[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(359) intel 14代即將登埸

1001 回覆
2 Like 3 Dislike
價都冇點幫你執
amazon定香港
btw唔識唔好亂黎
就係CPU嗰盞燈着咗
唔好意思請教下大家,想問下目前用緊Fractal Design Meshify 2,未買display 卡

咁個機箱前面要裝風扇嘅話張display最長淨係可以306mm mini

但係因為我想買白色4070(Asus得丐版,GIGA朋友有話唔好同少闊),咁得MSI揀,但係長左1mm

所以想問下買Msi4070嘅話,如果裝少1個風扇散熱會唔會差好多/差1mm係唔係裝到薄版風扇

唔該曬各位
利申:個機箱都係各位連登大神推薦嘅,覺得好好用
正常扇25mm薄就15mm
佢個compatibility係based on正常
你話得唔得
學樓上講
唔識唔好亂黎
如果只換一樣野令條list砌得埋
就換飛鹿 $999 msi pro z690-a wifi ddr4
唔係香港就再講
非常感謝!
依加好少有 ram compatibility 嘅問題
跪求各位連登大神

小弟打打下機無啦啦黑mon,但係主機依然著住(所有風扇轉緊,顯示卡盞彩色bar 都著)
然後重新reboot 機,底板粒VGA 紅燈著咗,想問下係咪大機會有嘢壞咗/燒咗?

CPU: AMD 2nd Gen Ryzen 2600
MB: MSI B450 MORTAR
RAM: G Skill Flare X AMD Ryzen F4 3200C16D-16GFX DDR4 3200MHz 16GB Kit
Display: MSI GTX1660 Gaming X 6gb GDDR5
SSD: ADATA 512 gb XPG SX8200 Pro M.2 2280
HDD: Toshiba 1TB SATA3
火牛: Antec NE550G 550W 80 Plus Gold

姐係得
重插顯示卡或者換一張試下
update: 啱啱著得番,不過打左一陣LOL 之後又黑mon(黑mon頭幾秒仲聽到隻game run 緊+discord 可以傾計)

如果而家淨係上網唔開game 就好似咩事都冇
driver問題?
你意思係顯示卡driver?
係呀
我冇特別去搞update
原來關事?
唔關事
其實無事就唔一定要搞
有時佢自動更新炒車都唔奇
本身以為係燒咗某樣野,後尾部機開得番之後開番隻game 玩,玩咗唔夠10分鐘又黑mon以為係過熱

而家齋開browser 又乜事都冇

我硬係型住型住張display card 大限將至
逐 part 試下 stress 囉
gpu cpu ram
多數都 gpu 架喇 可能虛焊
CPU
- Intel® Core™ i7-14700KF 3.4GHz 20 Cores 28 Threads 28M $3099
主機板
- ASUS TUF GAMING B760M-PLUS WIFI MATX (DDR5) $1499
顯示卡
- ASUS TUF Gaming GeForce RTX™ 4070 OC 12GB GDDR6X $5599
RAM
- KLEVV CRAS XR5 RGB 32GB (2x16GB) 6000Mhz DDR5 RAM CL40 KD5AGUA80-60E400S $859
火牛
- Antec NE850G M ATX3.0 850W 80Plus Gold Fully Modular PSU $640
SSD
- Samsung 990 PRO Series - 2TB PCIe 4.0 NVMe - M.2 SSD $1199
機箱
- ASUS Prime AP201 MATX Case - White $599
散熱
- ASUS ROG Strix LC II 360 CPU cooler $799
- GELID 120mm Silent Case Fan $49
- GELID 120mm Silent Case Fan $49
$14391

想問下以上既list 有冇咩太大既問題? 目前cpu, gpu 同個case 就fix死既, 想睇下其他d parts 有冇咩要轉既地方. 筆直就無得加小小, 減小小就可以
啱啱google 過咩係虛焊......
如果真係虛焊,其實係咪算係張卡既瑕疵,咩都做唔到?
唔係瑕疵, 用劣質焊料/長期受力不當就可能發生
你可以重焊, 不過 BGA 要有機器 reball
另一個方法咪入焗爐
不過 1660 救黎都哂氣
不過我都有個半解決方法俾你
試下 limit wattage (e.g. 一半) 睇下有無改善
新手求list
$20000 打機用
想要intel i7 ddr5 rtx4080

thanks
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞