[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(359) intel 14代即將登埸

1001 回覆
2 Like 3 Dislike
三皮幾野都唔係即刻跛全家桶Fail
全機0rgb+實心側板機箱,夠低調不過隻mon係曲,睇下你o唔ok

1 x [10月優惠]Kingston Fury Renegade 64GB (2 x 32GB) DDR5 6000 Mhz C32 即送PNY CS2241 2TB )
價錢:$1,899

1 x Intel® Core™ i7-14700K BOX 聯強行貨
價錢:$3,340

1 x [10月優惠]Gigabyte Z790 AORUS ELITE AX DDR5 LGA 1700 ATX
價錢:$2,099

1 x [10月優惠]Gigabyte AORUS Gen4 7300 SSD 2TB M.2 PCIe NVMe 4.0 x4 (下週尾到貨)
價錢:$780

1 x (預訂) [10月優惠]PNY GeForce RTX 4090 TF Verto Edition 24GB GDDR6X (只限砌機)
價錢:$12,799

1 x [10月優惠]ADATA XPG CyberCore II 80Plus Platinum 1000W Fully-Modular ATX3.0 Gen5
價錢:$999

1 x Antec P20CE Solid Panel Mid-Tower E-ATX Gaming Case
價錢:$579

1 x Arctic Liquid Freezer II 360 CPU Cooler
價錢:$949

1 x Arctic P12 Max High-performance 120 mm PWM Fan
價錢:$107

1 x Samsung Odyssey Neo G7 S32BG75 32" Quantum Mini-LED 4K 165Hz 1ms Curved Gaming Monitor
價錢:$6,380

1 x $80 砌機服務,首30天免費上門收機檢查,五年免費自攜保養。
價錢:$80

總計: $30,011
https://www.faroll.com/customize#MzUwMiw2MTIxLDY0ODMsNjU1Miw2NTcyLDY3NzEsNjkwMSw3MjYwLDc0MzcsNzQ0NQ
想求list 但係想搞清楚幾樣野先
1)砌4070ti 玩2K RT 通常大概咩budget
2) 砌4070ti 係咪一定要超頻
3) 如果超頻係咪就一定 K core + z790 板

宜家心水想
I7 13700K core
Z790 atx 板
Msi gaming x trio 4070ti 12gb oc / Gigabyte gaming 4070ti oc v2
32 gb ram
Kingston 2TB ssd
750 w gold 牛(唔知夠唔夠)

戴頭盔先
可以當我完全唔識
上面果個係參考 法奧同飛馬 d 砌機plan
唔該各位大佬
有無咩網店support usdt俾錢
1)11-12k就搞掂,追求性價比路線淨打機既話
2)唔係,而家出廠已經自動超,手超提升唔大
3)一般黎講,係,但係有特殊情況,不過比較進階就唔講
你揀呢個list如果淨係aim打機既話性價比唔高,就咁睇我估個價錢如果全部用性價比parts應該可以玩到上4080,睇你想多啲嘢玩(超頻之類)or差唔多價錢部機打機勁啲or直接平砌4070ti慳啲錢買game
問題唔大,底板無rog信仰可以落翻giga aorus elite平幾舊,cpu建議俾多小小k咗佢算,同埋你用4090長卡水冷淨係可以用240,240水冷唔係好壓到stress test既14700k,當然你唔係好多heavy workload既話都ok既
giga aorus elite ax有wifi
d31+4090+360水冷有幾個條件,可以睇呢張圖,你張卡340mm長,隻牛160mm長,睇數字應該會好極限甚至隻牛會頂到張卡
147抵玩過137
你出得z版都預超頻 750W未必夠
但依家其實超都無乜效能提升 淨係感覺良好
4070ti 2k 輕鬆 4k應該勉勉強強
打機超嚟無乜meaning

cpu cooler直上360水啦
呢個係底板自帶既video ouput,你唔用內顯條線係插4090既就唔關事,同埋asus塊b760-g雖然係寫hdmi2.1但係都係淨係可以output 4k60hz即係同hdmi2.0一樣,hdmi學埋嗮usb啲衰嘢搞到普通人根本睇唔明個port既bandwidth
姐係其實執少少就可以直上4080?

如果平砌 4070 ti 有冇list 可以參考
咁多位巴打可唔可以睇下有冇問題

主要係剪片、調色
4K 60fps就可以了
平時都會打機,但唔太追求畫質
唔該各位巴打

1 x [10月優惠]Kingston Fury Renegade 64GB (2 x 32GB) DDR5 6000 Mhz C32 即送PNY CS2241 2TB )
價錢:$1,899

1 x Intel® Core™ i7-14700K BOX 聯強行貨
價錢:$3,340

1 x [10月優惠]Gigabyte Z790 AORUS ELITE AX DDR5 LGA 1700 ATX
價錢:$2,099

1 x Samsung 980 Pro Series 2TB M.2 PCIe NVMe 4.0 x4
價錢:$1,259

1 x [10月優惠]ASUS TUF Gaming GeForce RTX 4080 16GB GDDR6X OC Edition (可單買或砌機)
價錢:$10,499

1 x [10月優惠]ADATA XPG CyberCore II 80Plus Platinum 1000W Fully-Modular ATX3.0 Gen5
價錢:$999

1 x Antec P20CE Solid Panel Mid-Tower E-ATX Gaming Case
價錢:$579

1 x [10月優惠]Valkyrie GL360 ARGB 360mm CPU Liquid Cooler - Black
價錢:$880

1 x Arctic P12 Slim PWM PST Pressure-Otimised 120mm Case Fan
價錢:$82

1 x $80 砌機服務,首30天免費上門收機檢查,五年免費自攜保養。
價錢:$80

總計: $21,716
https://www.faroll.com/customize#NDMzNCw0NDAxLDU3OTEsNjEyMSw2MjIzLDY1NzIsNzI2MCw3NDM3LDc0NDU
請教下
前幾日更新完window之後㩒sleep mode部機閂唔哂
之前sleep mode㩒完之後 風扇會停 同埋啲風扇燈都會閂
但係而家㩒完sleep mode之後 風扇照轉 風扇燈都係照著
如果砌黎主要打機 間唔中睇下片咁 預算7000-8000左右
用4060TI 定4070? 定係用AMD個邊好D?
改咗小小,主要cut budget,asus 4080實在太貴,轉pny平成兩千蚊差好遠
https://www.faroll.com/customize#NTc5MSw2MTIxLDY1NTIsNjU3Miw2OTAxLDcwMzYsNzI2MCw3NDM3LDc0NDU
只能夠講windows sleep mode好鬼多bug我而家都費事用sleep
i7-14700係唔係下年一月上市
唔會超頻唔想買K版咁嘥錢
8000蚊夠砌4070,條list可以參考下
按照之前經驗non-k價錢唔會平太多,而且仲鎖死嗮任何超頻有關既功能,就算你覺得太熱想降壓嗰啲都做唔到,所以就算唔諗住超都唔建議用non-k
呢樣真,試過唔知做乜sleep完機箱開機制都唔醒
反正開得機我都坐喺枱度
價錢唔差得遠要k啦
唔超頻慳錢落B板咪算
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞