ti 上4070ti 值唔值得升
搵代理啦
btw, p12 max 係ball bearing 會相對地嘈啲,你試下用軟件(SpeedFan之類) 控制唔同轉速,再對比下youtube啲片睇下係咪同類型聲
索帶?
同埋風扇可以考慮螺絲上穩但唔係去到咁緊,俾啲避震膠墊做野,咁會冇咁嘈
得閒攞去代理睇睇好啲
有可能唔好彩買到隻出廠已經有defect
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞