[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(359) intel 14代即將登埸

1001 回覆
2 Like 3 Dislike
between k u 無 stock cooler
唔使搵了
一陣試下先 唔該晒ching
油二乜都貴過人仲問好唔好
又要低budget又厭錢多想點
想請教下各位,我想砌部機玩cities skylines 2 兼間唔時執下相,呢個spec 有咩需要改動?

1 x Intel® Core™ i7-14700K BOX 聯強行貨
價錢:$3,340

1 x [11月優惠]Gigabyte Z790 UD AX LGA 1700 DDR5 ATX (配合ADATA DDR5 減$150)
價錢:$1,849

1 x [11月優惠]Kingston Fury Renegade RGB 64GB (2 x 32GB) DDR5 6000 Mhz C32 (砌機選用)
價錢:$1,999

1 x [11月優惠]Kingston KC3000 Series 2TB M.2 PCIe NVMe 4.0 x4 (現貨)
價錢:$970

1 x ASUS Dual GeForce RTX™ 4060 OC Edition 8GB GDDR6 (可單買或砌機)
價錢:$2,599

1 x [11月獨家優惠]FSP Hydro G Pro Series 1000W 80 Plus Gold Fully-Modular (送12VHPWR線)
價錢:$899

1 x GIGABYTE C301 4 ARGB Fan Type-C Tempered Glass E-ATX - Black
價錢:$529

1 x [推薦]Jonsbo TG-360 ARGB CPU Liquid Cooler - Black
價錢:$369

1 x Microsoft Windows 11 Home 64 Bit 中文繁體版 完整版 USB
價錢:$1,260

1 x $80 砌機服務,首30天免費上門收機檢查,五年免費自攜保養。
價錢:$80

總計: $13,894
https://www.faroll.com/customize#Mjk4OCw1MDcyLDYxMTksNjYxMSw2NjQ3LDcxNTgsNzMxMCw3NDQ1LDc3OA

唔該各位
唔該晒上面幾位ching
真係aio問題
amazon平成千蚊
Cities Skylines 2 災情好嚴重4090都推唔郁, 建議你睇下STEAM評價先
我有留意遊戲台CS2 個post
見好多人都係set 低遊戲配置先玩到
想請問有無巴打玩緊itx?
如果簡單玩下3A大作(唔會開最高畫質)、剪下片執下相、AI繪圖,想問下粒U同顯示卡應該點揀?

效能同散熱點取捨好?
(睇啱fractal design ridge,好minimal)

//效能同散熱點取捨好?//
唔係一個點取捨好嘅問題,係散唔到熱就唔會有效能
itx其實可以好大隻
照樣裝隻240水同4090
1000W牛
除非你諗定要幾細既箱否則無從談起
有d特別d好似patx箱咁都好有特色
你又知gta6同50系幾時上市?
佢冇話知 但佢可以等
想買隻870evo 2TB 淘寶圍返850HKD左右,街好似1000左右,怕唔怕伏
睇啱ridge,好鬼窄身,成部wii咁
因為SATA?
美馬都係貴得1舊左右
我寧願美馬買
砌機白痴想問問巴打

琴日部機都無事既 ,今朝就開唔番喇

底板通電 拔過ram display card usb 等等
單獨開都唔着

風扇無着過

唔知係咪火牛壞

配件如下

rog strix h270f gaming

i5 7600@3500ghz

ddr4 8gb * 1

gamemax ge 600 (600W)
https://gamemaxpc.com/productkkk/274-en.html

上link 呢隻

如果換牛係咪應該換隻勁d
(幾個月後想換機)
隻款咁似patx
呢隻箱得個下吹式頂盡咪13500
連13600k都好勉強
底板/牛/開關掣是但一樣
諗緊970evo 定 870evo。。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞