[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(359) intel 14代即將登埸

1001 回覆
2 Like 3 Dislike
問SFX-L 牛,Corsair SF1000L 同ROG LOKI 1000比,望過好多review係唔係loki基本上完爆,定會有更好既選擇
Define 7 都冇理由去到咁熱,check下其他野好啲喎
例如?我已經一個月換一次膏
即係都有減價,平咗500
覺得自己選擇得好廢,請各位巴打幫手諗
一萬蚊內,有4070,求玩2K大作,效果低一點都可以,想要機身前後都有usb c,玻璃RGB可以唔需要。
有冇可能
螺絲嗰啲鎖好未?有可能未上實唔夠貼
風扇嗰啲有冇問題?

散熱膏我覺得唔需要換咁密,未去到變粉甩出黎,冇郁過個cooler真係唔使驚咩散熱膏變硬,反正都夾實咗入啲gap度
btw,檢查螺絲唔等於要over tight,小心啲整
貼實晒上實左好貼 用緊個塔散得單風扇 cooler master 幾舊水野 關唔關事
驚唔夠機箱位先用個相對細啲
唔關事啦,CM 212咪又係咁用
最多散熱差啲,但唔會去到90-100度咁誇,仲要只係玩apex
之前做功課有睇過依篇
https://www.hkepc.com/21426/SFX-L_金牛真身是白金__CORSAIR_SF1000L_SFX-L_PSU_開箱

Btw 有budget就上Loki
1000w其實無乜得揀
係windows安裝畫面都會定格?
呢類150W都好極限
6導管
咁高身同塔式差唔多高
咁好多有限高既機箱可能用唔到

如果限返同原裝差唔多高
好似x47咁先有比較價值
睇佢賣幾錢 如果300-400都可以
好似meshroom 果d逼住用NH-D12L $720蚊
連登大鋪有條4070list $7500
你可以問佢轉機箱, 或者跟住條list 出腦場逐件執
想問下ram黎講Corsair dominator定g.skill trident好d
我應該係用Cooler Master Hyper 212 Evo CPU Cooler
咁係出咩問題.....
可能ram出事
其實細case散熱係咪差好多
同你一樣 睇唔透 塊塊z790差唔多咁 但係個model最尾又多個英文字 又貴d
有無高手解答下

同埋single loop 水冷 會唔會壓唔到i9同4090
好耐冇留意過電腦野 ,希望各位巴絲幫手睇下。
主要部電腦太耐想update 下,同埋有時會剪下片,間唔中打吓機
Budget 14k內 感謝

CPU
- Intel®️ Core™️ i7-14700KF 3.4GHz 20 Cores 28 Threads 28M $3149 SALES
$3199
主機板
- ASUS TUF GAMING B760-PLUS WIFI D4 ATX $1599 SALES
顯示卡
- MSI GeForce RTX™️ 4070 VENTUS 2X E 12G OC $4449
RAM
- Kingston FURY Renegade DDR5 6400MHz 32GB (2x16) CL32 KF564C32RSK2-32 $1199 SALES
$2199
火牛
- Cooler Master GX Series GX850 GOLD 80Plus 850W Full module PSU $795 SALES
$840
SSD
- Samsung 980 PRO Series - 2TB PCIe 4.0 NVMe - M.2 SSD $1139 SALES
$3999
機箱
- Antec NX360 ARGB Tempered Glass ATX Case $268 SALES
$350
散熱
- 【砌機優惠】MSI MAG CORE LIQUID 360R V2 360mm CPU Liquid Cooler $799 SALES
$1080

產品: $13397
要勁仔細咁逐個對比我見多數係USB Port/RAM slot/PCIE個數目唔同
有啲就多個TYPE C位 或者多幾個USB-A位
兩個PCIE 5.0或者一個PCIE 5.0同4.0
然後就係WIFI 7或者WIFI 6E
睇到眼花
sor 可能講得唔夠清楚,主要係1080p玩fps(多數apex) ,240hz嘅mon, 3A都會玩少少。 唔考慮intel因為唔想用win11。 不過多謝ching
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞