[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(359) intel 14代即將登埸

1001 回覆
2 Like 3 Dislike
覆返terry巴

岩岩度過個位
機箱有啲突左出黎
有冇細啲既箱?

我用手提用開17吋 如曲芒會唔會太細(真係冇乜位)
同埋係唔係要另外買speaker?
唔太成日塞住隻耳 除非睇其他嘢
如係又要多啲位
有實際尺寸先比較易諗用咩箱
最好係40x20以內
高冇所謂
可突少少 但唔好太多
40*20係闊20?
咁就有些少棘手
另外睇返之前條list落漏散熱俾你
要加返幾舊水
部機可以打斜放既
但係預埋個喇叭既基本上冇位
想順玩3A大作 (2K or 4K), 應該仲有幾K budget 可以換4080/4090, 希望幫手睇睇個list.

1 x [10月震撼優惠]Gigabyte B760M GAMING DDR5 LGA 1700 Micro-ATX + ADATA LANCER RGB DDR5 32GB (2 x 16GB) DDR5 6000 Mhz C30 - Black (只限砌機)
價錢:$1,299

1 x Intel® Core™ i5-13600KF BOX 聯強行貨 下週到貨
價錢:$2,240

1 x [10月優惠]Gigabyte AORUS Gen4 7300 SSD 2TB M.2 PCIe NVMe 4.0 x4 (下週尾到貨)
價錢:$780

1 x [10月優惠]Gigabyte GeForce RTX™ 4070 Ti WINDFORCE OC 12GB GDDR6X (可單買或砌機減$50)
價錢:$6,349

1 x [10月優惠]FSP Hydro G Pro Series 850W 80 Plus Gold Fully-Modular (加$40 即可有12vhpwr線)
價錢:$749

1 x Antec P20C Tempered Glass Mid-Tower E-ATX Gaming Case
價錢:$599

1 x [10月優惠]Valkyrie A360 360mm ARGB CPU Liquid Cooler - Black
價錢:$489

1 x $80 砌機服務,首30天免費上門收機檢查,五年免費自攜保養。
價錢:$80

總計: $12,585
https://www.faroll.com/customize#Mjk4Nyw2MjE3LDY1NTIsNjU3MSw3MDI1LDcxNzMsNzQyMw
CPU
- Intel® Core™ i7-13700KF 3.4GHz 16 Cores 24 Threads 24M $2899 SALES
$3499
主機板
- ASUS TUF GAMING B760M-PLUS D4 M.ATX $1449 SALES
$1599
顯示卡
- ASUS TUF Gaming GeForce RTX™ 4070 Ti OC Edition 12GB GDDR6X $6999 SALES
$7599
RAM
- G.Skill Trident Z RGB Series 32GB (2 x 16GB) DDR4 3200MHz C16 (F4-3200C16D-32GTZR) $599 SALES
$1280
火牛
- Antec High Current Gamer GOLD Series 850W 80Plus Gold Fully Modular PSU $999
SSD
- Acer Predator GM7 1TB 3D TLC M.2 NVMe PCIe 4.0 x 4 SSD $449
機箱
- ANTEC DF700 FLUX ARGB Tempered Glass ATX Case $549
散熱
- ThermalRight Peerless Assassin 120 SE ARGB CPU Cooler $329

主要玩CS2 想開到高畫質 求評
40*20要塞4080/90堅有啲棘
嚟緊intel 14代一次過升級
得330mm 位入顯示卡真係搞不𨶙掂
但個箱自問真係幾鍾意唔太想換
可能當係cut budget換rtx 4060 ti 算

搬屋呢 部機既

hdd
ssd
gpu

駛唔駛拆出黎自己運去先咁?
仲有 m2
HDD同GPU最好拆
其他可以唔拆
請問換新電腦 舊ssd裝新主板上面使唔使重裝windows?
同埋game個d
拆完見底板pcie下面有粒電容45度打斜既

係咪我錯手推郁左佢

腳無斷就無事
無乜嘢就唔好手多再掂佢
想問個弱智問題,
1.如果行2條m.2洗唔洗同款同牌子?
版:MAG B660 TOMAHAWK WIFI DDR4
依加係m.2: Samsung 980 Pro Series 1TB M.2 PCIe NVMe 4.0 x4

2.裝m.2洗唔洗上散熱膏再上佢個散熱cover

依塊版今日先知可以上三條m.2差D就去左買SATA SSD
上個post問過,想要一個可以唔犧牲散熱/效能下,裝到4090嘅細機箱
上個post有位巴打推薦o11d/o11 mini,唔該哂先
o11d太高,o11 mini放唔到360水冷
暫時睇中asus ap201,有無巴打有其屋更好推薦?唔該哂
Sor原來有分air mini同mini,我再研究下先
4090 公版 用750w 掂唔掂??
hdd, gpu, cpu cooler 全拆
2.5 ssd sata 最好拆埋,m.2唔使郁
換板換u呢啲windows最好重裝
game嗰啲更加唔好貪方便啦重裝啦,記得手動backup save
m.2 ssd 同款同牌子<= 唔需要

2.裝m.2洗唔洗上散熱膏再上佢個散熱cover <= 正常唔需要,塊散熱甲正常應該有塊軟墊咁嘅野,thermal pad黎,嗰塊已經做到散熱膏嘅用途,記得撕走塊膠片(如有)

另外有咁多條m.2位唔一定用得晒,你最好留意下塊板個spec,可能有啲同sata共用
13900K 250W左右
公版4090 450W
一般啲人實話限電7-80%
無話唔得架
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞