[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(359) intel 14代即將登埸

1001 回覆
2 Like 3 Dislike
呢d網可以睇少d

我睇最低12400都夠用不過有d舊
同級既AMD 5600可以用現有底板升級
不過個價唔算好抵

最新係13400同14400都可以

再上就CPU效能過剩
除非你打算換GPU
麻麻
有無執過散件值幾錢?
你照單執
£210 7600
£90 A620m
£120 2x16GB DDR5 6000C32
£60 1TB SSD
£790 4070ti

顯示卡英國零售價真心貴
而且CPU呢個價用返intel好似抵d
對ram似死貨乜都無寫可能俾綠條
而且2x8GB太少
如果跟足條list就要硬食又唔係平
但d options全部都劏水魚
咁不如自己執返想要既野

利申英國JJ砌機為興趣
我覺得係個塔散根本無裝好
如果寄機咁拆左機箱
底板/CPU/ram/ssd一份
顯示卡一份寄出
寄到澳洲買機箱同火牛就裝返部機玩得

如果唔係直接當地買新無乜必要寄顯示卡
不過香港買可能會平d
你用邊粒CPU先係重點
有6000蚊砌到4060ti啦
換換病發作咪換
否則睇落好夠用
58x3D就算配4090都唔係差
諗緊i5-13500或13600KF
都係風冷夠做
用13600k超到出煙不如直接13700
本身砌左部機無乜事
前日買多左兩條ram插 (同砌機ram同款)
打機打打下彈game 仲試過藍畫面

Adata lancer dd5 6000
無試熄xmp去換會唔會俾人屌
好 唔該巴打
如果剩係兩條行到6000就應該唔受保

因為要4條同時行6000並無包括在內
同埋都受限於底板同CPU
你攞去rma俾人試到work係浪費時間

b760m aorus elitx ax ddr5 lga1700
14700f
正常係咪行到4條
唔包6000
底板頭盔最多4400
基本上底板XMP就咩都唔保證
唯一可能係一對ram開XMP唔混插就可以追ram廠
thx
早知買兩條32 唉
曬哂錢
如果退唔到就等多陣
新CPU bios未出更新
如果之後有更新通常會對ram友善d
hi 師兄 新手砌機請教, 4k剪片 執相為主,希望效能 比得上於 Mac Studio M2 Ultra / MacBook M3 Max。
Budget $28000 樓下(唔計mon/keyboard 嗰啲)

同埋整體機箱希望 細啲,上網睇有嗰 H1 V2箱,但冇build list參考,好多係極限gaming用途, 我打機一般夠用ok。

另外想問下 主要配件等black friday上 亞馬遜買會唔會平啲

上網搵左嗰list (用4090,不過out budget,唔知用4080得唔得) 定係整體改用 amd嗰set更具效能。

中央處理器
Intel Core i9-14900K Processor 24C 32T LGA 1700
$4515

主機板
MSI MPG Z790 EDGE TI MAX WIFI DDR5,LGA 1700 ATX Motherboard
$2,900

電腦記憶體
CORSAIR 64GB Kit (2x32GB) VENGEANCE RGB CMH64GX5M2B6400C32 DDR5 6400MHz Memory
$2,060

顯示卡 (我主要將4090換左4080)
MSI RTX 4080 VENTUS 3X OC 16GB GDDR6X (DI-N4080U1)
$9,500

固態硬碟
Samsung 2TB 990 PRO MZ-V9P2T0BW M.2 2280 PCIe Gen4 x4 SSD
$1,165

Samsung 2TB 990 PRO MZ-V9P2T0BW M.2 2280 PCIe Gen4 x4 SSD
$1,165
(另外再補外個10TB嘅Backup HDD)

機箱
CORSAIR iCUE 5000D RGB AIRFLOW Black 黑色 Tempered Glass ATX Case CC-9011242-WW
$1,080

電源供應器
MSI 1000W MPG A1000G PCIE5 ATX 3.0 80Plus Gold Full Modular Power Supply (PS-MPA10G5)
$1,350

機箱風扇
Corsair iCUE SP120 RGB ELITE Performance 120mm PWM Fan - Triple Pack (CO-9050109-WW)
$438

Corsair iCUE SP120 RGB ELITE Performance 120mm PWM Fan - Single Pack (CO-9050108-WW)
$148

HK$24,321
我諗都係 舊個個塔散好似鬆鬆地?
而家換左個新既 常溫40 打cs降左廿度
cooler?
呢個out budget ,要預番ssd錢,起碼兩個2TB,
買7900 xtx 黎組會唔會好過 4080/4070ti
我依家1TB 加2TB external 都長期 打爆左
想砌4070ti所以上咗法奧睇
佢條preset list有無咩伏位可以轉下
唔計呢條list額外嘅budget有~3k
主要其實係打機想開高畫質
同埋都想問下有無咩mon推介可以用到晒部機嘅效能
睇咗好多但真係唔知點揀好
感謝各位巴打相助

【CPU】處理器 Intel Core i5-13400F 10核心16線程
【Motherboard】主機板 ASRock H610M-HDV/M.2+ D5 Micro-ATX
【RAM】記憶體 Acer Predator PALLAS II 32GB (16GB x2) DDR5 6000MHz
【DisplayCard】顯示卡 GALAX EX Gamer White V2 GeForce RTX 4070 Ti 12G OC
【SSD】固態硬碟 ADATA Legend 710 1TB NVMe SSD
【Case】機箱 MONTECH AIR 100 LITE Micro-ATX 機箱 - White 白色
【PSU】電源 Xigmatek Hydra M 750W 80Plus Bronze
【Cooler】散熱器 ThermalRight AX120 Refined SE ARGB - White 風冷散熱器
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞